Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Το ευαγγέλιο δεν έχει «μέτρα και σταθμά» για τη συγγνώμη

  • Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:55

Να κάνουμε πνεύμα και πρακτική τη συγγνώμη ως κεντρικό άξονα στην καθημερινή μας ζωή, μας ζητά ο Ιησούς μέσα από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Στην Αγία Γραφή, όπως επισημαίνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, παρακολουθούμε τη σταδιακή διαπαιδαγώγηση του ανθρώπινου γένους στη συγγνώμη. Ξεκινάμε από το δικαίωμα του θιγμένου να εκδικηθεί και πολλές φορές κατά βούληση για να περάσουμε έπειτα στον αφορισμό «δόντι για δόντι», «μάτι για μάτι», που σημαίνει πως, όταν σε θίξουν η ανταπόδοση που θα ζητήσεις να μην είναι μεγαλύτερη ή σκληρότερη από αυτό που εσύ έχεις υποστεί. Και φτάνουμε στον Χριστό, ο οποίος συστήνει «ο άνθρωπος που πρώτος συγχωρέθηκε από τον φιλεύσπλαχνο Θεό για τις αμαρτίες του, χωρίς ανταπόδοση, έτσι και ο ίδιος να συγχωρεί τον συνάνθρωπό του για να μοιάζει στον Θεό πατέρα που πάντοτε συγχωρεί».

Ακολουθεί το απόσπασμα από το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο.

Τον καιρό εκείνο, ο Πέτρος πλησίασε τον Ιησού και του είπε: "Κύριε, πόσες φορές να σφάλλει ο αδελφός μου απέναντί μου και να τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;" Του λέει ο Ιησούς: "Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι εβδομήντα φορές επτά.

Γι'αυτό, η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με ένα βασιλιά, που θέλησε να λογαριασθεί με τους δούλους του. Κι όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν μπροστά του έναν, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Κι επειδή αυτός δεν είχε να του τα επιστρέψει, διέταξε ο κύριος να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα έχει, για να επιστραφεί το χρέος. 'Επεσε ο δούλος και τον προσκυνούσε, λέγοντας: "Δείξε μακροθυμία για μένα και όλα θα σου τα επιστρέψω". Επειδή ο κύριος σπλαχνίσθηκε το δούλο, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε και το δάνειο. 28'Οταν αυτός ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε ένα σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε εκατό δηνάρια και αφού τον έπιασε, τον έπνιγε λέγοντας: "Επέστρεψε ό, τι χρωστάς". 'Επεσε, τότε, ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: "Δείξε μακροθυμία, και θα σου τα επιστρέψω". Αλλά εκείνος δεν ήθελε, και πήγε και τον έβαλε στη φυλακή έως ότου του αποδώσει το χρέος. Αλλά, όταν οι σύνδουλοι είδαν ό,τι συνέβηκε, λυπήθηκαν πάρα πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα συνέβηκαν. Τότε ο κύριός του τον κάλεσε και του λέει: "Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σου το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε και εσύ να δείξεις έλεος προς το σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;" Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε στους βασανιστές, έως ότου αποδώσει όλο το χρέος. Έτσι κι ο ουράνιος Πατέρας μου θα σας κάμει, εάν δεν συγχωρείτε, από καρδιάς, ο καθένας τον αδελφό του".