Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου για τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό και τους ναούς

  • Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2020 - 14:15

Αγαπητοί  μου, η σκέψη μου και η ποιμαντική μου φροντίδα είναι στραμμένες προς εσάς, καθώς όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που μας προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία για την υγεία, τη δική μας και των αγαπημένων μας.

Με αίσθημα ευθύνης και πατρικής αγάπης απευθύνομαι προς όλους σας και σάς ζητώ να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τις οικογένειές σας, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα προστασίας που έχουν θεσπίσει.

Ως τοπική εκκλησία, οι εφημέριοι σας και εγώ, αποφασίσαμε τη λήψη έκτακτων μέτρων, ώστε σε μια κρίση σαν κι αυτή οι ναοί μας να μη γίνουν σημεία εξάπλωσης της ασθένειας.

Από αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, θέτουμε σε ισχύ τα παρακάτω:

  1. Οι ναοί μας θα παραμένουν ανοικτοί για ατομική προσευχή, κατά την πρακτική της κάθε ενορίας.
  2. Δεν θα τελείται καμιά ιεροτελεστία με συμμετοχή πιστών.
  3. Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα μνημόσυνα και δεν προγραμματίζονται άλλα.
  4. Δεν θα τελεστούν πανηγύρια ενοριακών ναών, εξωκλησιών και προσκυνημάτων, καθώς και η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη Δέηση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
  5. Σε περίπτωση κηδείας, η εξόδιος ακολουθία τελείται στο κοιμητήριο και με την παρουσία μόνο των στενών συγγενών.
  6. Για οποιαδήποτε πνευματική σας ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εφημέριο σας, τηλεφωνικά.
  7. Όσοι ασθενείς και ηλικιωμένοι ζητήσουν τη θεία Κοινωνία στο σπίτι, δεν θα την στερηθούν.
  8. Καθημερινά, καθώς και κάθε Κυριακή, όλοι οι εφημέριοι θα τελούν τη θεία Λειτουργία (χωρίς την παρουσία πιστών) και θα την προσφέρουν υπέρ υγείας και σωτηρίας των ενοριτών τους.
  9. Στην τοπική τηλεόραση και μέσω διαδικτύου θα μεταδίδεται η θεία Λειτουργία της Κυριακής.
  10. Όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο internet, ας αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και στις σελίδες του Facebook των Ενοριών, προτάσεις για την προσωπική τους και την οικογενειακή καθημερινή προσευχή.
  11. Για όποιον επιθυμεί να τελεί την ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού στο σπίτι του, με την οικογένεια του, ας ζητήσει από τον Εφημέριο του το βιβλίο της ακολουθίας.

Oι εφημέριοι σας προσεύχονται καθημερινά για όλους τους ενορίτες τους και εγώ για όλο το ποίμνιο που ο Κύριος μου εμπιστεύθηκε και σας απαλλάσσουμε, για όλη την περίοδο, από την υποχρέωση του Κυριακάτικου Εκκλησιασμού!