Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων

Υπάρχει ελπίδα

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία και αποκατάσταση των κτηρίων της Σύρου, τα οποία διακρίνονται για την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία, συγκροτώντας σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο μετά από μία σειρά παρεμβάσεων σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης των κτηρίων που ανήκουν στα κληροδοτήματα, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνει το κεντρικό κατάστημα της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου στην πλατεία Τσιροπινά.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο κτήριο αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα σημαντικά προβλήματα τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο του, όπως είναι η συχνή αποκόλληση σοβάδων από τους τοίχους και τις οροφές, τα φαινόμενα συστολής και διαστολής των ξύλινων δαπέδων, καθώς και τα φθαρμένα, από την υγρασία, παντζούρια. Η μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου θα γίνει από το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς που διαθέτει το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια έχει προβεί κατά καιρούς σε μικροεπεμβάσεις στη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους, αλλά και του μηχανολογικού, με πρόσφατο παράδειγμα την αντικατάσταση της ηλεκτρογεννήτριες και την αποκατάσταση φθορών που προκαλούνται στα παράθυρα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι συγκριτικά με πέρυσι η κατάσταση του κτηρίου είναι ακριβώς η ίδια, πράγμα ιδιαίτερα αισιόδοξο, λίγο πριν την έναρξη των μελλοντικών εργασιών για τη διάσωσή του.

Ετικέτες: