Τα χρήματα για την Μυρτώ αιτία υπουργικής παρέμβασης

Από την Πάρο στους λογαριασμούς

  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Ο Γολγοθάς της άτυχης Μυρτούς που κακοποιήθηκε στην Πάρο συνεχίζεται, μόνο που αυτή τη φορά σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς και πολιτικές παρεμβάσεις.

Ενώ μόλις έχει κοπάσει ο απόηχος της δίκης του Πακιστανού, που έγινε εδώ στη Σύρο με την καταδίκη του σε ισόβια και 25 χρόνια, για την επίθεση στην ανήλικη Μυρτώ στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, το καλοκαίρι του 2012, μία άλλη σελίδα της ιστορίας, πιο πεζή και με πολιτική χροιά, έρχεται στην δημοσιότητα.

Ο αγώνας για να κρατηθεί στη ζωή η Μυρτώ την οδήγησε έως τη Βοστόνη όπου νοσηλεύτηκε για επτά μήνες στο θεραπευτήριο Σπόλτιγκ.

Οι ομογενείς της Αμερικής, σε μία κίνηση καλής θέλησης και έμπρακτης έκφρασης συμπαράστασης προς την οικογένεια της κοπέλας, συγκέντρωσαν χρήματα για τη θεραπεία της, κάνοντας έρανο, με το ποσό να συμπληρώνεται από τα έσοδα χοροεσπερίδας της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Πολιτική ανάμειξη

Στην υπόθεση των χρημάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της ομογένειας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας δηλώσεις για τη διαχείριση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό το ποσό που συγκεντρώθηκε για τη θεραπεία της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη «θα συμψηφιστεί» με τα χρήματα που «οφείλει ακόμα» η Ελλάδα για τη νοσηλεία της στο Σπόλτιγκ της Βοστόνης.

Κατά την εφημερίδα υπάρχει ένα χρηματικό υπόλοιπο που οφείλεται εκ μέρους της Ελλάδας στο θεραπευτήριο, γεγονός για το οποίο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως αναμένεται η έκδοση όλων των τιμολογίων ώστε να γνωρίζει το ακριβές ποσό. Πρόσθεσε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, αφού η Ομογένεια έχει 130.000 δολάρια για να διαθέσει αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό, θα τα συμψηφίσουμε κι αυτά».

Σύμφωνα με τα γραφόμενα της ομογενειακής εφημερίδας, ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στη Βοστόνη, συναντήθηκε με το συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, αναφέροντας για τη συνάντηση αυτή πως είχε πλήρη ενημέρωση για όλη την υπόθεση για την Μυρτώ. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Μου παρέθεσαν όλα τα σχετικά στοιχεία -statements- από την Τράπεζα για να μου αποδείξουν ότι τα λεφτά είναι στο σχετικό λογαριασμό στην Τράπεζα, είναι περίπου 130.000 δολάρια. Μου δήλωσαν την πρόθεσή τους να καλύψουν έως το ποσό αυτό τα έξοδα που είχε η Μυρτώ για ιατρικούς λόγους στη Βοστόνη».

Η αντίδραση της μητέρας

Έντονα αντέδρασε η μητέρα της Μυρτούς, Μαίρη Κοτρώτσου, στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, λέγοντας πως ενώ ο ίδιος δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την Μυρτώ, δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλά για το θέμα των χρημάτων που αφορούν στην κόρη της. Η μητέρα σε συνέντευξη της εμφανίστηκε ενοχλημένη από την υπουργική παρέμβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν, συμπεριλαμβανόμενου και του υπουργού Υγείας, για να επεμβαίνει σε ένα θέμα με χρήματα που μαζεύτηκαν για το παιδί μου, τη Μυρτώ, από την Ομογένεια και πώς αυτά θα διατεθούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει νομική εκκρεμότητα (σ.σ. για χρήματα έρανου). Μόνο Δικαστήριο (στη Μασσαχουσέττη) θα επιλύσει το θέμα».

Όσον αφορά στη συνολική στάση του υπουργού ανέφερε ότι «Ο κ. Γεωργιάδης, από τότε που επιστρέψαμε στην Ελλάδα, η Μυρτώ κι εγώ, δεν έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα από ενδιαφέρον, δηλώσεις όμως κάνει εκτός Ελλάδας, αγνοώντας τα πραγματικά γεγονότα στο θέμα των χρημάτων του εράνου και τις εξελίξεις νομικά».

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας που επικαλείται σχολιασμό ομογενών, της δήλωσης του υπουργού Υγείας, αναφέρει ότι ειπώθηκε εκ μέρους τους: «Ποιος είναι αυτός ο κ. Γεωργιάδης, που έρχεται στις ΗΠΑ και υποδεικνύει ή αποφασίζει που θα διατεθούν χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων που έδωσαν σε έρανο για συγκεκριμένο σκοπό; Ποιος είναι αυτός που επεμβαίνει στα εσωτερικά αμερικανικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας; Πού νομίζει ότι απευθύνεται; Σε υπηρεσία του υπουργείου του; Τα χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων-δωρητών, δε δόθηκαν για να πάνε έμμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, για να καλύψει αυτό τις δεσμεύσεις του και τις ανακολουθίες του».