Αφιέρωμα του VICE στη φοιτητική ζωή στη Σύρο
- Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2014 - 15:52
Το VICE.COM, ακολουθώντας τις παρέες της Ελλάδας που ξεπερνούν τα όρια του καθωσπρεπισμού και διεκδικούν την ταυτότητά τους σε μία χώρα που ασφυκτιά από τα αρνητικά στερεότυπα και τα κλισέ παρουσιάζει έναν ενδιαφέροντα οδηγό για τη φοιτητική ζωή στη Σύρο, χαρακτηρίζοντας την πρωτεύουσα των Κυκλάδων παράδεισο για κάθε σπουδαστή.
“Ποιος θα περίμενε ότι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων μπορεί να είναι παράδεισος για τους φοιτητές. Μόλις τέσσερις ώρες από τον Πειραιά, η Σύρος είναι μια ξεχωριστή κι ασυνήθιστη φοιτητούπολη στην οποία θα ζήσεις έξι μήνες καλοκαίρι, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί, αφού για να την παλέψουν διοργανώνουν θεματικά πάρτυ με κοκτέιλ, χρωματοπόλεμο, Halloween και γενικά ό, τι προκύψει. Στη Σύρο η μέρα γίνεται νύχτα και δύσκολα κάποιος φοιτητής θα σου σηκώσει το τηλέφωνο πριν τις 3 το μεσημέρι, πολύ απλά γιατί κοιμάται από την ξέφρενη βραδινή διασκέδαση.
Η ζωή στη Σχολή:
Η Σύρος διαθέτει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και το Τμήμα μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο είναι διασκορπισμένο μέσα στην Ερμούπολη, στο 1o γυμνάσιο της πόλης σε ένα υπέροχο αρχοντικό, αλλά και στο παλιό casino που αναδιαμορφώθηκε για να φιλοξενεί τα εργαστηριακά μαθήματα. Στο αυτοδιαχειριζόμενο φοιτητικό κυλικείο «στο πόδι» οι φοιτητές διοργανώνουν βραδιές με μουσική και μπύρες, που δεν πρέπει να χάσεις.
Το φαγητό στη λέσχη είναι πολύ καλό. Βρίσκεται δίπλα από το κεντρικό κτίριο στο 1o γυμνάσιο. Με 2,80 ευρώ έχεις τρία γεύματα την ημέρα. Βέβαια για όσους δικαιούνται σίτιση είναι δωρεάν.
Πού να διασκεδάσεις:
Σε όλη την παραλία στην Ερμούπολη υπάρχουν παρατεταγμένα μαγαζιά που προσφέρουν απλόχερα μπουζουκοκουκουλτούρα.
Αν είσαι πιο εναλλακτικός το στέκι των φοιτητών είναι το boheme del mar. Ειδικά τις Πέμπτες γίνεται χαμός κι όπως λένε «Γύρω γύρω Πέμπτη και στο Μποέμ είναι Σάββατο». Πιες ούζο με λεμόνι και δε θα το μετανιώσεις. Τουλάχιστον έως το επόμενο πρωί, που μάλλον θα ξυπνήσεις με hangover.
Για μερακλήδες είναι η Άνω Σύρος. Στον Ξανθομάλλη έχει άφθονο χύμα κρασί που μπορείς να αυτοσερβιριστείς από τις βρύσες που υπάρχουν γύρω γύρω στο μαγαζί. Τα Παρασκευοσαββατοκύριακα μαζεύει πολύ κόσμο γιατί έχει και ζωντανή μουσική. Πάντως δεν κατέβεις μπουσουλώντας από τα σκαλιά στην Άνω Σύρο και αν δεν κατουρήσεις μεθυσμένος πριν τη στροφή από την Λαλακιά (όλοι το έχουν κάνει και ας το αρνούνται) τότε δεν ξέρεις τι σημαίνει φοιτητική ζωή.
Αν νομίζεις ότι τα παραδοσιακά καφενεία είναι για τους παππούδες κάνεις λάθος. Πέρνα μία βόλτα από το «Κάλλιστον», πιες φρέσκια λεμονάδα από τα χεράκια της Νένας και θα καταλάβεις.
Οι φοιτητές οργανώνουν παρτάρες που γίνεται χαμός. Μην χάσεις το πάρτυ των πρωτοετών για να γνωρίσεις κόσμο αλλά και το αποκριάτικο πάρτυ που μπρος στο καρναβάλι της Πάτρας δεν λέει τίποτα. Οκ, υπερβάλλουμε αλλά το συνηθίζουμε στη Σύρο.
Από το Πάσχα κιόλας φίλοι σου από άλλες πόλεις θα έρχονται στο νησί, πράγμα που θα σε αποδιοργανώνει και θα σου δίνει μία πολύ καλή δικαιολογία που δεν πέρασες τα μαθήματα στην εξεταστική. Το καλοκαίρι η διασκέδαση μετατοπίζεται στα beach bars και τις παραλίες, ενώ οι τουρίστες που έρχονται ανανεώνουν την ερωτική ζωή των φοιτητών που πάνω κάτω το χειμώνα βαλτώνει. Γενικά από Μάιο και μετά το κρεβάτι σου θα γνωρίζει δόξες.
Μετά από ξενύχτι θα καταλήξεις για «βρώμικο» στην "Απόλαυση" στο κέντρο της Ερμούπολης εκτός αν έχει πλέον ξημερώσει που θα πας στον Πιτσικάλη στην Πλατεία Μιαούλη.
Τι να ακούσεις:
Κατά καιρούς διοργανώνονται στο αμφιθέατρο και σε άλλους χώρους της σχολής live από μπάντες φοιτητών και μη, και τζαμάρισμα. Κουλ φάση γενικά, μαζεύει αρκετό κόσμο.
Γνωστό συγκρότημα που γεννήθηκε και αγαπήθηκε στην Σύρο είναι οι ΝΤΠ. Αν και η έδρα τους είναι πλέον στην Αθήνα συχνά επισκέπτονται το νησί για live.
Κόστος ζωής:
Γενικά η ζωή στη Σύρο είναι είναι φτηνή. Οι μπύρες είναι γύρω στα 2,5 ευρώ και τα ποτά γύρω στα 5-6 ευρώ. Για φαγητό μπορείς να την βγάλεις και με 5 ευρώ την μέρα.
Οι τιμές στα ενοίκια ποικίλουν, γενικά όμως να υπολογίζεις ανάμεσα σε 200-300 ευρώ. Αν θες να έχεις θέα, από τις καλύτερες περιοχές για να μείνεις είναι το Βροντάδο, όμως είναι ψηλά κι έχει πολλά σκαλοπάτια, τα οποία θα σε δυσκολέψουν κάθε φορά που γυρνάς μεθυσμένος. Αν θες σπίτι κοντά στο Πανεπιστήμιο ψάξε στην περιοχή Μεταμόρφωση. Όμως να ξέρεις ότι τα σπίτια είναι παλιά. Για πιο καινούρια σπίτια κάνε ένα search στα Πευκάκια. Εκεί μένουν και οι περισσότεροι φοιτητές. Μέσα στην πόλη έχει τα mini bus για να μετακινηθείς που είναι δωρεάν, αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Ή θα περπατάς ή αν είσαι λιώμα θα παίρνεις ταξί που κάνει 3 ευρώ. Για να πας στην παραλία ή στα χωριά θα πληρώσεις το λεωφορείο που κάνει 1.50-2.00 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.
Για να φτάσεις στη Σύρο πάρε το αεροπλάνο ή το πλοίο. Από Πειραιά για Σύρο το καράβι κοστίζει περίπου 15 ευρώ το φοιτητικό, αλλά υπάρχουν και έξτρα προσφορές κάθε τόσο. Το αεροπλάνο όσο πιο νωρίς το κλείσεις τόσο πιο φτηνό. Πάντως με 500 ευρώ την βγάζεις άνετα στη Σύρο, με τα μεθύσια σου μέσα”.
Πηγή: VICE.COM
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καμία τήρηση του κανονισμού καθαριότητας
15 Ιαν. 2025 - 6:14 - Αποκατάσταση μετά από πρόσκρουση
14 Ιαν. 2025 - 6:14 - Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου: Αρτοκλασία στον Άγιο Αθανάσιο
13 Ιαν. 2025 - 15:06 - Η Κάριτας Σύρου κόβει την πίτα της την Κυριακή
13 Ιαν. 2025 - 11:31 - Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου: Εκλογές και ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου
13 Ιαν. 2025 - 8:18