“Εθελοντισμός, Κοινοτική Υγεία και ο Ρόλος της Πρόληψης”

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών

Η σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών για την πρόληψη και προαγωγή υγείας αναδείχθηκαν στην ενημερωτική Ημερίδα του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο” με θέμα “Εθελοντισμός, Κοινοτική Υγεία και ο Ρόλος της Πρόληψης”.

Ομιλητές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο “Diogenis” ήταν ο Ροταριανός Σταμάτης Παπαδάκης, Χειρούργος Ορθοπεδικός του Γ.Ν. Αθηνών “ΚΑΤ” και ο Αντώνης Ταξίδης, Επισκέπτης Υγείας του Γ.Ν. Σύρου. Τα θέματα της συνάντησης θα αναλυθούν περαιτέρω στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο πρόληψης και προαγωγής υγείας που θα διεξαχθεί στη Σύρο από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2014.

Εθελοντισμός: συμπλήρωμα του κράτους πρόνοιας

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως Παναγιώτης Τζαναβάρης, σημείωσε ότι τα μέλη του είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα στο θέμα της πρόληψης υγείας. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι στο παρελθόν ο Όμιλος έχει παραχωρήσει στο νοσοκομείο μηχανήματα αιμοκάθαρσης για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ενώ στα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνεται η δωρεά ενός μικρού ψυγείου για τη διατήρηση των εμβολίων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Νίκος Τρίτζαλης, τονίζοντας ότι ο ρόλος του εθελοντισμού σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπου πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν οδηγηθεί στα όρια της οικονομικής ανέχειας είναι πολύ σημαντικός. “Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες και έχει καταστεί ένα συμπλήρωμα του κράτους πρόνοιας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στ. Παπαδάκης: Ο εθελοντισμός καλύπτει τις αδυναμίες του κράτους

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθελοντικών συμμετοχών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τόσο μέσω του Ρόταρυ όσο και του Υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι ο εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον κοινωφελή σκοπό, που συνδέεται με την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας και την ανιδιοτελή προσφορά. Διακρίνεται στον επίσημο εθελοντισμό, υπό τη σκέπη μιας οργάνωσης ή ενός ιδρύματος και στον ανεπίσημο ή άτυπο, όταν η προσφορά γίνεται περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο εθελοντισμός δεν αποκαθιστά το κράτος, αλά έρχεται να το βοηθήσει και να καλύψει τα κενά που δημιουργεί είτε η οικονομική αδυναμία του είτε η αδράνεια των υπηρεσιών του. Η ραγδαία ανάπτυξη του εθελοντισμού τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων, στην ανεπάρκεια της δημοκρατίας, στα δημοσιονομικά προβλήματα, στην κρίση του κοινωνικού κράτους, στη μοναξιά στις μεγαλουπόλεις και στην παγκοσμιοποίηση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην πολυετή προσπάθεια του Ρόταρυ για την αντιμετώπιση της πολυομελίτιδας, υπογραμμίζοντας ότι τα 350.000 κρούσματα του 1998 έπεσαν στα 1. 310 το 2007 και συνεχίζουν να μειώνονται. Κατέληξε δε, ότι με λιγότερο από 1 δολάριο, που κοστίζει το εμβόλιο, μπορεί να προστατευθεί ένα παιδί για όλη του τη ζωή.

Εμβολιασμός: η σημαντικότερη ιατρική ανακάλυψη

Αλήθειες και μύθους για τα εμβόλια μοιράστηκε με το κοινό ο κ. Ταξίδης. Όπως επεσήμανε, ο εμβολιασμός θεωρείται ως μία από τις αναμφισβήτητα σημαντικότερες και μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν μαζικοί εμβολιασμοί, η εμφάνιση και η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα το αυξημένο ρεύμα μεταναστών στη χώρα μας τροποποίησε την εικόνα των νοσημάτων αυτών. Η αύξηση του πληθυσμού υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών εξυγίανσης σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, θέτοντάς τις σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης νοημάτων, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της ένδειας αυξάνεται.

Όπως τόνισε, σήμερα πολλά από τα πρώτα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τις μεγάλες επιδημίες δεν χορηγούνται πια, γιατί η νόσος έχει εξαλειφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ασθένεια να μην μπορεί να εξαπλωθεί, αλλά να περιορίζεται σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Όταν οι άρρωστοι αναρρώσουν δεν μπορούν ξανά να μολυνθούν με την ίδια ασθένεια, έτσι τα βακτήρια ή οι ιοί δεν έχουν που να πάνε και τελικά εξαφανίζονται. Μάλιστα, το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ανακοίνωσε πως δεν εμφανίστηκε ξανά παγκόσμια πουθενά ούτε ένα κρούσμα ευλογιάς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταξίδης, με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο τον μικροοργανισμό, νεκρό ή εξασθενημένο. Με τον τρόπο αυτό διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα, τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Έτσι αν στο μέλλον προσπαθήσει να εισέλθει στον οργανισμό του ατόμου ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν θα τον εξουδετερώσουν και το άτομο δεν θα νοσήσει.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Τζαναβάρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους απένειμε το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια δράσης του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως.