Απάντηση του δημάρχου Μήλου σχετικά με την αλλοίωση που παρατηρήθηκε στους λευκούς βράχους της παραλίας του Σαρακήνικου

"Παράταιρη πινελιά"

Απάντηση στα δημοσιεύματα, σχετικά με το ζήτημα του «βανδαλισμού» της φημισμένης παραλίας του Σαρακήνικου, έδωσε ο δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Το γύρο του διαδικτύου έκαναν πριν από μερικές ημέρες φωτογραφίες από την μοναδικού φυσικού κάλλους παραλία του Σαρακήνικου της Μήλου, στις οποίες φαίνεται να έχουν χαραχτεί φράσεις, πάνω στους πανέμορφους λευκούς βράχους, που αποτελούν το χερσαίο κομμάτι της παραλίας, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «κίνδυνο καταστροφής» της παραλίας, εξαιτίας της «βίαιης παρέμβασης των επισκεπτών».

Δεδομένου, ότι η διαφύλαξη και προστασία του μοναδικού φυσικού τοπίου, όχι μόνο του Σαρακήνικου, αλλά και όλης της Μήλου, που αποτελεί ένα νησί με ιδιαίτερες ομορφιές, ο δήμαρχος Μήλου δήλωσε τα εξής:

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Το Σαρακήνικο είναι μία από τις 10 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Το μοναδικό αυτό σεληνιακό τοπίο που μαγνητίζει κάθε επισκέπτη, τυγχάνει της προστασίας όλων μας και πάνω από όλα της Δημοτικής Αρχής.

Οι περιπτώσεις σμίλευσης και γραφής συνθημάτων πάνω στα βράχια είναι μεμονωμένες και πραγματικά μας εξοργίζουν. Εκεί που ο Θεός με την απλότητά του ευλόγησε τον άνθρωπο, κάποιοι επιχειρούν να βάλουν την δική τους παράταιρη πινελιά. Δεν θα τους αφήσουμε!

Το Σαρακήνικο αποτελεί τον καθρέφτη της σελήνης στην γη και έτσι θα μείνει! Ας βοηθήσουμε όλοι για αυτό.

Η Δημοτική Αρχή, ως θεματοφύλακας του περιβάλλοντος και των τοπίων μοναδικού φυσικού κάλλους της Μήλου, με την υπ΄αριθμ. 91/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/05/2015, ενέκρινε τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Μήλου, ο οποίος κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου, κάνει ειδική μνεία στην προστασία των μοναδικών παραλιών του νησιού μας».

Ταυτόχρονα, παρέθεσε απόσπασμα του Κανονισμού, όπου στην ενότητα «Αγάλματα – Μνημεία – Δημόσια Κτίρια – Αστικός Εξοπλισμός – Παραλίες», αναφέρονται ρητά τα εξής:

«1. Η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα του Νησιού μας, τα αγάλματα, τα μνημεία και κάθε χώρος ή αρχιτεκτονικό στοιχείο προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία για το φυσικό κάλος ή την ιστορική του αξία, πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Η ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημόσιων χώρων και κτιρίων, αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμα 4.000-8.000€ ανάλογα με την έκταση της παράβασης. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά.

2. Οι μοναδικές παραλίες, Σαρακήνικο, Παπάφραγκας και Κλέφτικο, με την εντυπωσιακή μορφολογία και τους περίεργους σχηματισμούς από ηφαιστιογενή πετρώματα, πρέπει να διατηρούνται καθαρές προκειμένου να διατηρήσουν τη μοναδικότητά τους. Η ρύπανσή τους αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμα 4.000-8.000€ ανάλογα με την έκταση της παράβασης. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά»

Όπως αποσαφήνισε ωστόσο ο κ. Δαμουλάκης στην «Κοινή Γνώμη», ερευνώντας το περιστατικό, διαπιστώθηκε, πως οι φράσεις ήταν γραμμένες επάνω στους βράχους, είτε με κιμωλία, είτε με κομμάτι του ίδιου του πετρώματος, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά ή αλλοίωση.

Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε, πως αν και ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, η διατήρηση και η προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος της Μήλου, θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό μέλημα, πρώτα των ίδιων των κατοίκων κι έπειτα των επισκεπτών, οι οποίοι τη θαυμάζουν και την αγαπούν, τονίζοντας, πως «χρειάζεται η βοήθεια του πολίτη».

Ετικέτες: