Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση "Κυκλική Οικονομία και πράσινη μετάβαση στο Αιγαίο"
- Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2022 - 18:21
Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και πράσινη μετάβαση στο Αιγαίο», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 6 και 7 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας». Η ανάγκη για υιοθέτηση της Βιοοικονομίας και της Κυκλικής Οικονομίας από επιχειρηματικούς φορείς στις Περιφέρειες του Βορείου και του Νότιου Αιγαίου σηματοδότησε τις συζητήσεις της διημερίδας, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση του τοπικού οικοσυστήματος για τις δράσεις του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση και την ανάδειξη καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε η Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία- Μάνια Μαύρη, η οποία τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών για τη μεταφορά μας σε ένα κυκλικό μοντέλο και αναφέρθηκε στα 6 μεγάλα ερευνητικά έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και που έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και συγκεκριμένα της Δράσης «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας». Σε αυτά τα έργα εντάσσεται και το Aegean_BIOECONOMY, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης για το Πανεπιστήμιο είναι 12 εκ. ευρώ.
Τη διημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση και τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία ΕΣΠΑ και το Ταμείο ανάκαμψης για την Πράσινη Μετάβαση. Στην συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε η κα. Έλλη Χωριανοπούλου, Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου και Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Περιβάλλοντος Κυκλάδων, εστιάζοντας στην προσπάθεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας αναφέροντας και το παράδειγμα της Τήλου που προσπαθεί να καταστεί το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Λέσβου που περιλαμβάνει μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, κομποστοποίησης, πράσινα σημεία, διαλογή στην πηγή, στην προσπάθεια για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις 9000 επιχειρήσεις- μέλη του επιμελητηρίου και τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ενότητα «Πράσινη μετάβαση και κυκλική οικονομία στη νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις», και την ομιλία του Aνώτερου σύμβουλου του Πρωθυπουργού & τέως Προϊστάμενου της πολιτικής συνοχής και των εκτιμήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, DG Environment, κ. Γιώργου Κρεμλή. Ο κ. Κρεμλής, αναφέρθηκε στον ευάλωτο χαρακτήρα των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών ως προς την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τονίζοντας ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα απαιτούν μια οικουμενική προσέγγιση. «Η κλιματική και η ενεργειακή κρίση απαιτούν μια ενιαία στρατηγική προσέγγιση», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πλάνο της κυκλικής οικονομίας και στον «κυκλικό πολίτη» ενώ τόνισε ότι η χώρα έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με 67 Δράσεις για τη μετάβαση μας στην κυκλική οικονομία συμπεριλαμβανομένων με της βιομηχανικής συμβίωσης. Τόνισε επίσης ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλύπτει όλα τα Νησιά του Αιγαίου.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας παρουσίασε τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Cluster 6 (Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment) του Horizon EUROPE, δίνοντας έμφαση στις δράσεις της κυκλικής Βιοοικονομία και στις προτεραιότητες της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας και τη σημασία του για τη μετάβαση μας προς την κυκλική οικονομία από τον συντονιστή του Κέντρου, κ. Δημήτρη-Φραγκίσκο Λέκκα, Αναπληρωτή Καθηγητή Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εταιρειών Solmeyea, Ecoterra, Aegean Biomass, KLIMIS, DIALYNAS παρουσίασαν τα κυκλικά μοντέλα που εφαρμόζουν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα στάδια υλοποίησης των κυκλικών τους δράσεων.
Ακολούθησε συζήτηση – στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας και της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας με θέμα «Τα οφέλη και οι προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου», με συντονιστή τον Δρ. Αντώνη Ζορπά, Αναπληρωτή Καθηγητή, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Το περιβάλλον με την ευρεία έννοια του όρου και παρόλες τις όποιες εθνικιστικές τάσεις και διαφορές δεν αναγνωρίζει κανένα σύνορο.», σημείωσε ο κ. Ζορπάς και αναφέρθηκε στα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος και παρουσίασε δράσεις κυκλικής βιοοικονομίας που εφαρμόζονται στην Κύπρο. Τόνισε επίσης τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Τη δεύτερη ημέρα, ο Δρ. Αντώνης Σκουλούδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντόνισε την συζήτηση με θέμα «Βιοοικονομία & Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις & προοπτικές», με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, ενώσεων καταναλωτών και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Οι ομιλητές ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές γύρω από την ανακύκλωση, τη χρήση πλαστικών και την αντικατάσταση των χρησιμοποιούμενων πλαστικών από κομποστοποιήσιμα υλικά (βιοπλαστικά). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με τις αντιλήψεις και τις στάσεις των καταναλωτών αναφορικά με βιοοικονομικά προϊόντα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση πειραμάτων και τεχνολογιών από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας.
Το «Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας» στοχεύει στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης των νησιωτικών περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://bioeconomy.aegean.gr/.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Εκτοπίστηκε” και πετάχτηκε στην άκρη του δρόμου
10 Ιαν. 2025 - 6:14 - Χρειάζονται καθαρισμό και συντηρήσεις
9 Ιαν. 2025 - 6:14 - Καιρός: Μέχρι το Σάββατο νοτιάδες, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες
8 Ιαν. 2025 - 9:48 - “Παροπλισμένο” το σύστημα υπόγειων κάδων
8 Ιαν. 2025 - 6:14 - Απαιτούνται αντανακλαστικά για την καλή εικόνα της πόλης
7 Ιαν. 2025 - 6:14