Το Υπουργείο Τουρισμού αναμένει ανταπόκριση από την πλευρά καταλυματιών και ξενοδόχων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας το φετινό καλοκαίρι

Παράταση για τη λειτουργία “ξενοδοχείων καραντίνας” στα νησιά

Ιδιοκτήτες από δύο μόνο Κυκλαδονήσια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα για τη διάθεση των καταλυμάτων τους

Παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουνίου ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για τα “ξενοδοχεία καραντίνας” με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτήν που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, καθώς και των ξένων επισκεπτών, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι ικανοποιητικά, καθώς όπως αναφέρει ο Διευθυντής του ΕΟΤ στο νομό, Μιχάλης Παράβαλος, έχουν υποβληθεί αιτήσεις μόνον από τα νησιά της Πάρου και της Σερίφου σχετικά με το αίτημα του Υπουργείου Τουρισμού και αναφορικά με τη διαχείριση κρούσματος Covid-19 το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά να φαίνεται πως δεν υπάρχει η προθυμία να λειτουργήσουν ορισμένα καταλύματα σαν “ξενοδοχεία καραντίνας”.

Με βάση την υποτονική μέχρι σήμερα ανταπόκριση στη σχετική πρόσκλησή του, το Υπουργείο Τουρισμού έδωσε παράταση, ώστε οι καταλυματίες να επανεξετάσουν το σοβαρό θέμα για να μπορέσει ο κάθε προορισμός να λειτουργήσει με ασφάλεια και πολύ περισσότερο τα νησιά, τα οποία έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των επισκεπτών κάθε χρονιά.

Άλλωστε, η υπευθυνότητα στον τρόπο διαχείρισης κάποιου κρούσματος, θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά στη φήμη των προορισμών, γεγονός που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων.

Αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας “ξενοδοχείων καραντίνας” μίλησε στην εφημερίδα ο Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει ανταπόκριση και από άλλα νησιά των Κυκλάδων απέναντι σε όσα ζητά το Υπουργείο Τουρισμού, διαφορετικά θα ανακοινωθούν νέες αποφάσεις, το περιεχόμενο των οποίων θα εστιάζει στο ότι θα πρέπει κάθε κατάλυμα, να διατηρεί κενά δωμάτια για τη δυνατότητα φιλοξενίας κρούσματος ή κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί για μία ακόμη φορά, πως, φέτος το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό, καθώς η πανδημία έθεσε νέες συνθήκες στο προσκήνιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ παραμένει θολό το τοπίο για την επισκεψιμότητα, αν συνυπολογίσει κάποιος τις μειωμένες κρατήσεις ως σήμερα για το τέλος Ιουνίου, αλλά και για τον μήνα Ιούλιο.

Υπ. Τουρισμού: Μίσθωση καταλυμάτων για ανάγκες της δημόσιας υγείας

Το Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να μισθώσει κύρια ή μη κύρια τουριστικά καταλύματα της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα των ως άνω τουριστικών καταλυμάτων, καλούνται οι ασκούντες την εκμετάλλευσή τους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) να υποβάλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με το υπόδειγμα που συνοδεύει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. (...)Κατά προτεραιότητα προκρίνονται τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ΕΕΔΔ) που διαθέτουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο ή κυλικείο για την παροχή πρόχειρου γεύματος). (...)

Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια/κυλικεία/σνακ μπαρ) θα λειτουργούν μόνο ως παρασκευαστήρια γευμάτων. (...) Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που μισθώνονται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 αναλαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού και υπολογίζεται ανά δωμάτιο διαμορφούμενο σε 30 ευρώ/ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ/ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά. (...) Οι μισθώσεις δεν δύναται να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020. (...) Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι Παρασκευή 26/6/2020.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι στις Κυκλάδες πρέπει να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΕΟΤ στη Σύρο στα τηλ. 22810-86725/ 82375.

Μ. Παράβαλος: Απαραίτητα τα “ξενοδοχεία καραντίνας” σε κάθε νησί

Με αφορμή την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη λειτουργία “ξενοδοχείων καραντίνας”, ρωτήθηκε για την ανταπόκριση σε επίπεδο νομού ο προϊστάμενος του ΕΟΤ στις Κυκλάδες, Μιχάλης Παράβαλος.

“Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει “ξενοδοχείο καραντίνας” σε κάθε νησί. Έχω έρθει σε επικοινωνία σχεδόν με όλους τους Δημάρχους. Ήδη έχουμε κάποιες αιτήσεις, αλλά περιμένουμε κι άλλες καθώς έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου” ανέφερε αρχικά, λέγοντας στη συνέχεια πως, για τις Κυκλάδες μέχρι στιγμής οι αιτήσεις προέρχονται από δύο νησιά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήσεις μόνο από Πάρο και Σέριφο. Αλλά θεωρώ ότι αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις. Έχω ενημέρωση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τρία, τέσσερα νησιά ακόμη και είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση τέτοια που να καλύπτει το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου για τον τουρισμό, τότε, θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Αν δεν υπάρχει “ξενοδοχείο καραντίνας” θα αναγκαστούν να μένουν τα περιστατικά στο κατάλυμα που θα διαμένουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξενοδοχείο” σχολίασε κατηγορηματικά.

Δεν αποκλείεται Υπουργική απόφαση για “δέσμευση” δωματίων σε κάθε κατάλυμα

Διευκρινίζοντας αναλυτικότερα μάλιστα τις κινήσεις που δεν αποκλείεται να γίνουν από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, αν και κατά το διάστημα της παράτασης, δεν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση για τη λειτουργία “ξενοδοχείων καραντίνας” σε κάθε νησί, ο κ. Παράβαλος υπήρξε σαφής: “Έχει γνωστοποιήσει ο Υπουργός και θα βγει Υπουργική απόφαση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει “ξενοδοχείο καραντίνας” σε κάποιο νησί, ανά δέκα δωμάτια που θα έχει το κατάλυμα το ένα θα πρέπει να μένει άδειο για φιλοξενία περιστατικού καραντίνας. Αναλόγως του μεγέθους του ξενοδοχείου, αναλόγως της δυναμικότητάς του, μέγιστος αριθμός δωματίων καραντίνας θα είναι τα 10 και ελάχιστος το 1 δωμάτιο”.

Σχολιάζοντας μάλιστα το πόσο σημαντικό είναι να λειτουργήσουν “ξενοδοχεία καραντίνας” σε κάθε νησί του νομού Κυκλάδων, ο ίδιος τόνισε τα ακόλουθα: “Θα είναι πολύ χειρότερα για τους ίδιους (σσ. τους καταλυματίες) να μένουν στα ξενοδοχεία τους και γι αυτό, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ορισμός κάποιου “ξενοδοχείου καραντίνας” σε κάθε νησί, θα βοηθήσει συνολικά και σε γενικότερο επίπεδο” καθώς όπως πρόσθεσε, “η περίπτωση κάθε κρούσματος θα διαμένει σε αυτό το “ξενοδοχείο καραντίνας” και θα υπάρχει ανταπόκριση και διαχείριση με υπευθυνότητα”. Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα με δεδομένο και το γεγονός πως είναι αδύνατον με ανοικτές τις μετακινήσεις των ξένων επισκεπτών να μην προκύψει κρούσμα στα νησιά, πως, Όταν λειτουργείς σωστά ως προορισμός, δεν προκύπτει δυσφήμιση”.

Πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Με φόντο τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για λειτουργία κάποιου καταλύματος ως “ξενοδοχείο καραντίνας” στη Σαντορίνη, η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκεντρώσει η ίδια χρήματα για τη διαχείριση ενός ξενοδοχείου με τον τρόπο που προτείνει το Υπουργείο, ώστε να φροντίσει παράλληλα την ποιότητα της διαμονής σε αυτό του κάθε επισκέπτη. Μέλημα των ξενοδόχων της Σαντορίνης μάλιστα, αποτελεί η διασφάλιση της καλής φήμης του νησιού σε επίπεδο παροχής ποιότητας υπηρεσιών προς τον επισκέπτη.

Ειδικότερα, η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας γνωστοποιεί τα παρακάτω προς το Υπουργείο Τουρισμού:

“Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας γνωρίσουμε, ότι στο νησί μας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ξενοδοχείο καραντίνας (Covid Hotel) σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από κάποια ξενοδοχειακή μονάδα ή άλλο τουριστικό κατάλυμα. Παρότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει ξεκινήσει από τις 15/6/20 και δεχόμαστε επίσημα πλέον τουρίστες από πολλές χώρες, δεν έχει διασφαλιστεί η διαχείριση πιθανού κρούσματος που θα χρήζει περιορισμό για την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στατιστικά οπωσδήποτε θα προκύψουν κρούσματα ανάμεσα στις 500.000 αφίξεις που αναμένουμε για φέτος στο νησί μας, (από 3.000.000 αφίξεις πέρυσι) και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αποζημίωση των 30 ευρώ που αναφέρεται στην προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, εμπεριέχει όχι μόνο το κόστος διαμονής, αλλά και διατροφής (3 γευμάτων), ειδών ατομικής προστασίας καθώς και ΦΠΑ, κάτι που καθιστά ασύμφορη την αποδοχή της από οποιοδήποτε κατάλυμα, αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα κόστη που απαιτούνται για την λειτουργία του, εφαρμόζοντας τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους λειτουργικούς κανονισμούς.

Ακόμη όμως και αν στην περίπτωση που πιθανόν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κάποιο κατάλυμα, αυτό θα ήταν δυστυχώς χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, κάτι τελείως ασύμβατο με το υψηλό επίπεδο των πελατών που διαμένουν στα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού. Φανταστείτε κάποιον πελάτη που θα αναγκαζόταν να μεταφερθεί από 5 αστέρων ξενοδοχείο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν στοιχειώδεις παροχές και υπηρεσίες που αναζητά και είχε σαν προϋπόθεση για την επίσκεψη του.

Προτείνουμε σαν Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να διαχειριστούμε ξενοδοχείο καραντίνας που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφόμενες υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σαν εναλλακτική πρόταση στην δωρεάν διαμονή που προβλέπεται στην προκήρυξη ξενοδοχείου καραντίνας.

Η Σαντορίνη, με την παγκόσμια δυναμική παρουσία, που αναμφισβήτητα προβάλλει ως η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού, επελέγη από τον πρωθυπουργό μας για να διακηρύξει σε όλο τον πλανήτη την επανέναρξη του τουρισμού στην χώρα μας. Θα ήταν αδόκιμο λοιπόν, να πληγεί ανεπανόρθωτα από κάποια περιστατικά που πιθανόν θα προσδώσουν ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος μας και θα υποβαθμίσει τη συνολική προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, βάση της οποίας η χώρα μας καθίσταται ο πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.”.

Θεωρώ πως δεν θα αρνηθεί το Υπουργείο”

Θετική έκρινε τη στάση της Ένωσης ο Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος μάλιστα εκτιμά πως θα υπάρξει αποδοχή της πρότασής της από το Υπουργείο Τουρισμού, αφού αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση.

“Το επίπεδο των Κυκλάδων έχει ανέβει αρκετά. Στη Σαντορίνη ζητούν να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους το θέμα. Δηλαδή, να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα και να προχωρήσουν στη διαχείριση ενός “ξενοδοχείου καραντίνας” οι ίδιοι. Θεωρώ ότι εφόσον βρουν κάποιο κατάλυμα, δεν θα αρνηθεί το Υπουργείο. Μακάρι να προχωρήσουν” σχολίασε κατηγορηματικά.

Ανταπόκριση στην τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων

Πέραν των ανωτέρω, ο Μιχάλης Παράβαλος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά και με την ανταπόκριση των καταλυματιών και των ξενοδόχων μέχρι σήμερα, αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

“Έχουμε κάνει ήδη μία πρώτη “επαφή” - επίσκεψη στη Σύρο. Είναι αρκετά καλά τα πράγματα. Έχουν λάβει τα μέτρα που πρέπει και σε όσα ξενοδοχεία πήγαμε εντός Ερμούπολης ήταν ικανοποιητικά τα πράγματα” σχολίασε ικανοποιημένος, λέγοντας μάλιστα πως, “Συμβουλευτικά από την πλευρά μας συζητούμε και περνάμε τα σχέδια δράσης και βλέπουμε ότι είναι αρκετά ικανοποιητικά τα δεδομένα, τουλάχιστον στη Σύρο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει πως ανταπόκριση θα υπάρχει και στα άλλα νησιά του νησιωτικού νομού όσον αφορά στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς υπάρχει υψηλό τουριστικό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών.

“Θεωρώ ότι και στα άλλα νησιά θα υπάρχει. Και μάλιστα όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο τουριστικά, τόσο περισσότερο θα ανταποκριθούν στα μέτρα που ορίζουν τα πρωτόκολλα”.

Ο ίδιος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, “χρειάζεται να συμπεριλάβουν τα νέα μέτρα στην καθημερινότητα της δουλειάς τους”, παρατηρώντας μάλιστα πως, “δεν προκύπτει κανένα τρελό κόστος”. Άλλωστε όπως υπογράμμισε τέλος, “Ουσιαστικά θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως στην υποδοχή ή οι καμαριέρες και οι σερβιτόροι, να είναι επιπλέον προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς του ιού”.