“Πράσινο φως” με “πράσινο πιστοποιητικό” για τον τουρισμό στα νησιά
- Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021 - 06:20
Από σήμερα, Παρασκευή, 14 Μαΐου, “ανοίγουν” οι μετακινήσεις από και προς τα ελληνικά νησιά, με την ανησυχία ντόπιων και επισκεπτών να εντείνεται σχετικά με τη διατήρηση της δημόσιας υγείας, τις τοπικές οικονομίες απόλυτα εξαρτημένες από την επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων για την επιβίωσή τους και την κυβέρνηση να προχωρά με την εφαρμογή μέτρων ελέγχου, για τον περιορισμό όσο το δυνατόν των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.
Δύο ημέρες πριν από την απελευθέρωση των μετακινήσεων από και προς τα νησιά και τρεις ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ήτοι την Τετάρτη, 12 Μαΐου, δόθηκαν οι τελικές διευκρινίσεις και ο “οδικός χάρτης” για τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ, με στόχο την επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, με παράλληλα προάσπιση της δημόσιας υγείας έναντι στην πανδημία του covid-19.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησαν από κοινού ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τους κατοίκους της χώρας, ενώ παράλληλα τίθεται σε ισχύ η ελληνική “έκδοση” του Πράσινου Πιστοποιητικού, προκειμένου να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν, ότι όσοι επισκέπτονται ή μετακινούνται στα ελληνικά νησιά δεν είναι φορείς του ιού.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών της νησιωτικής Ελλάδας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, επιταχύνεται και προτεραιοποιείται ο εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας.
«Γαλάζια Ελευθερία» απέναντι στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού στις “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού
Με δεδομένο, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τέθηκε η θωράκιση, μέσω εμβολιασμού, των νησιών με πολύ μικρό πληθυσμό, νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κλπ, που παραδοσιακά καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας, έμειναν “πίσω”, καταγράφοντας μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πολύ μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, που τουλάχιστον για τις δύο “ναυαρχίδες” των Κυκλάδων, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δεν ξεπερνούσαν το 8% και 15% αντίστοιχα.
Παρ’ όλο που εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού για τις 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την Τρίτη, 11 Μαΐου, ανακοίνωσε πως η πολιτεία πρόκειται να προτεραιοποιήσει τον εμβολιασμό των νησιωτών, με στόχο να υπάρξει ολοκληρωμένος οριζόντιος εμβολιασμός του νησιωτικού πληθυσμού έως το τέλος Ιουνίου – περίπου ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Έως τότε, η αντιμετώπιση της διασποράς του ιού γίνεται με τη χρήση των self test, τα οποία είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους σε όλες τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Υπουργός, κ. Α. Σκέρτσος, ανέφερε για την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, πως «θεωρούμε τα νησιά μας στρατηγικό πλεονέκτημα, η νησιωτικότητά μας είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που ζουν και κινούνται εκεί και να επιτρέψουμε έτσι να ενισχυθεί και το τουριστικό προϊόν και η οικονομία, πάντα με όρους Δημόσιας Υγείας».
Περαιτέρω διευκρίνισε, ότι «η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα». Όπως εξήγησε, «τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού».
Επιπλέον, όπως έχει σημειωθεί ξανά, η επιχείρηση θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, «έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά μας», μεταξύ των οποίων η Θηρασιά, η Ανάφη, η Σίκινος, ενώ σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός έως το τέλος Μαΐου. Στα νησιά αυτά συμπεριλαμβάνονται η Φολέγανδρος, η Δονούσα, το Άνω Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Πάτμος, η Ιθάκη, η Σύμη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Περιστέρα, η Σίφνος, η Κέα, οι Παξοί, η Ίος, η Αμοργός, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αντίπαρος, η Άνδρος, η Τήνος και η Μήλος.
Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Στο πλαίσιο της τουριστικής δραστηριότητας και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, από σήμερα, 14/5, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ, ενώ καταργείται και η υποχρέωση των πολιτών να αποστέλλουν SMS προς το 13033 και το 13032 για τις μετακινήσεις τους.
Όπως είναι φυσικό, αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις, ενώ και σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, επιστρέφει σε κανονική λειτουργία, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ να παραμένουν σε ισχύ, χωρίς όμως πλέον τις μεθόδους click-in-a shop ή το click away.
Συνολικά για τον Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης.
Το άνοιγμα με κανόνες συνεχίζεται με την επαναλειτουργία στις 17 Μαΐου των βρεφονηπιακών σταθμών, στις 21 Μαΐου των θερινών κινηματογράφων, στις 28 Μαΐου των ανοιχτών πολιτιστικών θεαμάτων και ακροαμάτων και κατά τον Ιούνιο, πλέον, των εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, για παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσεις.
Απαραίτητη η υγειονομική πιστοποίηση για τις μετακινήσεις
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, κ. Σκέρτσος «από τις 14 Μαΐου, από αυτή την Παρασκευή, όπως έχουμε ανακοινώσει, η χώρα μας, λοιπόν, ανοίγει με ασφάλεια και τον τουρισμό της», σημειώνοντας, ότι παρόλο που για τον επόμενο ενάμιση μήνα και ως το τέλος Ιουνίου που αναμένεται ουσιαστικά να ξεκινήσουν με πιο μαζικό τρόπο οι τουριστικές ροές, «έχουμε χρέος όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να βελτιώνουμε κάθε εβδομάδα το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει συνολικά ως κοινωνία να κερδίσουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα περαιτέρω ελάφρυσνης των περιορισμών, με τον κ. Σκέρτσο να τονίζει πως αυτό πραγματοποιείται «έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι περισσότερη ελευθερία και σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους μας».
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε, ότι «η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος και ακόμη καλύτερα. Η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας, αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού».
Αναφορά έγινε στο γεγονός, ότι από 1η Ιουνίου οι χώρες της Ε.Ε. θα εφαρμόζουν πλέον, σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία, το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, το λεγόμενο Green Pass, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.
Ταυτόχρονα, με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα συνεχιστούν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε, ότι «πέρυσι είχαμε 5.000.000 αφίξεις στις πύλες εισόδου όλης της χώρας και πραγματοποιήσαμε περίπου 700.000 δειγματοληψίες. Εντοπίσαμε έτσι κοντά στα 2.700 θετικά κρούσματα. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να συγκρατήσουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις υπόλοιπες τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου. Από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα. Δείξαμε δηλαδή ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ασφάλειας σε συνθήκες δύσκολες και σε συνθήκες κυκλοφορίας του ιού».
Προκειμένου όμως, να θωρακιστούν στοχευμένα τα ελληνικά νησιά από την πρώτη κιόλας ημέρα του ανοίγματος του τουρισμού, η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει από σήμερα την ελληνική εκδοχή του Green Pass για τα ταξίδια από και προς τους νησιωτικούς προορισμούς.
Σε πρακτικό επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, αυτό σημαίνει, πως «όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, να είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένος, είτε να διαθέτει αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών ή διαφορετικά να υπάρχει μια βεβαίωση νόσησης, δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες μετά τη νόσηση».
Ο έλεγχος των παραπάνω, δεν θα πραγματοποιείται από τις ελληνικές Αρχές (Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία), αλλά υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Η δήλωση των self-test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, είτε για PCR είτε για rapid test αντιγόνου, θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χερσαίες με το αυτοκίνητό τους από νομό σε νομό, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα το μέτρο, καθώς «οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν πολύ εύκολα».
Κλείνοντας, ο κ. Σκέρτσος τόνισε, ότι «μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η Πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών. Δείκτες που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής. Στόχος μας να έχουμε καθαρή εικόνα, τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι πολίτες, οι τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τυχόν περιορισμό τοπικών εξάρσεων. Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθούμε μέσω του παρατηρητηρίου Covid το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις Περιφέρειες της χώρες, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και φυσικά, την πληρότητα του Ε.ΣΥ. ανά Υγειονομική Περιφέρεια», αφήνοντας έτσι και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή τοπικών lockdown, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη θερινή περίοδο του 2020.
Παραμένουν οι ανησυχίες εντός και… εκτός
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και των κατά τόπους αρχών, για όσο το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας, από την οποία εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία των νησιών, παραμένουν τα “σκοτεινά σημεία”, που προκαλούν ανησυχία, τόσο στους κατοίκους της χώρας, όσο και στους εν δυνάμει επισκέπτες.
Πρώτο εξ αυτών, είναι η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την επιδημιολογική καμπύλη να μην έχει ακόμη πεπλατυνθεί. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα ημερήσια κρούσματα άγγιζαν τα 2.500, οι νεκροί τους 70 και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ τους 707.
Με δεδομένο, ότι η χώρα μας μόλις κατά την περίοδο των ημερών του Πάσχα έδωσε τη δυνατότητα εμβολιασμού στις παραγωγικές ηλικίες (30-49), με τα ραντεβού όσων έσπευσαν να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, να εκτείνονται έως και τον Ιούλιο για τη δεύτερη και τελική δόση, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, καθώς δεν προβλέπεται να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης για αρκετό ακόμη διάστημα.
Επιπρόσθετα, “πονοκέφαλο” προκαλεί και το ενδεχόμενο, το οποίο αφέθηκε μετέωρο, για επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου. Πέρσι, Μύκονος και Πάρος αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν νωρίς την ήδη συρρικνωμένη τουριστική σεζόν, καθώς σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας η επιδημιολογική τους εικόνα παρουσίαζε επικίνδυνη αύξηση, χωρίς όμως ούτε να έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές νωρίτερα, ούτε και να παρουσιάζονται τα ακριβή στοιχεία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως δε από την πλευρά του Δήμου Πάρου.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν, ότι οι σχετικοί έλεγχοι του Green Pass θα γίνονται με ευθύνη των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών και όχι των Αρχών, διαφαίνεται στις τοπικές κοινωνίες σκεπτικισμός, όσον αφορά αν οι έλεγχοι θα είναι επισταμένοι και ενδελεχείς, προκειμένου να διασφαλίζεται σε κάθε επίπεδο ότι οι ταξιδιώτες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ωστόσο, η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και η Βρετανία, δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές – στόχους για τη χώρα μας, κατατάσσουν την Ελλάδα σε λίστες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, συνιστώντας στους πολίτες τους να αποφύγουν τις διακοπές σε αυτή. Η Βρετανία ιδιαίτερα, κατέταξε την Ελλάδα στην “κίτρινη” ζώνη, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, υποχρεούνται σε πολυήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους, ένας παράγοντας ιδιαίτερα ανασταλτικός, για την επιλογή ελληνικών τουριστικών προορισμών.
Σε συνέντευξη του σε διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο, προκειμένου να συνομιλήσει με στελέχη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να αναθεωρηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κατάταξη της Ελλάδας στη σχετική λίστα, επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Βρετανών, σχετικά με τον τουρισμό στη χώρα, δεδομένου ότι υπάρχει μία “μουδιασμένη” αντίδραση του πληθυσμού, τόσο για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, για τον αργό – σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο – ρυθμό εμβολιασμού των κατοίκων, όσο και για την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΤτΕ: Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο
22 Νοε. 2024 - 10:09 - Δυνατές επιδόσεις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το τρίτο τρίμηνο του 2024
9 Νοε. 2024 - 14:01 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
8 Νοε. 2024 - 15:02 - Τουρισμός: Αυξήθηκαν κατά 4,2% οι αφίξεις σε καταλύματα τον Αύγουστο
22 Οκτ. 2024 - 15:13 - Τουρίστες: Ποιοι ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα
24 Σεπ. 2024 - 8:58