“ΕΡΜΗΣ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος Πάνω από 75 χιλιάδες τουρίστες στο διεθνές αεροδρόμιο το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου

  • Τετάρτη, 25 Αυγούστου, 2021 - 06:22

Η καλή πορεία του τουρισμού για τον Αύγουστο μήνα στο νησί μας επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουμε για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο αλλά και στο λιμάνι, ενώ αναμένεται να τελειώσει ο μήνας που διανύουμε για να έχουμε τα συγκεντρωτικά και να κάνουμε τις συγκρίσεις με το 2020 που ήταν η πρώτη χρονιά της πανδημίας, καθώς και με το 2019 που ήταν μία από τις καλύτερες τουριστικά χρονιές στη χώρα μας και στη Ζάκυνθο.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου ήλθαν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου περισσότεροι από 75 χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό, οι περισσότεροι με πτήσεις τσάρτερ. Ένα ακόμα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2021 είναι η προτίμηση που έδειξαν πολλοί τουρίστες για την πόλη την οποία επισκέπτονταν ανελλιπώς καθημερινά, ενώ μεγάλες πληρότητες είχαν τα ξενοδοχεία σε όλα τα τουριστικά μέρη του νησιού.

Άκρως ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός σε μεγάλα ιδιωτικά σκάφη και γιοτ που προσέγγισαν το λιμάνι και έμειναν εδώ με τους τουρίστες που είχαν για αρκετές ημέρες, ενώ θεαματική ήταν η κίνηση με τα πλοία της γραμμής Ζακύνθου – Κυλλήνης και χρειάστηκαν και έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (12 και 22 Αυγούστου) στο αεροδρόμιο του νησιού μας είχαμε 80 περίπου πτήσεις που έφεραν 12.000 τουρίστες. Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται καλά γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε τη ζημιά που είχαμε φέτος από τη βρετανική αγορά που υπέστη μεγάλη καθίζηση.

Στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία πρέπει να καταγράψουμε την προτίμηση που υπήρξε για βίλες και γενικά για χώρους που μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ αντίστοιχο δείγμα είναι τα πολλά ιδιωτικά αεροπλάνα που είχαμε στο αεροδρόμιο.

Τις καθιερωμένες διακοπές το μήνα Αύγουστο έκαναν και οι Έλληνες, γι’ αυτό και ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε περισσότερο από τα αναμενόμενα.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν παρέμεινε ανταγωνιστικό και εκείνο που θα αποδείξει του λόγου το αληθές είναι όχι μόνο τα στατιστικά των αφίξεων αλλά και των εισπράξεων.

Για το νησί μας ένα ακόμα ζητούμενο είναι να μην ακυρωθούν κρατήσεις που έχουμε για το μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Στο τέλος της σεζόν θα δούμε αν καταφέραμε να κινηθούμε συνολικά στο 50% των αφίξεων του 2019.