“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Οι 100.000 αιτήσεις για… 12 ευρώ δείχνουν το πρόβλημα

  • Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2022 - 06:25

Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχουν υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της ακρίβειας. Οι κυβερνητικοί «πανηγυρισμοί» για 100.000 αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενίσχυση των καυσίμων, δείχνουν πολλά περισσότερα από αριθμούς για μια κοινωνία που στενάζει. Όταν μέσα σε λίγες ώρες μια κοινωνική πλατφόρμα η οποία μοιράζει 12 ευρώ το μήνα «πέφτει» δεκάδες φορές, αφού σε αυτή εισέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το πόσο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, οι παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου, δεν έχουν αρχίσει να φαίνονται στην ουσία στη χώρα, αφού προς το παρόν και κατά κύριο λόγο, η Ελλάδα επωμίζεται την επιπτώσεις μιας ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις μιας άκρατης κερδοσκοπίας. Το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έχουν δηλώσει πως αμέσως μετά το Πάσχα, εισέρχονται σε μία νέα τροχιά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στο μεταξύ, όλο το κυβερνητικό επιτελείο παράλληλα, τονίζει πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία και στέκεται στο πλευρό των πολιτών.

Στο μεταξύ, η αγορά τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά πασχίζει για την επιβίωση της, ενώ με τη βία κατάφερε να ισοσκελίσει κόστη και οφέλη στο πλαίσιο μιας πασχαλινής περιόδου που ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων. Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν τους εσωτερικούς μετασχηματισμούς που θα τις κρατήσουν ανταγωνιστικές, ενώ πολλές ήδη γνωρίζουν ότι πέραν από την επιβίωσή τους, δεν μπορούν να προσδοκούν σε κάτι περισσότερο.

Την ίδια ώρα, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται διαρκώς, με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να διαχειριστούν τα τεράστια κόστη, αλλά την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι από τον Μάιο τα πράγματα θα παρουσιάσουν μια κάποια βελτίωση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Καμία διεθνής συγκυρία ωστόσο δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο, αφού όπως προχωρούν οι καταστάσεις φαίνεται ότι βαίνουν προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

Προς το παρόν πάντως συνεχίζονται και σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων, με δικαιούχους να είναι τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ αυτών.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Γιάννης Ζωράκης