“ΕΡΜΗΣ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Χιλιάδες μετανάστες με ελληνικά διαβατήρια μετακόμισαν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης

  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022 - 06:24

Μεγάλα και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού μας, ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των πτήσεων του εξωτερικού και το άνοιγμα των ξενοδοχείων εκατοντάδες θέσεις εργασία παραμένουν κενές με τους ξενοδόχους να παραμένουν σε απόγνωση και να κάνουν  οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους, πολλές από αυτές τις εργασίες.

Η απουσία εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού προέκυψε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί αλλοδαποί μετανάστες που πέτυχαν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω μακρόχρονης παραμονής στην Ελλάδα, μετακινήθηκαν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης κάνοντας χρήση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου και εξασφαλίζοντας στις νέες χώρες παραμονής υψηλότερες αμοιβές.

Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι που τα προηγούμενα καλοκαίρια εργάζονταν σε τοπικές επιχειρήσεις ενώ  ένας μικρότερος αριθμός ατόμων Αλβανικής καταγωγή φέρονται να συνταξιοδοτήθηκαν και να επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

΄Ετσι δημιουργήθηκαν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, ορισμένα από τα οποία κινήθηκαν και προσέλαβαν προσωπικό που παλαιότερα εργάζονταν σε εστιατόρια και μπαρ  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και σε αυτούς τους κλάδους της αγοράς.

Η πολιτεία από την πλευρά της προωθεί την πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στην οποία οι  τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Παρότι η προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει η πολιτεία να ενθαρρύνει με άλλους τρόπου την απασχόληση των ανέργων που βολεύονται με τα επιδόματα και με τα “μαύρα” χρήματα, που αφειδώς προσφέρει η αγορά  εργασίας για να επέλθει ένας εξορθολογισμός  του συστήματος.