“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ: Η Ευρώπη μπροστά στον δύσκολο χειμώνα

  • Τρίτη, 19 Ιουλίου, 2022 - 06:23

Τον γρίφο ενός από τους δυσκολότερους χειμώνες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να λύσει η κυβέρνηση, όμως φαίνεται πως οι λύσεις δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν.

Μπορεί ήδη να έχουν προωθηθεί επιλογές μέσω «βοηθημάτων» κάθε λογής pass, όμως οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνουν πως χωρίς οριζόντια μέτρα, τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν. Η Γερμανία μάλιστα, σε μια πρώτη κίνηση αναχαίτισης των πολλαπλών προβλημάτων αποφάσισε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, να εκδώσει μηνιαίο εισιτήριο μεταφορών για όλα τα μέσα, σε τιμή κάτω των 70 ευρώ, ως μια πρώτη κίνηση περιορισμού των μετακινήσεων. Όπως φαίνεται όμως, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν δεν βρεθούν λύσεις να μην ακολουθηθούν πολιτικές περιορισμού των μετακινήσεων.

Στην Ελλάδα, ήδη προβληματίζουν τα ζητήματα μετακινήσεων και θέρμανσης, με την κυβέρνηση ωστόσο να ελπίζει σε έναν … ήπιο χειμώνα που θα μπορέσει να δώσει μια πίστωση χρόνου. Την ίδια στιγμή υπάρχει η ελπίδα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει νέες πολιτικές που θα δώσουν λύσεις.

Όσο όμως επικρατεί η γενικότερη πολιτική αστάθεια και όσο συνεχίζονται οι απειλητικές κινήσεις του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας δεν διαφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Τα αυταπόδεικτα προβλήματα διαπιστώνει και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος προειδοποίησε για μια κατάσταση με σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε πως αυτή η κρίση είναι χειρότερη από εκείνη που βίωσε η δύση το 1973 με το αραβικό εμπάργκο.

Όπως εκτιμά ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, είναι πιθανό ο κόσμος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και περίπλοκη ενεργειακή κρίση – αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι χειρότερα από εκείνα που έζησε η ανθρωπότητα και κυρίως η Δύση πριν από 50 χρόνια, με το αραβικό εμπάργκο του 1973.

«Πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», πρόσθεσε ο Μπιρόλ – ο οποίος, αυτή τη φορά, εμφανίστηκε πολύ πιο ανήσυχος σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες, βλέποντας τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και των κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο έμπειρος αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν μάσησε τα λόγια του την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στους κινδύνους που συνοδεύουν μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα – ο οποίος κάθε άλλο παρά μακριά είναι. Τάχθηκε δε ευθέως υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποτραπούν κοινωνικές «εκρήξεις», τις οποίες προφανώς φοβάται πολύ.

Φυσικά, δεν πρόκειται απλώς για λόγια και ανησυχίες. Αρκετές κυβερνήσεις, άλλωστε, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα.