Σεμινάριο αμπελουργίας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν, όσοι βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 18 Μαρτίου, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Ουσιαστικά παρακολούθησαν, το πρώτο μέρος ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος σεμιναρίου αμπελουργίας με στόχο την ενημέρωση – επιμόρφωση των καλλιεργητών αλλά και του κοινού αναφορικά με την βελτίωση της αμπελουργικής πρώτης ύλης. Ο τίτλος του σεμιναρίου «Ορθή διαχείριση αμπελώνων κατά την καλλιεργητική περίοδο» και ο βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της οινικής τοπικής παραγωγής με πρακτικές και μεθόδους που ξεκινούν από τον αμπελώνα.

Δ. Μανσόλας: “Με τον Συνεταιρισμό έχουμε κοινό στόχο. Να βελτιώσουμε την πρώτη ύλη”

O οινολόγος, Δημήτρης Μανσόλας, ο οποίος και ήταν ο εισηγητής στο σεμινάριο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το περιεχόμενο του σεμιναρίου και στην σπουδαιότητά του. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Αρχικά θα ήθελα να πω, ότι θα ήμουν πιο χαρούμενος αν το σεμινάριο είχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά εμείς θα κάνουμε ακόμα δύο τέτοια σεμινάρια, μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, και ελπίζουμε σιγά-σιγά να έρθει περισσότερος κόσμος. Εγώ προσπαθώ να βοηθήσω στο κομμάτι της επιμόρφωσης, αλλά με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό έχουμε πλέον έναν κοινό στόχο, ο οποίος είναι, να βελτιώσουμε την πρώτη ύλη. Η Πάρος και γενικά, η οποιαδήποτε αμπελουργική ζώνη, αν δεν έχει υγιές σταφύλι και σωστά ωριμασμένο, δεν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά τους χαρακτήρες τους οργανοληπτικούς, της κάθε ποικιλίας. Επίσης, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που σου δίνει το κάθε εδαφοκλιματολογικό οινοπέδιο, καθώς πρέπει να είναι ορθά ωριμασμένο για να καταλάβεις τα αρώματα που βγάζει κάθε ποικιλία.”

“Πότε κάνω κάτι, γιατί το κάνω, πως το κάνω”

Στη συνέχεια ο κ. Μανσόλας αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει μέσα από αυτά τα σεμινάρια, και τόνισε πως “προσπαθώ με ήπιο τρόπο, να τους μάθω τους σωστούς κανόνες της σύγχρονης αμπελουργίας. Ουσιαστικά, πότε να κάνουν κάτι, γιατί να το κάνουν και πως να το κάνουν. Νομίζω ότι αυτά τα τρία σημεία είναι αυτά που πρέπει να στοχεύσουμε. Γενικά στις παλιές αμπελουργικές ζώνες,  που έχω δει, είτε μιλάμε για την παλιά Κρήτη, είπε για τη Νάουσα, είπε για οποιοδήποτε μέρος, μέχρι στιγμής ακολουθούσαν την πολιτική του “καφενείου”,  δηλαδή θα κάνω ότι έκανε και ο διπλανός μου. Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο καθένας πρέπει να κάνει το καλύτερο για το δικό του κομμάτι. Προσπαθούμε σιγά-σιγά να δώσουμε λίγες γνώσεις σε όσους ενδιαφέρονται.  και προσπαθούμε να τους παροτρύνουμε να κάνουν ερωτήσεις, για να ξεδιαλύνουμε οποιοδήποτε θόλο κομμάτι έχω στο μυαλό τους, καθώς πρέπει να καταγραφούν πράγματα, να τα ερμηνεύουν σωστά  και μετά να πηγαίνουν στον τρόπο αντιμετώπισης.”

Γευστική δοκιμή δύο νέων εμφιαλωμένων κρασιών

Στο τέλος του σεμιναρίου, ακολούθησε παρουσίαση και γευστική δοκιμή δύο νέων εμφιαλωμένων κρασιών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Ενδεικτικά τα κρασιά αυτά ήταν, ο Λευκός οίνος -Seiradi (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κυκλάδες 100% ποικιλίας Μονεμβασιάς) και ο Ροζέ οίνος – Seiradi (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κυκλάδες 70% ποικιλίας Μονεμβασιάς και 30% Μανδηλαριάς).