Ρεύμα: Πτωτική πορεία στις χρεώσεις των τιμολογίων για τον Νοέμβριο

  • Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024 - 18:23

Πτωτική πορεία αναμένεται να έχουν οι λογαριασμοί ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 27% στη χονδρική ρεύματος με την τιμή της μεγαβατώρας να κινείται κατά μέσο όρο έως τώρα για τον Οκτώβρη στα 81,93 ευρώ, από τα 112,35 ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Αυτή η­—μέχρι στιγμής— σημαντική «βουτιά» στις τιμές της χονδρικής «προδίδει» και τις χαμηλές τιμές που θα υποδεχθούμε στους λογαριασμούς του Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που δεν θα έχουμε απρόσμενες ανατιμήσεις και συνεχίσουμε με αυτόν τον… ρυθμό, η τιμή της κιλοβατώρας για τον Νοέμβριο υπολογίζεται να πέσει κάτω από τα 12 λεπτά.

Πάντως, οι πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής πορείας των τιμών είναι πάρα πολλές, αν αναλογιστεί κανείς την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, τη σταθεροποίηση της μέσης τιμής φυσικού αερίου και τη μειωμένη ζήτηση που παρατηρούνται αυτό το διάστημα.

Έτσι, οι εκτιμήσεις για τα τιμολόγια Νοεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες με την αγορά ρεύματος να μπαίνει σε μια γενικότερη περίοδο ομαλοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τόσο η χαμηλή ζήτηση όσο και η μεγάλη συνεισφορά στις ΑΠΕ, έριξαν την τιμή στα 56,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Κυριακή. Στο μείγμα τα πρωτεία εξακολουθούν να «κρατάνε» σταθερά οι ΑΠΕ, όπου κυριαρχούν με μερίδιο 61,23%, το φυσικό αέριο έπεται με  μερίδιο στο 23,53% και οι εισαγωγές… κινούνται στο 8,19%.

Την κυριαρχία της «πράσινης» ενέργειας στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή «μαρτυρούν» και τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, η μισή ηλεκτροπαραγωγή τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα προήλθε από καθαρή ενέργεια με τη χώρα να κατατάσσεται μεταξύ αυτών με τις υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, η συμμετοχή των ΑΠΕ τον προηγούμενο μήνα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν στο 43% ενώ αν προσθέσουμε και τα  υδροηλεκτρικά έργα, η συνολική συμμετοχή των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας έφτασε στο 47%.

Βέβαια, και το φυσικό αέριο είχε έντονη «παρουσία», καλύπτοντας το 42% του μείγματος. Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο καθαρή εισαγωγός χώρα ηλεκτρισμού με τις συνολικές καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται σε 290,140 MWh.

Σε κάθε περίπτωση, την αισιοδοξία του για γενικότερη υποχώρηση των τιμών τους επόμενους μήνες εξέφρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, τονίζοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τιμές στο ρεύμα θα πέφτουν στα επόμενα χρόνια». Ενώ ειδική μνεία έκανε και στα χρωματιστά τιμολόγια, αναφέροντας ότι το πράσινο εξυπηρέτησε την πρώτη χρονιά στο νέο καθεστώς ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις. Και αυτό είναι το κέρδος από τα πράσινα τιμολόγια ενώ τώρα πάμε στη δυναμική τιμολόγηση με τα πορτοκαλί. Καθώς θα πέφτουν οι τιμές μπορεί κανείς να μην ασχολείται με τις τιμές θα ευνοείται από τα μπλε τιμολόγια.

Πάντως, αναφορικά με τα μπλε, δημιουργείται ένα «ερωτηματικό» για τους καταναλωτές που έχουν συμβάσεις για εξάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Για αυτούς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν στον «αέρα», λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας που επιβάλλει τα σταθερά τιμολόγια να έχουν 12μηνη διάρκεια. Μπορεί η προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη – μέλη να είναι η 17η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος για τους καταναλωτές με ενεργά εξάμηνα σταθερά συμβόλαια να βρεθούν με τιμολόγια που δεν θα είναι αποδεκτά από το νέο πλαίσιο. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ, θα πρέπει να δει το σημείο και τη φόρμουλα ενσωμάτωσης της νέας αυτής Κοινοτικής Οδηγίας.

liberal.gr