Πόσο θα κοστίσουν το Πάσχα ο οβελίας και τα αυγά
- Χθες - 9:30
«Δεν υπάρχουν περιθώρια να πουλήσουμε χαμηλότερα» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων με αφορμή την τιμή πώλησης του πασχαλινού οβελία επισημαίνοντας ότι οι υψηλότερες τιμές φέτος οφείλονται στο ότι τα ελληνικά αρνιά φεύγουν στο εξωτερικό.
«Επιλέγουμε να πουλάμε τα αρνιά αρκετά νωρίτερα σε αγορές του εξωτερικού» επισήμανε λέγοντας ταυτόχρονα ότι αυτό οφείλεται στις χαμηλές τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα.
«Όταν πουλούσαμε 6-6,5 ευρώ το κιλό όλο τον χρόνο και περιμέναμε τις ημέρες του Πάσχα να βγάλουμε ένα κέρδος ερχόταν σωρηδόν τα αρνιά από το εξωτερικό, “βαφτίζονταν” και πωλούνταν ως ελληνικά και έτσι ο κτηνοτρόφος δεν έπαιρνε την τιμή που έπρεπε» κατήγγειλε ο κ. Μπαλούκας. «Σήμερα οι ελληνικοί στάβλοι έχουν λίγα αρνιά. Στη Θεσσαλία τα σφαγεία σφάζουν σήμερα στα 10 ευρώ το κιλό», σημείωσε.
«Στις άλλες χώρες που έχουν Πάσχα αυτή την στιγμή η τιμή του οβελία είναι υψηλότερη από την ελληνική γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να τα εξάγουν» σχολίασε στις «Συνδέσεις» ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας εμπορίου.
«Η τιμή έχει σχέση με την ποιότητα αλλά αυτό δεν είναι απόλυτος κανόνας γι’ αυτό χρειάζεται έρευνα αγοράς» δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος προτρέποντας τον κόσμο να πραγματοποιήσει εγκαίρως τις πασχαλινές αγορές του.
«Τα αμνοερίφια και η σοκολάτα είναι το μεγάλο πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστηρίζοντας ότι στα υπόλοιπα είδη οι τιμές παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πασχαλινό καλάθι στο οποίο οι καταναλωτές θα βρουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
«Υπάρχει πρόβλημα ελληνοποιήσεων και στα αυγά»
Για το κόστος αγοράς των αυγών μίλησε στο ΕΡΤNews o Γιάννης Λιάρος, γενικός Διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΔΟΑΠΑ) λέγοντας ότι «υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά και δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές γιατί οι παραγωγοί συγκράτησαν τις τιμές». Όπως τόνισε στη λαϊκή και στα μανάβικα μια εξάδα κοστίζει γύρω στα 1,5 ευρώ και λίγο παραπάνω στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και αυτός στο πρόβλημα ελληνοποιήσεων που παρατηρείται στα αυγά με παράνομες εισαγωγές από Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.
«O Έλληνας παραγωγός έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια σε αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει μια τεράστια απομείωση του ζωικού κεφαλαίου παραγωγής, ειδικά στα χρόνια της κρίσης 2009-2019. Έχουν βγει γονατισμένοι οι παραγωγοί από την οικονομική κρίση αλλά και την πληθωριστική κρίση. Η προσπάθεια και οι επενδύσεις που έχουν κάνει, η έμφαση στην ποιότητα, νομίζω ότι εξασφαλίζει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, το οποίο είναι και τεράστιας διατροφικής αξίας, όπως όλοι οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον», κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο επίπεδο του πληθωρισμού η ανατίμηση στο Πασχαλινό τραπέζι +9%
18 Απρ. 2022 - 6:26 - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή η τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού
27 Απρ. 2021 - 6:13 - Χωρίς μεταβολή η τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2020 σε σχέση με το 2019
16 Απρ. 2020 - 6:17 - Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού
24 Απρ. 2019 - 6:23 - e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου
11 Απρ. 2025 - 19:26