Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε απόγνωση

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ, οι οποίες σε περίοδο κρίσης αποτελούν “πληγή” για κάθε επαγγελματία, ήταν το βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε πρόσφατα Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι “όπως όλοι οι Έλληνες έτσι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, στους οποίους στηρίζονταν πάντα η οικονομική ευημερία και ανάπτυξη αυτού του τόπου, βιώνουν μια τρομακτική οικονομική πραγματικότητα”, εκτιμούν πως το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για όλους τους επαγγελματίες”.

Κατακόρυφη πτώση εισοδήματος έως 70%

Καθιστώντας γνωστό ότι “το 80 % με το 90 % των επαγγελματιών δεν μπορούν να είναι εντάξει στις ασφαλιστικές τους εισφορές από τη στιγμή που τα εισοδήματά τους έχουν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 60 % με 70 %”, τονίζει πως “η πολιτική που ακολουθεί ο Ο.Α.Ε.Ε. δεν αφήνει περιθώρια στους επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις ρυθμίσεις που κατά καιρούς ανακοινώνονται”.

Σημειώνει δε ότι “το ασφαλιστικό ταμείο με τους περισσότερους ασφαλισμένους της χώρας, εν καιρώ κρίσης, δεν έχει δείξει ούτε στο ελάχιστο ένα πρόσωπο αλληλεγγύης προς τους ασφαλισμένους του”, υποστηρίζοντας μάλιστα πως “δείχνει συνεχώς ένα απίστευτα σκληρό προσωπείο, με εισφορές που δεν μειώνονται, με ρυθμίσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι οφειλέτες και με αποκορύφωμα την αποστολή απειλητικών επιστολών για διώξεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων με αποτέλεσμα τον αφανισμό του κλάδου”.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση (Πράξη 124η / 18.09.2013) με θέμα “Προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Ο.Α.Ε.Ε. και τις σχέσεις τους με τους ασφαλισμένους συναδέλφους”, οι οποίες κατατέθηκαν στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου, στην Ε.Σ.Ε.Ε., στο Υπουργείο Εργασίας και στον Ο.Α.Ε.Ε.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του Δ.Σ. είναι οι :

 

  1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  2. Επιλογή ασφαλιστικής κλάσης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου
  3. Διαχωρισμός των εισφορών σε κλάδο υγείας και σε κλάδο σύνταξης, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν τη δυνατότητα τουλάχιστον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  4. Αφαίρεση των εισφορών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσο χρονικό διάστημα δεν παρέχονται
  5. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για όσο διαρκεί η κρίση
  6. Κατάργηση των όρων για ένταξη στις ρυθμίσεις, δηλαδή φορολογική ενημερότητα, οικονομική μελέτη και βιωσιμότητα της επιχείρησης
  7. Κατάργηση του παράβολου αξίας 50,00 ευρώ που δίνεται με την κατάθεση της αίτησης της ρύθμισης
  8. Διαχωρισμός της ρύθμισης των οφειλών από τις οφειλές του τρέχοντος διμήνου
  9. Ένταξη στη ρύθμιση όλων των χρωστούμενων εισφορών μέχρι και την ημερομηνία της ρύθμισης
  10. Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των οφειλών
  11. Αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών οφειλών
  12. Κατάργηση των διώξεων και των κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων όσων οφείλουν
  13. Στήριξη των οφειλετών με την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια, κάτι ανάλογο με τη στήριξη των υπαλλήλων που βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας