Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Υποβάθμιση του ΟΑΕΕ

Απολύσεις υπαλλήλων και παράλογες απαιτήσεις εισφορών

Η υποβάθμιση του ΟΑΕΕ, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον Οργανισμό, με την αναντίστοιχη προφορά παροχών υγείας, αποτέλεσαν τα θέματα διαμαρτυρίας και αιτήματος άμεσης εξέτασης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, αναφερόμενος στις πρόσφατες απομακρύνσεις τεσσάρων εργαζομένων από το τοπικό γραφείο Σύρου και δύο εργαζομένων από το γραφείο Νάξου, εκφράζει την πλήρη αντίθεση του Επιμελητηρίου έναντι αυτών των εξελίξεων, οι οποίες όπως αναφέρει «υποβαθμίζουν την περιφερειακή υπόσταση του Οργανισμού».

Οι υπηρεσιακές αυτές μεταβολές επιφέρουν προβλήματα λειτουργίας στον Οργανισμό, καθώς όπως σημειώνεται από τον κ. Ρούσσο «στο τοπικό γραφείο Σύρου, δύο εκ των οκτώ εργαζομένων που απέμειναν, αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ενώ στο γραφείο Νάξου, απέμεινε μόνο ο προϊστάμενος, ο οποίος έχει βασικές ελλείψεις στη χρήση Η/Υ».

Βάσει αυτών των δεδομένων συνάγεται πως η λειτουργία του γραφείου της Νάξου και των νησιών χωρικής του αρμοδιότητας, ακυρώνεται, οπότε «ουσιαστικά θα εξυπηρετούνται από τη Σύρο».

Την άγνοια του Οργανισμού ως προς «τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας των Κυκλάδων, με τα οποία οι κάτοικοι και επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι καθημερινά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και καλεί τον υπουργό να «μεριμνήσετε προσωπικά, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων του Οργανισμού στις Κυκλάδες, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του Νομού, και να δώσετε λύσεις, οι οποίες δεν θα αναγκάζουν τους πολίτες σε ταλαιπωρία πολυήμερων και δαπανηρών μετακινήσεων στον Πειραιά, όπως γινόταν στο παρελθόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου, με τον πρόεδρο του, Απόστολο Αλιπράντη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ , να ενημερώνει τα μέλη για την απόλυση των 2 συμβασιούχων υπάλληλων του γραφείου της Νάξου, το οποίο πλέον υπολειτουργεί, παρ’ ότι εξυπηρετούσε την Πάρο, την Αντίπαρο, την Σαντορίνη, την Αμοργό και τις Μικρές Κυκλάδες.

Ενημέρωσε και για τις απολύσεις τριών συμβασιούχων του γραφείου της Σύρου, με αποτέλεσμα και αυτό να δυσλειτουργεί και για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις ζητά «άμεσα υπεύθυνη ενημέρωση μελών του ΟΑΕΕ για τη διεκπεραίωση όσων υποθέσεων είναι σε εκκρεμότητα, των όσων ασφαλισμένων έχουν απομείνει» και καλεί «όλους τους εμπλεκομένους αρμοδίους να βρουν ταχύτατα λύση στο πρόβλημα αυτό».

Εισφορές χωρίς ανταποδοτικές υπηρεσίες υγείας

Πέραν του θέματος των απολύσεων και της δυσλειτουργίας των γραφείων του ΟΑΕΕ, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τίθεται και το θέμα των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, οι οποίες κρίνονται παράλογες και μη απαιτητές, καθώς δεν παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας, λόγω ανύπαρκτων υποδομών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για παραλογισμό «να απαιτούνται ως οφειλόμενες, εισφορές υγείας, για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο Οργανισμός δεν παρείχε καμία υπηρεσία υγείας προς τον ασφαλισμένο, λόγω οφειλών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτές τις απαιτήσεις και ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των ασφαλιστικών οργανισμών».

Υπενθυμίζεται δε στον υπουργό, ότι και ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει πως «στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές – και όχι μόνο σε αυτές - οι υποδομές υγείας είναι από ανύπαρκτες έως υποτυπώδεις, συνεπώς αφού δεν παρέχονται υπηρεσίες δεν μπορούν και να γίνονται απαιτητές οι εισφορές του κλάδου υγείας, με τρόπο αναγκαστικό».

Το αίτημα που διατυπώνεται εκ μέρους του Επιμελητηρίου αφορά στην άμεση επανεξέταση του διαχωρισμού «των εισφορών (σύνταξης και υγείας) δίνοντας το δικαίωμα στους ασφαλισμένους, να καταβάλλουν ξεχωριστά τις αναλογούσες εισφορές των δύο κλάδων (σύνταξης & υγείας) προκειμένου να βελτιωθεί και η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων από εισφορές».