Μη καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει το Νεώριο

Εμπαιγμός των εργαζομένων

Μαύρα Χριστούγεννα έκαναν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, οι οποίοι παρέμειναν απλήρωτοι, αφού η διοίκηση του ναυπηγείου επέδειξε για άλλη μια φορά πλήρη αδιαφορία για την τύχη τους.

Παρ' όλο που κατάφερε και απέσπασε τη δεύτερη εγγυητική επιστολή για την επισκευή των δεξαμενών, η οποία συνοδευόταν από το αξιοσέβαστο ποσό των 5 εκ. ευρώ, η διοίκηση έδωσε ψίχουλα στους εργαζόμενους. Μία μικρή δόση, δηλαδή από το δώρο των Χριστουγέννων και μία μικρή δόση από το επίδομα. Για τα δεδουλευμένα των 6 μηνών που τους οφείλει, ούτε συζήτηση, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Στάχτη στα μάτια

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, δόθηκε η δεύτερη πολυπόθητη εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Πειραιώς, που αφορά την παραλαβή των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού από το Νεώριο. Ταυτόχρονα με την εγγυητική επιστολή έγινε και η εκταμίευση των πρώτων 5 εκ. ευρώ προς το ναυπηγείο, που αφορά στα πρώτα χρήματα για την επισκευή τους.

Όμως, παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι πέρασαν τις εορτές χωρίς ουσιαστικά να μπουν χρήματα στην τσέπη τους από αυτά που τους οφείλονται.

Συγκεκριμένα, στους εργαζόμενους παραμονή των Χριστουγέννων δόθηκε μέρος του δώρου, που για όσους είχαν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς κατάφεραν να εισπράξουν, όμως για τους περισσότερους που είχαν Λογαριασμό στην ALPHA, τα χρήματα μπήκαν ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με την καταβολή του επιδόματος, το οποίο κατατέθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, την επόμενη ημέρα.

Η διοίκηση του Νεωρίου, όχι μόνο για άλλη μια φορά φάνηκε αφερέγγυα απέναντι στους εργαζόμενους, αφήνοντας τους απλήρωτους καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, αλλά παραβίασε και το προαπαιτούμενο της συμφωνίας για την παραλαβή των δεξαμενών.

Συγκεκριμένα, βασικό προαπαιτούμενο ήταν η εξόφληση των εργαζομένων, ενώ το σύνολο του ποσού των 5 εκ. ευρώ μπορούσε να καλύψει και μέρος των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους φορείς του Δημοσίου, δηλαδή τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ.

Ούτε το ένα έγινε, αλλά και ούτε και το δεύτερο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, ενώ παραμένουν οι οφειλές σε ΔΕΗ και σε εκκρεμότητα και ο διακανονισμός με το ΙΚΑ, καθώς δεν έχει γίνει εξόφληση των τελευταίων δόσεων, παραβιάζοντας η διοίκηση σε τη ρύθμιση με το ασφαλιστικό ταμείο.

Ο χρόνος μετρά ασφυκτικά αντίστροφα για τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνταξιούχους, οι οποίοι εάν δεν πάρουν τα οφειλόμενα τους από τα χρήματα αυτά, τότε δεν πρόκειται να πάρουν ευρώ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι όταν φθάσουν οι δεξαμενές, θα πρέπει να δοθεί ένα αξιοσέβαστο ποσό σε προμηθευτές για την έναρξη των εργασιών της επισκευής.

Εκτεθειμένη η διοίκηση

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στα γραφεία της εφημερίδας, από πολλούς εργαζομένους και συνταξιούχους, πρόκειται για μεθόδευση εκ μέρους της διοίκησης του ναυπηγείου, ώστε να μην καταβληθούν τα οφειλόμενα , γεγονός που παραλληλίζουν και με τη στάση που κράτησε η διοίκηση και με τα χρήματα της Ελευσίνας που ουδέποτε αποδόθηκαν στο Νεώριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το νέο συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει ανάλογη δυναμική διεκδίκηση, ενώ από την άλλη πλευρά στην απαίτηση των όσων δικαιωματικά τους ανήκουν, φαίνεται να προχωρούν με αποφασιστικότητα οι συνταξιούχοι, φτάνοντας έως και τις εισαγγελικές αρχές.

Η υπομονή των εργαζομένων, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, έχει εξαντληθεί, και προτίθενται να μην ανεχθούν άλλο τον εμπαιγμό της διοίκησης, αντιδρώντας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Πλέον ο κ. Ταβουλάρης και η εκπρόσωποι του στη διοίκηση του ναυπηγείου, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, χωρίς πλέον οι δικαιολογίες και τα κωλύματα που μέχρι σήμερα παρουσίαζαν προκειμένου να καρπωθούν τα χρήματα των εργαζομένων, φαίνεται να μην πείθουν, οπότε λίαν συντόμως οφείλουν, πέραν των όποιων απαντήσεων, να καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

Ετικέτες: