Νέα παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον υπουργό Εργασίας για την κατάσταση του επιχειρηματικού κόσμου

Σε οριακό σημείο

Ζητά συνάντηση με τον Γ. Βρούτση στη Σύρο, ο πρόεδρος Γ. Ρούσσος

Την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου των Κυκλάδων εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος προς τον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, με μία ακόμη επιστολή, μέσω τις οποίας επισημαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα ετών που σχετίζονται με την ομαλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο νομό.

Ο κ. Ρούσσος κοινοποιώντας την επιστολή του προς τους δύο ακόμη βουλευτές, Παναγιώτη Ρήγα και Νίκο Συρμαλένιο, καθώς επίσης προς την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, τους διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, αλλά και προς του επαγγελματικούς Συλλόγους και φορείς και τα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ στις Κυκλάδες, ζητά από τον κ. Βρούτση να συνδιοργανώσουν μία συνάντηση στη Σύρο προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα “αγκάθια” που “αγκυλώνουν” τις 17.000 επιχειρήσεις του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο κ. Ρούσσος στο αναλυτικό περιεχόμενο της επιστολής του, τονίζει κατηγορηματικά, πως η παρούσα παρέμβασή του, προκύπτει εξαιτίας του ότι “η ανταπόκριση από το υπουργείο δεν ήταν η επιθυμητή” στο πλήθος επιστολών που έχουν αποσταλεί από το 2012 έως και σήμερα για τα προβλήματα που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος στον ευαίσθητο νησιώτικο χώρο. Αυτούσια η επιστολή έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.

Να μη γίνει η εμπιστοσύνη... αγανάκτηση

Διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι τα προβλήματα που πρέπει να εξετασθούν “δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν σε μία επιστολή” και επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί σε όλους “η εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στα νησιά και να δοθούν

λύσεις το συντομότερο δυνατόν”, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καταγράφει συνοπτικά τα πλείστα ζητήματα, που σχετίζονται με εργατικά θέματα, ασφαλιστικές εισφορές, προθεσμία καταβολής των εισφορών, διαδικασία προσλήψεων, λειτουργία γραφείων - παραρτημάτων ασφαλιστικών φορέων και προώθηση της απασχόλησης στο νομό, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες απασχολούνται περίπου 35.000 εργαζόμενοι και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ιδιωτικός τομέας πλέον είναι “ο μόνος που θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις εργασίας”, αιτείται άμεση ανταπόκριση για τη συνάντηση, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για άνιση αντιμετώπιση του νησιώτικου χώρου με τον ηπειρωτικό.

“Σας καλούμε να μην επιτρέψετε, η τιμή της εκλογής σας ως βουλευτού Κυκλάδων και στη συνέχεια η επιλογή σας ως υπουργού, να μετατραπεί σε απογοήτευση και αγανάκτηση στο νησιωτικό χώρο που εκπροσωπείτε” τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “πρέπει να αρθούν τα φαινόμενα άνισης αντιμετώπισης”.

Εφιάλτες τα “υπέρογκα ποσά”

Απαριθμώντας τα ζητήματα που έχουν αποτυπωθεί εδώ και δύο χρόνια και που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο Γιάννης Ρούσσος αναφέρει εκ νέου θέματα που άπτονται του ΟΑΕΕ. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως σχετικά με την αναδρομική ασφάλιση από ΟΓΑ σε ΟΑΕΕ, “επιβάλλονται υπέρογκα ποσά” ενώ προσθέτει ότι, “η λανθάνουσα καταβολή εισφορών σε άλλον ασφαλιστικό φορέα οφείλεται στα κενά των υπηρεσιών”, και γι΄ αυτό το λόγο, “επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν τα αντίστοιχα έτη στον ΟΓΑ και αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα

ποσά του κλάδου υγείας, να αποδοθούν στον ΟΑΕΕ, ο οποίος αντίστοιχα θα πρέπει να

αφαιρέσει από τις απαιτήσεις του έναντι των υπόχρεων, τις αναλογούσες εισφορές του

κλάδου υγείας – αφού δεν παρασχέθηκαν τέτοιες υπηρεσίες - καθώς και τις

υπολογισθείσες προσαυξήσεις, οι οποίες πολύ κακώς απαιτούνται σήμερα”.

Στο ίδιο σημείο σχολιάζει ότι τα προβλήματα καταγράφονται εντονότερα σε μικρά νησιά, στους πολίτες των οποίων χρεώνεται “άγνοια νόμου”, χωρίς ωστόσο τα αρμόδια γραφεία να έχουν προσφέρει την απαραίτητη ενημέρωση ή “η συντεταγμένη Πολιτεία” να έχει φροντίσει για τη διευθέτηση των ζητημάτων.

“Το υπουργείο πρωτοστατεί στην απαξίωση”

Έντονη κριτική ασκείται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και για το “χαμηλό και μη αποδεκτό επίπεδο παροχών – υπηρεσιών υγείας” καθώς όπως τονίζεται “το υπουργείο έχει πρωτοστατήσει στην απαξίωση της έννοιας της ασφάλισης, τουλάχιστον στο νησιωτικό χώρο”. Υπενθυμίζεται δε, πως τέλη του 2013 είχε πραγματοποιηθεί παρέμβαση προσωπική του κ. Ρούσσου, προκειμένου “να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων του ΟΑΕΕ – τουλάχιστον όπου υπάρχουν - κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του νομού” ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και το κόστος. “Είναι απαράδεκτο, όταν έχουν υποβαθμισθεί τα γραφεία του ΟΑΕΕ, να επιβάλλεται η σε μηνιαία βάση θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας όσων ασφαλισμένων έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους” επαναλαμβάνει ο πρόεδρος, λέγοντας ότι, “παραβλέπεται προκλητικά το γεγονός, ότι μαζί με το αυξημένο κόστος διαβίωσης” οι Κυκλαδίτες “έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα κόστη, όπως για υπηρεσίες υγείας που δεν παρέχονται στα νησιά”.

Επιπρόσθετα, θίγει την υφιστάμενη κατάσταση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων και των ιδιοκτητών καταλυμάτων στα μικρά νησιά, ζητώντας να γίνει “μείωση των εισφορών” που θα αφορά μόνο στην τουριστική περίοδο. Συμπληρώνει ακόμη, ότι “με τις τελευταίες ρυθμίσεις, οι οποίες ωφελούν τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται έως και 5 δωμάτια, οι αμέσως άνω των 5, αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας”, λέγοντας ότι πλέον “το υφιστάμενο καθεστώς χρειάζεται προσαρμογή στη σημερινή αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα”.

Επίσης, ενημερώνει για την υποστελέχωση των υφιστάμενων καταστημάτων – υπηρεσιών, γεγονός που εντείνει τα προβλήματα σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς ενώ ακολούθως, μιλά και για την ανάγκη “διαχωρισμού εισφορών κλάδων υγείας και σύνταξης” αφού δεν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες. Προτείνει μάλιστα να εξετασθεί το θέμα, ισχυριζόμενος ότι, δύναται να υπάρξει “βελτίωση στην εισπραξιμότητα των απαιτήσεων”.

Επίσης, δηλώνει ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται “δυσανάλογα μεγάλο από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σε σχέση με τη διάρκεια λειτουργίας και τον εποχιακό χαρακτήρα”, ζητώντας “τη διεύρυνση της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικής κλάσης”.

Χρονίζοντα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ

Στην ατζέντα του Επιμελητηρίου συμπεριλαμβάνονται και θέματα αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων προσωπικού, για τα οποία ο κ. Ρούσσος έχει επισημάνει πολλάκις ότι θα ωφελήσει “η κατάργηση της πληθώρας των εντύπων που απαιτούνται”, ενώ αναφερόμενος στα εναπομείναντα υποκαταστήματα του νομού και στα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, αιτείται να υπάρξει μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία τους, κυρίως σε νησιά με έντονη δραστηριότητα στον Τουρισμό, επισημαίνοντας ότι διατηρούνται ωστόσο επιφυλάξεις για το ρόλο των εν λόγω γραφείων, τα οποία αν έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο, δε θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Προσθέτει δε, ότι και στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα “το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας κρίνεται χαμηλό έως απαράδεκτο ”και κατά συνέπεια είναι ένα θέμα που χρήζει συζήτησης. Επιπρόσθετα, ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, που εκπροσωπούν μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας στο νομό, θα πρέπει “να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς των ρεπό των εργαζομένων και να τροποποιηθεί ο προσδιορισμός της αμοιβής σερβιτόρων και βοηθών αυτών” ενώ αναφορικά με τη λειτουργία των τοπικών διοικητικών επιτροπών, υποστηρίζει για ακόμη μία φορά, πως, “υπάρχουν νησιά, στα οποία επί σειρά ετών, δεν έχουν συσταθεί και δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα, υποθέσεις να χρονίζουν χωρίς να εξετάζονται” και πλέον να είναι ορατός ο κίνδυνος “διαιώνισης του προβλήματος” καθώς, οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται σε κοστοβόρες μετακινήσεις τη στιγμή που η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι προβληματική.

Επιγραμματικά σχολιάζει ότι το ύψος των εισφορών είναι μεγάλο, προκαλώντας “την αδήλωτη εργασία” ενώ παρατηρούνται “καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για τους αλλοδαπούς”.

Χωρίς ενίσχυση η απασχόληση

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, φέρνει σε πρώτο πλάνο το σοβαρό ζήτημα της εξαίρεσης του Νοτίου Αιγαίου, από προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, τονίζοντας πως δημιουργούνται ανισότητες ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα νησιά ενώ καταλήγοντας, προσθέτει πως, “η υποστελέχωση των υφιστάμενων καταστημάτων σε συνδυασμό με το φόρτο εργασιών και εκκρεμών υποθέσεων, δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση τους”.