Επίσκεψη του παιδικού σταθμού “Η Φωλιά” στο τυροκομείο “Ζωζεφίνος”

"Η καλή μας αγελάδα"

Επίσκεψη στο τυροκομείο “Ζωζεφίνος” στην περιοχή Μάννα πραγματοποίησαν τα προνήπια του παιδικού σταθμού “Η Φωλιά”, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της τάξης με στόχο την απόκτηση γνώσεων μέσα από τη βιωματική προσέγγιση.

Ο ιδιοκτήτης Στέφανος Βακόνδιος και οι υπάλληλοι της επιχείρησης υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες τους 18 μαθητές του τμήματος και τις δύο δασκάλες τους κ. Χριστίνα και κ. Αγγέλα. Οι ίδιες μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το αντικείμενο των θεματικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στην τάξη τους, μεταξύ των οποίων και η σωστή διατροφή.

Η ερώτηση ενός μαθητή σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής τους “γέννησε” την ιδέα για να γνωρίσουν εκ των έσω τα παιδιά πώς φτιάχνεται το τυρί και το γιαούρτι, τα οποία σπάνια λείπουν από το ψυγείο μας. Πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή τους, τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα με τη βοήθεια εικόνων και πληροφοριών απαραίτητων για την εξοικείωσή τους με το περιβάλλον του τυροκομείου, αλλά και τη γενικότερη διαδικασία.

Ανοιχτοί προς την εκπαιδευτική κοινότητα

Την επιθυμία του να καθιερωθεί το τυροκομείο ως χώρος εκπαιδευτικών επισκέψεων και γνωριμίας με την παράδοση του τόπου μας εξέφρασε με τη σειρά του ο κ. Βακόνδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι πόρτες του είναι ανοιχτές για την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι μόνο της Σύρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Κατέστησε μάλιστα γνωστό ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να επισκεφτεί την επιχείρηση Γυμνάσιο από την πόλη της Λάρισας.

Όπως τόνισε, “τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν θεατές της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας, όπως το γιαούρτι, η κρέμα, το ρυζόγαλο και το τυράκι, τα οποία στο τέλος της επίσκεψης, μοιράζονται στο καθένα ξεχωριστά”.

Παράλληλα, το προσωπικό εξηγεί βήμα προς βήμα τον τρόπο παρασκευής του τυριού, παρουσιάζοντας τα στάδια από τα οποία περνάει το γάλα μέχρι να πήξει και να καταλήξει στην τελική μορφή του.

Οι μαθητές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κ. Βακόνδιο για να επισκεφτούν μελλοντικά και την φάρμα της επιχείρησης, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά και τη διαδικασία συλλογής του γάλατος.