Η προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ενεργειακές χρηματοδοτήσεις

Συνάντηση-ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
  • Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2014 - 06:10

Η δράση «Firemed», η οποία αφορά στα χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και στην οποία συμμετέχει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αποτέλεσε το αντικείμενο διήμερης συνάντησης εργασίας της τεχνικής και συντονιστικής επιτροπής του έργου, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 2 και 3 Απριλίου.

Παρών στη συνάντηση και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής φορέα Veneto Region - Section Research and Innovation (Περιφέρεια της Βενετίας – Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας), Roberto Sandrini, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη», ενώ παρών ήταν και το στέλεχος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Αντώνης Μαραγκός.

Θα μπορούσατε να μας μεταφέρετε τη δική σας άποψη για τη Δράση “FIREMED”, το στόχο και τα οφέλη από την υλοποίησή της, για τους φορείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις συμμετέχουσες περιοχές;

R. Sandrini: «Το FIREMED είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που εντάσσεται στα προγράμματα MED του οποίου ο κύριος στόχος είναι να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να βρουν τα χρηματοδοτικά μέσα για την ανάπτυξή τους, να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις (startup’s) ή / και για όλες τις άλλες πιθανές μορφές στρατηγικής ανάπτυξης.

Ο κύριος σκοπός είναι η δημιουργία καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα στοχεύουν στην στήριξη των τοπικών μικρομεσαίων (ΜμΕ) επιχειρήσεων και στη συμμετοχή της κοινότητας των χρηματοοικονομικών φορέων / οργανισμών παρέχοντας εμπιστοσύνη, ευκαιρίες και αύξηση της διαθέσιμης επιχορήγησης στον τομέα των ΜμΕ, τόσο σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο.

Τα οφέλη για τις ΜμΕ θα είναι η δημιουργία ενός πολύ ισχυρού δεσμού όσον αφορά την εκτέλεση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς θα βοηθηθούν να βρουν τα μέσα που χρειάζονται ώστε να βελτιωθούν, να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις και να ξεκινήσουν την εφαρμογή των καινοτόμων διεργασιών».

Η συμβολή στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, αποτελεί φιλοδοξία του Έργου;

R. Sandrini: «Η φιλοδοξία του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις ΜμΕ να ετοιμάσουν πολύ καλά χρηματοοικονομικά και επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών και από την άλλη πλευρά να υποστηρίξει τους επενδυτές ώστε να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν πολύ περισσότερο τις αιτήσεις που κατατίθενται από τις ΜμΕ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Αυτή η φιλοδοξία μας θα υποστηριχθεί από εργαλεία (όπως επιχειρηματικά σχέδια, ερωτηματολόγια αποτίμησης της κατάστασης) τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να «επικοινωνήσουν» με τον καλύτερο τρόπο την αξία τους, την αξία των επιχειρηματικών ιδεών τους στην χρηματοοικονομική κοινότητα η οποία αποτελείται από τράπεζες, επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels), επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals), δημόσια κεφάλαια και δημόσιους οργανισμούς / ιδρύματα».

Έχετε επισκεφθεί τις Κυκλάδες και τη Σύρο στο παρελθόν; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στη Σύρο και τη συνεργασία σας με το Επιμελητήριο Κυκλάδων; Τι σας προκάλεσε θετικές εντυπώσεις και τι αρνητικές;

R. Sandrini: «Έχω επισκεφθεί τις Κυκλάδες στο παρελθόν, αλλά όχι τη Σύρο. Φτάνοντας εδώ, οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι πρόκειται για ένα τόπο όμορφο, ελκυστικό και πολύ χαλαρωτικό. Πιστεύω ότι το εντονότερο χαρακτηριστικό της Σύρου δίνεται από την πολύ όμορφη πόλη – εντύπωση που απέκτησα καθώς έμενα πολύ κοντά στο θέατρο Απόλλων. Το ξενοδοχείο μου ήταν πολύ άνετο, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί άρα πιστεύω ότι τα κυριότερα χαρακτηριστικά σε αυτό το νησί προσδίδονται από την όμορφη πόλη, η οποία είναι πολύ καθαρή και καλά οργανωμένη, τους φιλικούς ανθρώπους οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να σε καλωσορίσουν και φυσικά από την τοπική κουζίνα. Εκτίμησα πάρα πολύ τα δύο εστιατόρια που επισκέφτηκα – όχι πολύ ακριβά (είναι μεγάλη η διαφορά σε αυτόν τον τομέα για παράδειγμα με τη Μύκονο), αλλά με πάρα πολύ καλή ποιότητα φαγητού. Με το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι η πρώτη μας συνεργασία και ομολογώ ότι δεν περίμενα από ένα περιφερειακό Επιμελητήριο να έχει τέτοια υποδομή και οργάνωση. Η υποδοχή και η διοργάνωση αυτής της διήμερης συνάντησης εργασίας ήταν άψογη από πλευράς του φορέα και πιστεύω - έχοντας υπόψη και τις εξελίξεις στον Επιμελητηριακό θεσμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ουσιαστικά πλήττουν και αποδυναμώνουν αυτούς τους χρήσιμους και απαραίτητους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορείς – ότι μολονότι αυτή η αρνητική συγκυρία βρίσκεται σε εξέλιξη, το Επιμελητήριό σας θα συνεχίσει την πορεία του με την ίδια δυναμική, υλοποιώντας δράσεις προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας;

R. Sandrini: «Πρέπει να πω ότι δεν είμαι εξειδικευμένος οικονομολόγος, όμως έχω κάποια πληροφόρηση και η γνώμη μου είναι ότι ευτυχώς τα χειρότερα πέρασαν για τους Έλληνες και η κατάσταση θα πρέπει να γίνεται όλο και καλύτερη. Αυτή φυσικά είναι μια γενική προσέγγιση της Ελληνικής οικονομίας, καθώς ,πάντα κατά την άποψή μου, τα νησιά των Κυκλάδων για παράδειγμα είναι μια τυχερή περιοχή και η κρίση που αντιμετώπισαν ήταν διαφορετική από την κρίση στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των διαφορετικών μεγεθών οικονομίας και βέβαια των μεγάλων διαφορών στους τομείς δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν αυτές οι περιοχές. Από την δική μου οπτική γωνία, η Ελληνική οικονομία πρέπει να ‘’αρπάξει’’ την ευκαιρία που παρουσιάζεται από αυτή την κρίση, ώστε να ξαναχτίσει και να ξεκινήσει από την αρχή με θεμέλια εγκατεστημένα πάνω στην πράσινη οικονομία, στον σεβασμό του περιβάλλοντος και ίσως ένα καλύτερο σχέδιο όσον αφορά την αστικοποίηση».

Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών – Ελλάδας και Ιταλίας – των οικονομιών τους και της πολιτικής τους κουλτούρας;

R. Sandrini: «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση, για τις ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Θα ξεκινήσω από τις θετικές ομοιότητες. Η προσέγγιση και ο τρόπος ζωής είναι αρκετά όμοιες στις δυο χώρες και υπάρχει μια προσέγγιση συμπάθειας ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Έλληνες, άρα κατά την δική μου άποψη ο πιο σημαντικός κοινός παράγοντας είναι ο παραπλήσιος τρόπος σκέψης που είναι σχεδόν όμοιος σε κάποιες περιπτώσεις. Περνώντας τώρα στις αρνητικές ομοιότητες, γνωρίζω πολύ καλά τους πολιτικούς στην χώρα μου, αλλά δεν γνωρίζω πολλά για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Γνωρίζω κάποια πράγματα που αφορούν την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι πολύ κοντά στις δικές μας (όσον αφορά τις εντάσεις και τις διαμάχες τους) καθώς χρησιμοποιούν την υπάρχουσα κακή κατάσταση για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως τους σωτήρες της χώρας. Αυτή είναι η ίδια κατάσταση με αυτήν που έχουμε στην Ιταλία.

Όσον αφορά την οικονομία είναι διαφορετικά τα πράγματα και θα πρέπει να καθορίσουμε πρώτα από όλα, ποιο κομμάτι της Ιταλίας σκοπεύουμε να συγκρίνουμε με την Ελληνική οικονομία. Κατά την δική μου άποψη η Ελληνική οικονομία είναι πολύ ‘’κοντά’’ στην κεντρική και νότια οικονομία της Ιταλίας, όχι συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, αλλά όσον αφορά τις δυνατότητες. Τόσο στην νότια Ιταλία όσο και στην Ελλάδα έχουμε μια μοναδική φύση με πολύ ιδιαίτερα και ελκυστικά τοπία, αλλά και άκρως σημαντική κληρονομιά, όσον αφορά τη γαστρονομική κουλτούρα και τα παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, ως μοχλό ανάπτυξης. Αυτό κατά την άποψή μου είναι το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο των δυο οικονομιών».