Οδηγός επιβίωσης των Κυκλαδικών επιχειρήσεων στην κρίση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ψηφιακή υποστήριξη στην επιχειρηματικότητα

Γ. Ρούσσος: “Η εμπειρία που θα προκύψει θα μεταδοθεί στους επιχειρηματίες του νομού”

Σε ανίχνευση και καταγραφή των προβλημάτων που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις Κυκλάδες θα προχωρήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του προγράμματος που προωθεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με στόχο τη σύνταξη ενός ψηφιακού οδηγού επιβίωσης και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους σε περίοδο κρίσης.

Πρόκειται για μία σημαντική δραστηριότητα ανάμεσα σε μία συνολικότερη προσπάθεια που καταβάλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσω της οποίας από την αρχική συμμετοχή 100 επιχειρήσεων θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα ψηφιοποιηθούν, ώστε να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη σε μία – επί της ουσίας – πολύτιμη ατζέντα συμβουλών επιβίωσης των επιχειρήσεων. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ενέργεια προέβη σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, πως αν το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τις επιχειρήσεις ξεπερνά τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό αυτών που μπορούν να συμμετέχουν, τότε θα υπάρξουν προσπάθειες συνέχισής του προγράμματος.

Πολύτιμη συμβουλευτική υποστήριξη

Σύμφωνα με την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, σημειώνεται πως, “Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα (έλλειψη ρευστότητας, μείωση της ζήτησης, αστάθεια επιχειρηματικού / επενδυτικού περιβάλλοντος, αύξηση κόστους λειτουργίας κλπ) σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων”, τα οποία έχουν “άμεση συνέπεια τη διακινδύνευση όχι μόνο της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά της ίδιας τους της βιωσιμότητας”. Στόχος ανάμεσα σε άλλους, την τρέχουσα δεινή οικονομικά περίοδο, αποτελεί η προσπάθεια διαφύλαξης, τόσο των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των θέσεων εργασίας που με πολύ προσπάθεια διατηρούν αυτές. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο “υλοποιεί μία ψηφιακή υπηρεσία, μέσω της οποίας κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα μπορεί να αναζητά συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους σε διάφορα πεδία εμπειρογνώμονες, προκειμένου να λάβει βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την στήριξη της επιχείρησής του”.

Δικαίωμα συμμετοχής

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να δημιουργηθεί η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία στήριξης, το Επιμελητήριο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε επιχειρήσεις του νομού, από τις οποίες θα επιλεγούν οι πρώτες 100, οι οποίες άμεσα θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Διευκρινίζεται χαρακτηριστικά ότι, “Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση ως δυνητικός τελικός ωφελούμενος στο πρόγραμμα, εφόσον θα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις”, οι οποίες έχουν ως εξής: “η υφιστάμενη επιχείρηση να είναι εγκατεστημένη στο νομό Κυκλάδων, να είναι μέλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ταμειακώς ενήμερη απέναντι στον φορέα” καθώς να είναι “μικρομεσαία επιχείρηση”. Καθίσταται σαφές, πως από το σύνολο αυτών, “Η τελική επιλογή θα γίνεται με βάση τη σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή θα αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από την επιχείρηση στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων (ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων)” ενώ “εφόσον υπάρξουν υπεράριθμες αιτήσεις επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο έργο ως τελικώς ωφελουμένων, θα εξετασθεί η πιθανότητα αύξησης του αρχικού στόχου”.

Πλάνα καθοδήγησης, υλικό οδηγού επιβίωσης

Στο στάδιο της πιλοτικής φάσης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αναφέρει πως, ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων με υψηλή εξειδίκευση σε επιμέρους τομείς που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα (φορολογία, ασφαλιστικά θέματα, οργάνωση & διοίκηση επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διαχείριση, σύγχρονες τεχνολογίες), θα επισκεφθούν τις έδρες των τοπικών επιχειρήσεων, θα προβούν στην καταγραφή των προβλημάτων / θεμάτων που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση, με χρήση ειδικού Ερωτηματολογίου Ανίχνευσης Αναγκών και θα συντάξουν αναφορά επίσκεψης. Στο ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να απαντήσουν θα περιλαμβάνεται πλήρης ανάλυση των προβλημάτων/θεμάτων που αντιμετωπίζει η υπό εξέταση επιχείρηση, καθώς και προτεινόμενες μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών. Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή για τα ζητήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίες κυκλαδίτικες επιχειρήσεις, στη συνέχεια θα συνταχθούν πλάνα καθοδήγησης για την αντιμετώπισή τους, τα οποία και θα αποτελέσουν “το υλικό για τη σύνταξη του “Οδηγού επιβίωσης των Κυκλαδικών επιχειρήσεων στην Κρίση”.

Μέσα σε αυτόν, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ενότητες, όπως: Η καθοδήγηση στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινής τους λειτουργίας, τα χρήσιμα εργαλεία για καθημερινή χρήση από τους επιχειρηματίες και τα στελέχη τους για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των λειτουργιών τους (μεθοδολογίες, υποδείγματα, εργαλεία Πληροφορικής κ.λπ.), το πλάνο καθοδήγησης για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου αυτές να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, τα εργαλεία υποστήριξης των διαδικασιών χάραξης στρατηγικής και λήψης αποφάσεων προς διευκόλυνση των διαδικασιών διοίκησης της επιχείρησης ενώ επίσης θα περιλαμβάνονται και υποδείγματα εγγράφων εξαιρετικά σημαντικών για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και την αντιμετώπιση πιεστικών αναγκών της (π.χ. αίτημα αναδιαπραγμάτευσης τραπεζικού δανείου) αλλά και χρήσιμες συμβουλές σε σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον μίας επιχείρησης (πλάνο διαδοχής, μεταβίβαση επιχείρησης, συνταξιοδότηση επιχειρηματία).

Πλήρες σύγχρονο ψηφιακό επιμελητήριο

Αξίζει να τονισθεί, πως ο εν λόγω οδηγός, θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου, στον οποίο θα μπορούν να έχουν ελεύθερα πρόσβαση όλοι οι τελικοί χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν και ερωτήματα προς τα στελέχη της ομάδας έργου. Ο οδηγός συνέχεια θα επικαιροποιείται. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, μετά τα ανωτέρω, σημείωσε πως, “Αυτή η δραστηριότητα που αφορά καταρχήν 100 επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι ένα υποσύνολο μίας σειράς δραστηριοτήτων που έχει σχεδιασθεί εδώ και πέντε χρόνια αλλά δυστυχώς λόγω διάφορων καθυστερήσεων, υλοποιείται αυτήν την περίοδο. Σε πρώτη φάση αξιοποιούμε ευκαιρίες μέσα από τη “μετάλλαξη” του Επιμελητηρίου ώστε να είναι ένα πλήρες και σύγχρονο ηλεκτρονικό Επιμελητήριο και να μπορεί πιο εύκολα να μοιράζει αυτές τις υπηρεσίες και στα υπόλοιπα μέλη, από αυτά που συμμετέχουν σε κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες”. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “Στην προκειμένη περίπτωση οι πρώτες 100 επιχειρήσεις θα λάβουν συμβουλές από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες όπως είναι σύμβουλοι, επιχειρήσεων, φοροτεχνικοί κτλ ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες προς αύξηση απόδοσης της επιχείρησής τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε”, υπογραμμίζοντας τέλος, ότι, μέλημα της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, “είναι πέραν από αυτούς τους εκατό επιχειρηματίες να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε και να συνεχίσουμε το πρόγραμμα” καθώς “Η συγκεκριμένη τεχνογνωσία και η εμπειρία που θα αποκτήσουν από τους εμπειρογνώμονες αυτοί οι 100 θα πρέπει να μεταδοθεί σε περισσότερους επιχειρηματίες στο νομό των Κυκλάδων”.