Ανάποδες πινακίδες υποδέχονται τους τουρίστες

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!

Στην περίπτωση της Σύρου, όπως αποδεικνύεται η παραπάνω φράση εφαρμόζεται και επιβεβαιώνεται κατα γράμμα,καθώς και ο γιαλός είναι στραβός όπως φαίνεται αλλά και στραβά αρμενίζουμε σαν νησί. Την θέση στις δυσανάγνωστες ή απόκρυφες πινακίδες του νησιού, δίνουν οι ανάποδες πινακίδες.

Για ακόμη μια φορά το νησί πρωτοτυπεί στα λάθη. Ένα εν δυνάμει τουριστικό μέρος και μια ανερχομένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα αδυνατεί επί του παρόντος να διευθετήσει το θέμα των πινακίδων και της ορθής τοποθέτησης τους. Σε κεντρικούς δρόμους ή σε «πεζόδρομους» παρατηρείται η εσφαλμένη χρήση και θέση κατευθυντήριων πινακίδων για τους επισκέπτες του τόπου. Η έκφραση που θέλει το περιτύλιγμα να μην έχει καμία σημασία μπροστά στην ουσία του «εσωτερικού» του, στην αντίστοιχη περίπτωση δεν υφίσταται.

Λάθος «τοποθετήσεις»

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Μια ανάποδη πινακίδα ως σύμβολο των έως τώρα λανθασμένων πρακτικών και τοποθετήσεων στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την δημοτική αρχή. Τα «πάνω κάτω» έχουν έρθει στο νησί από την στιγμή που δόθηκε σειρά πρωτεραιότητας στον τομέα τουρισμού αφού οι συσσωρευμένες προτάσεις για πρωτοτυπία και εξέλιξη του τόπου μοιάζουν αναποτελεσματικές και επιπόλαιες. Το νησί αναζητά τρόπους οικονομικής εξυγίανσης και ανάδειξης της νέας τουριστικής του ταυτότητας, ωστόσο οι ελλειπείς ουσιαστικές πρωτοβουλίες διαγράφουν οποιαδήποτε προσπαθεία ανάπτυξης ενός τουριστικού ανταγωνιστικού μοντέλου.

Στην οδό Θυμάτων Σπερχειού στον ανερχόμενο πεζόδρομο κατά τις πρωινές ώρες και τον αυτοκινητόδρομο μετά από συγκεκριμένη ώρα, τοποθετείται καθημερινά μια πινακίδα σύμφωνα με την οποία η είσοδος στο πεζόδρομο απαγορεύεται τις ώρες που αναγράφονται για τα οχήματα. Τις συγκεκριμένες πινακίδες «απαγόρευσης-ενημέρωσης» τοποθετούν άνθρωποι του δήμου, οι όποιο όπως είναι έκδηλο αγνοούν και αδιαφορούν για την ανάποδη τοποθέτηση τους αφού δεν επιμελήθηκε κανείς για την διόρθωση της. Η κρίσιμη κατάσταση που διανύει το νησί,επιβάλει όχι απλώς την ψήφιση νέων μέτρων και πρακτικών αλλά κάτα κύριο την προσεγμένη και ορθή εφαρμογή τους. Από μια στραβή πινακίδα γίνεται αντιληπτό τόσο οι επιπόλαιες και επιφανειακές ενέργειες που υλοποιούνται για να εφησυχαστούν οι κάτοικοι,όσο και το γεγονός πως η νοοτροπία που χαρακτηρίζει το νησί , η οποία είναι το βασικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τόπος καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της αναδιάρθρωσης.

Η αχίλλειος πτέρνα

Το «ευαίσθητο σημείο» της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων αποτελεί ο τουρισμός, καθώς πλέον προσδιορίζει τον οικονομικό πνεύμονα του νησιού. Ως η μόνη οικονομική λύση και διέξοδος, οφείλει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αμεσότητα. Παρόμοιες ενέργειες, όπως η συγκεκριμένη πινακίδα, χαρακτηρίζουν όλο το εύρως ανάλογων πρωτοβουλιών που έχουν πραγματοποιηθεί για το ζήτημα επίλυσης του κυκλοφοριακού στο νησί. Πρωτοβουλίες που παράλληλα ωστόσο, δησφημίζουν τον τόπο.

Οι αποφάσεις επί του πρακτέως δεν συμβαδίζουν με τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με τον οποίο η Σύρος καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αναπτύξης. Αντίθετα με την αναπτυξιακή πορεία, φαίνεται να κατευθύνεται ο τόπος με αφορμή τέτοιου είδους παραλείψεις. Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών αποτελούν οι δυσμενείς συνθήκες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών του τόπου , οι οποίες κατ΄επέκταση γίνονται η αφορμή των ποσοστών μειωμένης τουριστικής κινητικότητας. Ανάποδες πινακίδες, δυσαρεστημένοι κάτοικοι και απογοητευμένοι τουρίστες είναι ορισμένα από τα «συστατικά στοιχεία» που αναστέλουν τα προσδωκόμενα θετικά αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού.

Λάθος εξ’ αμελείας

Επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις, ημιτελείς πράξεις, έλλειψη αναπτυξιακού πλάνου και μέσωνς επίτευξης του ήταν μερικά από τα στοιχεία που έως τώρα χαρακτήριζαν τόσο την δημοτική αρχή όσο και την γενικότερη κατάσταση του τόπου. Σε μια προσπάθεια «απόδρασης» από λανθασμένες και απαρχαιωμένες πρακτικές , το νησί τελέι βήματα οπισθοδρομικά ενώ οι μελλοντικές του βλέψεις απαιτούν σημαντικά και «μεγάλα» βήματα προς τα εμπρός. Η απουσία ενδιαφέροντος σε μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά, δεν προβάλλουν καμία διάθεση αλλαγής πορείας και επαναπροσδιορισμού των στόχως με σκόπο να ανακτηθεί το χαμένο τουριστικό έδαφος.

Η είκονα ενός τόπου και τα στοιχεία προβολής του αποτελούν την κινητήρια δύναμη τουριστικής προσέγγισης και κατ΄επέκταση τουριστικής ανάπτυξης για τον εκάστοτε τόπο. Ως πρωταρχικός στόχος τίθενται η δημιουργία μιας προσεγμένης εικόνας προβολής στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η τουριστική, η διοικητική και η πολιτισμική οργάνωση κατά την οποία θα προβάλλονται τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού της Σύρου. Διατηρώντας την εικόνα προβολής του ανάλογη με την πραγματικότητα που υφίσταται, τότε θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για να δημιουργηθούν οι θετικές εντυπώσεις για το νησί και εκ του αποτελέσματος να αυξηθούν τα ποσοστά τουριστικής κίνησης, δεν αρκούν απλώς πρωτότυπες και ριζοσπαστικές ιδέες οι οποίες σε συνδυασμό με την μοναδική παράδοση του νησιού θα προσελκύσουν και θα «γοητεύσουν» τους επισκέπτες. Ως απαραίτητη προύποθεση και βασικό παράγοντα της επιτυχίας στον συγκεριμένο τομέα , τίθεται και η πρόσληψη των έως τώρα λανθασμένων εφαρμογών αλλά παράλληλα και το ενδιαφέρον για την ορθή διαχείρηση και εφαρμογή των ψηφισμένων προτάσεων και των νέων πρωτοβουλίων που λαμβάνονται στο όνομα της τουριστικής ανάδειξης του νησιού.

Ετικέτες: