Αλλαγή πορείας του τουρισμού

Ο ελληνικός τουρισμός «κερδίζει έδαφος»

Αποκαταστάθηκε η φήμη της χώρας έπειτα από τα επικείμενα αποτελέσματα που φέρει η φετινή τουριστική σεζόν στον κλάδο της οικονομίας. Στην προσπάθεια απελευθέρωσης από τον δυσμενή οικονομικό ζυγό στον οποίο επήλθε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, αναζητούνται νέες πρακτικές τουριστικές κατευθύνσεις στις οποίες εντάσσεται και το νησί της Σύρου. Παράλληλα οι Γερμανοί επαναπροσδιορίζουν την άποψη τους για την χώρα, επιβεβαιώνοντας τα θετικά της βήματα. Ωστόσο δεν παραλείπονται και οι αντιδράσεις για τους εφαρμοσμένους τουριστικού νόμους και μάλιστα από τους ξένους επισκέπτες της χώρας.

Γερμανική αποκατάσταση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ν. Φίμπιγκ«Πέρασε η εποχή, όπου όλες οι εφημερίδες ανέφεραν πως οι Έλληνες στολίζουν την καγκελάριο Μέρκελ με αγκυλωτούς σταυρούς, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί τουρίστες να μην αισθάνονται καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα», τονίζοντας την «αναγέννηση» των ελληνικών τουριστικών προορισμών στις προτιμήσεις των Γερμανών επισκεπτών. Σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που θέλει τους Γερμανούς τουρίστες να «γυρνάνε» την πλάτη στους ελληνικούς προορισμούς, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων δηλώνει πως «Αυτό το καλοκαίρι -αναφέρουν οι touroperator- οι αυξήσεις των κρατήσεων προς ελληνικούς προορισμούς κινούνται σε διψήφιο ποσοστό». Όπως επισημαίνεται επίσης «Ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Γερμανοί «έμειναν πιστοί στην Ελλάδα» και επέλεξαν πακέτα διακοπών σε ελληνικά νησιά.

Στο αντίθετο ρεύμα με την αισιόδοξη τροπή που εμφανίζει ο Γερμανικός τουριστικός απόηχος καθώς όπως σημειώνεται από τα τουριστικά γραφεία ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια αφίξεις, βρίσκεται η έντονη διαμαρτυρία για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών της χώρας, από την σκηνοθέτης της ταινίας «MammaMia», PhyllidaLloyd, με επιστολή της προς την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Αντίθετη με τον ψηφισμένο νόμο τάσσεται καθώς όπως και η ίδια δηλώνει «Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να “βγουν σε πλειστηριασμό” κατά αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνοντας πως η ομορφιά της Ελλάδας σε συνδυασμό δε με τη μεγάλη αρχαιολογική σας ιστορία, εξασφαλίζει στον τόπο σας μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παραδείσους.

Η απογοητευμένη της στάση υπερτονίζεται στο εξής σχόλιο ««Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή». Μέσα από την ματιά των ξένων επισκεπτών της χώρας που γοητεύτηκαν από το φυσικό της μεγαλείο γίνεται εμφανές ένα πραγματικό γεγονός που κάποιοι επιλέγουν να το αγνοούν. Οφείλουμε σαν χώρα να προφυλάξουμε τους πόρους εκείνους που χαρακτηρίζουν την μοναδικότητα της Ελλάδας και όχι να τους θυσιάσουμε στον βωμό της εμπορευματοποίησης.

Ποιοτικός τουρισμός

Στο σχέδιο αναπτυξιακού τουρισμού υπό εναλλακτικές μορφές της υπουργού τουρισμού εντάσσεται πλέον και το νησί της Πάτμου. Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης νέο στόχο αποτελεί αφενός η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συγκεκριμένου νησιού, όπως το πρόβλημα της συγκοινωνίας και της λειψυδρίας και αφετέρου να εξετασθούν από κοινού οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του τουρισμού λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Πάτμου. Όπως επισήμανε και η κυρία Κεφαλογιάννη «Η μοναδικότητα του νησιού και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία που του δίνει η θρησκευτική παράδοση αποτελεί σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω», πραγματοποιώντας παράλληλα έκκληση προς τους τοπικούς φορείς για κινητοποιήσεις επί του ζητήματος.

Όπως γίνεται φανερό η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υψηλού επίπεδου, την προσέλκυση αντίστοιχων επισκεπτών, καθώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος καλείται να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί και η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Με την πάροδο των χρόνων κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις για την αρχιτεκτονική της ιδιαιτερότητας αλλά και για τις δυνατότητες που παρουσιάζει σαν νησί με στόχο να αναπτυχθεί ποιοτικός εναλλακτικός τουρισμός. Σύμφωνα με το αφιέρωμα που έλαβε χώρα στην εφημερίδα της «Καθημερινής», η Σύρος δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης φιλότεχνων οι οποίοι με την σειρά τους θα κινήσουν τα νήματα για ένα πλέγμα δράσης σε κοινό υψηλού προφίλ. Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Αιγαίου, που διευθύνει ο Γιάννος Μαργαζιώτης και πραγματοποιείται στο Θέατρο Απόλλων, το πολιτισμικό διαμάντι του νησιού, το αφιέρωμα κάνει λόγο για ένα «όχημα προοπτικής» που θα εντάξει την Ερμούπολη στο διεθνή χάρτη.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, ήδη το ιδιωτικό φεστιβάλ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Δανών και Σουηδών που αναφέρονται σε μια «αξέχαστη εμπειρία». Ωστόσο η τοπική κοινωνία αλλά και οικονομία δεν έχει επωφεληθεί στο έπακρων μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας. Συνεπώς οφείλει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπτυξιακή δυναμική των φεστιβάλ ποιοτικής μουσικής, τα οποία υποστηριζόμενα από το αρχιτεκτονικό μεγαλείο του Θέατρου Απόλλων θα στεφθούν με μεγάλη επιτυχία. Με τον τρόπο αυτό, τίθεται μια νέα αφετηρία που αντιστρέφει και αντισταθμίζει την ωχρή πραγματικότητα που θέλει τα κρουαζιερόπλοια τα οποία καταφθάνουν στο νησί, να έρχονται αντιμέτωπα με μια «κοιμισμένη, σκονισμένη και αργόσυρτη πολιτεία», όπως χαρακτηρίζεται και στο αφιέρωμα της γνωστής εφημερίδας.

Ετικέτες: