Συμβολή του ΣΕΤΕ στον έλεγχο ύποπτων για παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου

«Ύποπτο» το 50% των καταλυμάτων

Τη μάστιγα των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, που αποτελεί άντρο φοροδιαφυγής, αφαιρώντας σημαντικά κεφάλαια από τα κρατικά ταμεία, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος, έπειτα από ελέγχους, που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει μια υποτυπώδης έρευνα για τον εντοπισμό τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία ενδεχομένως λειτουργούν παράνομα, παρέδωσε, τόσο στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως και στο υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο πακέτο των ελέγχων, προκειμένου, οι αρμόδιες υπηρεσίες, να προχωρήσουν στην εξακρίβωση των στοιχείων λειτουργίας των καταλυμάτων και σε περίπτωση μη τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, στις προβλεπόμενες κυρώσεις. Το αδίκημα της παράνομης λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, τιμωρείται από τις αρχές με πρόστιμο, που μπορεί να αγγίξει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται από τους περίπου 2.000 ηλεκτρονικούς ελέγχους του Συνδέσμου, οι οποίοι διενεργήθηκαν μέσω εικονικών κρατήσεων, προκύπτουν υποψίες, ως προς παράνομη λειτουργία, για περισσότερο από το 50% των ερευνηθέντων επιχειρήσεων, δηλαδή για πάνω από 1.000 καταλύματα. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα καταλύματα που περιλαμβάνουν πολυτελή διαμερίσματα, βίλες και επαύλεις, οι κρατήσεις για τα οποία γίνονται μέσω γνωστών ηλεκτρονικών διαδικτυακών συστημάτων.

Έγινε γνωστό, επιπλέον, ότι ο ΣΕΤΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, για τον εντοπισμό τυχών παράνομων καταλυμάτων, όπως και να κοινοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων στα αρμόδια υπουργεία, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση των διαφυγόντων κερδών, μεγάλο ποσοστό των οποίων προέρχεται από την φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, που μόνο λίγα δεν είναι ανά την Ελλάδα. Σημειώνεται, πως σε μηνιαία βάση, ο Σύνδεσμος δύναται να πραγματοποιεί έως και 2.000 περίπου ελέγχους.

Από τα στελέχη του συνδέσμου δηλώνεται, παράλληλα, ότι ο Σύνδεσμος κρίνει θετικά την υιοθέτηση από την πολιτεία μέτρων, ενάντια σε φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, προκειμένου να προασπιστεί η υγιής επιχειρηματικότητα στον ταλαιπωρημένο από «μαύρο χρήμα» και αδήλωτη εργασία τουριστικό κλάδο, προτείνοντας την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, αλλά και την εφαρμογή σκληρότατων οικονομικών και λειτουργικών κυρώσεων, για τους κινούμενους εκτός νόμου ιδιοκτήτες καταλυμάτων.

Ακόμη, προτείνει να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο, όπως και οι ταμειακές μηχανές, να διασυνδέονται ηλεκτρονικά με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που αφενός θα αναβαθμίσει τη ροή πληροφόρησης και αφετέρου θα απαλλάξει τους επαγγελματίες του τουρισμού από αρκετά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα ενδεχόμενα κωλύματα, που προκύπτουν εξαιτίας της.

Επιτακτική ανάγκη θεωρείται από πλευράς ΣΕΤΕ η θέσπιση υποχρεωτικής καταβολής μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και η συλλογή αποδείξεων από τους πελάτες, μια διαδικασία, για την επιτυχία της οποίας ο Σύνδεσμος προτείνει τη δημιουργία κινήτρων.

Στο προσκήνιο επαναφέρει ο ΣΕΤΕ και την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ, προτείνοντας το μέτρο να λειτουργήσει δοκιμαστικά σε κατεξοχήν τουριστικές περιοχές και έπειτα να επεκταθεί και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πιέσουν τον ανταγωνισμό προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, καθώς θα βοηθήσει στην αυξημένη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Ετικέτες: