Νέος προγραμματισμός, σχετικά με τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, που συνδέουν τη Σύρο με την Αττική και τα υπόλοιπα νησιά

Αλλάζουν τα δρομολόγια

Σε διαφοροποιήσεις των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων θα προχωρήσουν οι εταιρείες από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, καθώς ξεκινά ο εαρινός προγραμματισμός, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να μην είναι ικανοποιητικός, όσον αφορά στο λιμάνι της Σύρου.

Από 1η Απριλίου ξεκινούν οι αλλαγές στα δρομολόγια και τα πλοία που θα προσεγγίζουν έως και τον Ιούνιο, τουλάχιστον, το λιμάνι της Σύρου. Στη θέση του Blue Star Paros μπαίνει το Blue Star Patmos, το οποίο θα διαδεχτεί το Blue Star Naxos, στο στάνταρ δρομολόγιο Πειραιά – Σύρο – Τήνο – Μύκονο, παραμένουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, που συνδέουν το λιμάνι της Ερμούπολης με τις Δυτικές Κυκλάδες, ενώ αλλάζει η ώρα αναχώρησης και του αεροπλάνου, που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σύρος – Αθήνα.

Αναλυτικά τα εαρινά δρομολόγια

Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2016, τα εαρινά και θερινά δρομολόγια των πλοίων θα διαμορφωθούν ως εξής:

Το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος, θα αναλάβει για σύντομο χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα, έως τις 23 Μαΐου, το Blue Star Patmos, ενώ από 24 Μαΐου, το δρομολόγιο θα εκτελεί το Blue Star Naxos. Η μόνη προγραμματισμένη αλλαγή στο δρομολόγιο, αφορά στην ημέρα της Μ. Παρασκευής, όπου η αναχώρηση από το Λιμάνι του Πειραιά και κατά συνέπεια όλες οι επόμενες προγραμματισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις, θα μετατεθεί 1 ώρα και 30 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 9 το πρωί.

Από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, έως τις 24 Ιουνίου, η Σύρος θα εξυπηρετείται μέσω του δρομολογίου Πειραιάς – Σύρος – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Δονούσα – Αμοργός – Αστυπάλαια, με το Blue Star Naxos να προσεγγίζει το λιμάνι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 21:10 με προορισμό τα υπόλοιπα νησιά και μόνο κάθε Πέμπτη 21:10 κατά το δρομολόγιο της επιστροφής με προορισμό τον Πειραιά. Σημειώνεται, πως το Blue Star Naxos θα εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο έως τις 6 Μαΐου, ενώ από την επόμενη μέρα έως το τέλος της περιόδου, την εκτέλεση θα αναλάβει το Blue Star Paros.

Επίσης από 1η Απριλίου 2016 έως και 30 Ιουνίου, το λιμάνι της Σύρου θα προσεγγίζει το SUPERFAST XII, εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιά – Σύρο – Πάτμο – Λέρο – Κω – Ρόδο, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, με άφιξη από Πειραιά στις 22:50. Κατά το δρομολόγιο της επιστροφής, η αναχώρηση από το λιμάνι της Σύρου, προς το λιμάνι του Πειραιά, προγραμματίζεται τα ξημερώματα της Τετάρτης στις 02:20, καθώς και τα ξημερώματα της Παρασκευής και της Δευτέρας στις 04:20, επαναφέροντας τα δρομολόγια των ξημερωμάτων, τα οποία τον τελευταίο καιρό είχαν διακοπεί.

Από 24 Ιουνίου έως 5 Σεπτεμβρίου, το Blue Star Delos θα προσεγγίζει το λιμένα της Ερμούπολης, κατά το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος – Πάρος – Νάξος – Ίος – Σαντορίνη, με προγραμματισμένη άφιξη του πλοίου, από το λιμάνι του Πειραιά, προς τα υπόλοιπα νησιά, κάθε Τρίτη και Κυριακή στις 21:10, ενώ δεν προβλέπεται προσέγγισή του καμία ημέρα, στα δρομολόγια επιστροφής.

Παράλληλα, το ΑΡΤΕΜΙΣ της Hellenic Seaways θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των Δυτικών Κυκλάδων, προσεγγίζοντας τόσο το λιμάνι της Σύρου, όσο και αυτά της Κέας, Κύθνου, Τήνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Ίου, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Κιμώλου, Μήλου, Σερίφου και Σίφνου, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου.

Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει έντονη φημολογία περί τοποθέτησης του «παλιού γνώριμου» των Κυκλάδων, το Ε/Γ Ο/Γ AQUA SPIRIT, στην επιδοτούμενη γραμμή των Ανατολικών Κυκλάδων, πέραν του δρομολογίου του ΑΡΤΕΜΙΣ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε από τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών, ούτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αλλαγές, όμως, από τον Απρίλιο, θα υπάρξουν και στο κομμάτι της αεροπορικής σύνδεσης της Σύρου με την Αθήνα, καθώς η αναχώρηση του αεροπλάνου μεταφέρεται στις 7 το πρωί. Ταυτόχρονα, η μία ημέρα της εβδομάδας, κατά την οποία δεν πραγματοποιείται αεροπορικό δρομολόγιο, μεταφέρεται από το Σάββατο, στην Παρασκευή.

Ανάγκη μέριμνας για ένταξη σε περισσότερα δρομολόγια

Για ακόμη μία φορά φαίνεται, ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος παραμένει σε μειονεκτική θέση, με λιγότερα δρομολόγια από πέρσι, ενώ μένει έξω από τον ακτοπλοϊκό χάρτη, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταχύπλοα, καθώς τη θερινή περίοδο του 2016 ούτε ένα δεν θα προσεγγίζει το λιμάνι της Ερμούπολης.

Παρά το γεγονός, ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση και πιο συγκεκριμένα ο εμπλουτισμός αυτής απασχολεί ιδιαίτερα τους πολιτικά ιστάμενους του τόπου, οι οποίοι προβαίνουν κατά καιρούς σε διαβεβαιώσεις για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, παρατηρείται στασιμότητα ή και μείωση των προσεγγίσεων.

Κατά συνέπεια και δεδομένου, ότι στην παρούσα φάση η Σύρος επιχειρεί, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, τόσο να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των τουριστικών αφίξεων, όσο και να επεκτείνει την τουριστική σεζόν, κρίνεται απολύτως αναγκαία η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου το λιμάνι της Ερμούπολης να ανέλθει στην λίστα προτίμησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα δε με προηγούμενες δηλώσεις αφενός των πολιτικών και αφετέρου των τουριστικών φορέων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου, με τα αστικά κέντρα, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά, υστερεί κατά πολύ των προσδοκιών. Ωστόσο, προϋπόθεση, προκειμένου η Σύρος να αποτελέσει προτιμητέο προορισμό και να ενταχθεί σε περισσότερα δρομολόγια από πλευράς των ακτοπλοϊκών εταιρειών, είναι και η ύπαρξη της ανάλογης ζήτησης εισιτηρίων, κάτι, που επιτυγχάνεται, μέσω της αύξησης των τουριστικών ροών προς το νησί.

Ως εκ των παραπάνω, η προώθηση του τουριστικού προϊόντος - κατ’ επέκταση η ανάπτυξη του τουρισμού - και η αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αποτελούν στοιχεία αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, τα οποία θα χρειαστεί να εξεταστούν από τους αρμόδιους, έτσι ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, να αποκτήσει τη «δύναμη» που επιδιώκει και στους δύο αυτούς τομείς.

Ετικέτες: