Σαφάρι αποδείξεων
- Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2016 - 06:19
- / Eνημέρωση: 17 Αυγ. 2016 - 20:30
Συνεχίζεται αμείωτη και με εντατικούς ρυθμούς η δράση των φορολογικών ελεγκτών στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, με το κυνήγι της παραβατικότητας, το οποίο εστιάζεται στην μη έκδοση αποδείξεων να αποδίδει καρπούς.
Με ζητούμενο εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και από τους τουρίστες, να απαιτείται η έκδοση απόδειξης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επικεντρώνει το ενδιαφέρον των φορολογικών ελέγχων στις άκρως τουριστικές περιοχές και στις άμεσα με τον τουρισμό σχετιζόμενες επιχειρήσεις.
Μπροστά στο μέτρο της 48ωρης σφράγισης επιχειρήσεων, μετά την αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή τους, η εναλλακτική πρακτική που υιοθετείται είναι η έκδοση αποδείξεων για κάθε προϊόν ή υπηρεσία, κατά πολύ όμως μικρότερης αξίας από την πραγματική.
Όλοι οι τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών, με τους δύο κορυφαίους Μύκονο και Σαντορίνη να δίνουν και τα περισσότερα κρούσματα παραβατικότητας.
«Ζητήστε αποδείξεις»
Για την ένταση και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μίλησε στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps» ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.
Απευθυνόμενος στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, ο Γ.Γ. εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δίνεται τόση βαρύτητα στους φορολογικούς ελέγχους, καλώντας τους παράλληλα να ζητούν αποδείξεις, καθώς επιχειρείται να δημιουργηθεί και στην ελληνική κοινωνία η «κουλτούρα του φόυρου».
Για την καλοκαιρινή εξόρμηση των ελέγχων ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε πως αυτοί επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τομέα του τουρισμού, όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και άλλα συναφή, ενώ από το φθινόπωρο αλλάζει η ελεγκτική στόχευση, καθώς αυτή θα μεταφερθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, κλάδος που έχει καταγράψει πολλά κρούσματα φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παράθεσε, έχουν επιφορτιστεί περί τους 2.100 ελεγκτές με το βάρος των φορολογικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου να φτάσουν τις 30.000.
Ειδικά σε ότι αφορά στον ρόλο των ελεγκτών διευκρίνισε πως οι σχέσεις γνωριμίας τους που έχουν στις περιοχές διαμονής τους δεν καθιστούν εύκολη την επιβολή προστίμων, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να πραγματοποιούν ελέγχουν σε άλλες πόλεις, αποφεύγοντας έτσι τη σχετική δυσκολία.
Για το μέτρο δε που επιβάλλεται το τελευταίο διάστημα με το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, ο Γ.Γ. διευκρίνισε πως δεν αποσκοπεί στο κυνήγι των καταστημάτων και το κλείσιμο τους αλλά αφορά μόνο σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται σοβαρή φορολογική παράβαση.
Ο φόβος του λουκέτου
Εναλλακτικές πρακτικές αναζητούνται από τους επιχειρηματίες έναντι της 48ωρης σφράγισης των καταστημάτων τους στην περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων και μία από αυτές είναι οι αποδείξεις για τα πάντα όμως πολύ μικρότερης αξίας από την πραγματική που καταβάλλει ο πελάτης.
Οι φορολογικοί ελεγκτές, κατόπιν των πρώτων αποφάσεων σφράγισης καταστημάτων είδαν ξαφνικά να αλλάζει το τοπίο και να βρίσκονται πλέον ενώπιον πληθώρας αποδείξεων, οι οποίες όμως αναγράφουν μικρά ποσά, ώστε να ισοσκελιστεί η μεγάλη απόκλιση από το όριο των άκοπων αποδείξεων, που από 50 και πάνω επιφέρει το 48ωρο κλείσιμο της επιχείρησης.
Η ποινή επιβλήθηκε και σε κοσμηματοπωλείο της Σαντορίνης, όπου η μη έκδοση παραστατικών από το εν λόγω κατάστημα ήταν παρατεταμένη, όπως διαπιστώθηκε κατά τον φορολογικό έλεγχο και κυρίως σε αγορές μεγάλης αξίας.
Η συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε επ’ αυτοφόρω, όταν δύο φορολογικοί ελεγκτές, χωρίς να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα τους, έγιναν μάρτυρες αγοραπωλησίας στο κατάστημα, κοσμήματος αξίας 4.300 ευρώ, το οποίο πληρώθηκε μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς όμως, πέραν του αποκόμματος της τράπεζας, να αποδοθεί στους αγοραστές και η ανάλογη ταμειακή απόδειξη.
Και αστυνομικοί έλεγχοι
Στους ελέγχους των επιχειρήσεων έχει ριχτεί και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη διαπίστωση παραβάσεων φορολογικής, ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αρμόδια υπηρεσία για τελευταίο πενταήμερο από 10 έως και 14 Αυγούστου 2016, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ήταν σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τις τουριστικές περιοχές της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Πάρου.
Οι παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν, ήταν αναλυτικά:
Παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν σε εστιατόριο-καφέ-μπαρ και σε σνακ-μπαρ, ενώ έξι παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν σε εστιατόριο-καφέ-μπαρ, όπως και σε καφέ-εστιατόριο, δύο ανάλογες παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε καφέ - αναψυκτήριο, τέσσερις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν σε εστιατόριο – ψησταριά και τρεις σχετικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε εστιατόριο – ψαροταβέρνα.
Επίσης σε καφέ-μπαρ, κατελήφθη να απασχολείται εργαζόμενος ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σε εστιατόριο κατελήφθη να απασχολείται αλλοδαπή εργαζόμενη, η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν εννιά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η ανωτέρω εργαζόμενη συνελήφθη καθώς όπως διαπιστώθηκε διέμενε παρανόμως στη χώρα και στερούνταν πιστοποιητικού υγείας. Επίσης συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος.
Ανάλογως και σε πιτσαρία κατελήφθη να απασχολείται μία αλλοδαπή εργαζόμενη, η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν επτά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η ανωτέρω εργαζόμενη συνελήφθη καθώς όπως διαπιστώθηκε στερούνταν πιστοποιητικού υγείας ενώ συνελήφθη επίσης και η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης.
Και σε καφέ - ζαχαροπλαστείο διαπιστώθηκε παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και η λειτουργία της επιχείρησης χωρίς άδεια λειτουργίας.
Για τις ως άνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής
29 Ιουλ. 2015 - 6:10 - ΑΑΔΕ: Θερινοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας
19 Μαΐου. 2024 - 15:07 - ΑΑΔΕ: Από «κόσκινο» πέντε κατηγορίες για φοροδιαφυγή
6 Μαΐου. 2024 - 12:48 - ΑΑΔΕ: Ετοιμάζει εφόδους στα καρναβάλια - Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
23 Φεβ. 2024 - 9:40 - Έλεγχοι επιχειρήσεων για την χρήση POS
10 Οκτ. 2018 - 6:23