Παραμένουν εκτός ΣΕΤΚΕ οι Κυκλάδες | Κοινή Γνώμη
Πραγματοποιήθηκε το 22ο ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας παρουσία της Υπ. Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά

Παραμένουν εκτός ΣΕΤΚΕ οι Κυκλάδες

Αντ. Καρατάσος: “Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε λόγω πολλών προβλημάτων στη λειτουργία της”

Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 22ου ετήσιου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), χθες στην Αθήνα, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων των Κυκλάδων.

Η απόφαση ανεξαρτητοποίησης της πρώην Ομοσπονδίας του νησιώτικου νομού λήφθηκε για λόγους “ανισότιμης εκπροσώπησής της” σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων και λήψης αποφάσεων, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Αντώνης Καρατάσος στην “Κοινή Γνώμη”, παρά το γεγονός πως αριθμεί περί τα 3.000 μέλη, αναγκαζόταν να εκπροσωπείται από ίσο αριθμό ατόμων με άλλες πολύ μικρότερες αριθμητικά Ομοσπονδίες.

Ο κ. Καρατάσος κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί εκτός ΣΕΤΚΕ η πλευρά των Κυκλάδων, καθιστώντας σαφές μεταξύ άλλων, πως η όποια διαπραγμάτευση για “επιστροφή” της στη Συνομοσπονδία, θα πραγματοποιηθεί πλέον, υπό την προϋπόθεση ικανοποίησης βασικών αιτημάτων που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας της.

Συνεργασία Υπ. Τουρισμού με Συνομοσπονδία: Προστασία των συμφερόντων του κλάδου

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου, η αρμόδια Υπουργός, Έλενα Κουντουρά χαιρέτισε τις εργασίες του 22ου ετήσιου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας ΣΕΤΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην ομιλία της, αναφέρθηκε “στην εξαιρετική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο δρόμο προς την ανάπτυξη, καθώς και στο σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που προώθησε το Υπουργείο Τουρισμού με τις οποίες αντιμετωπίστηκαν παθογένειες ελλείψεις και κενά δεκαετιών, στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και ειδικότερα στον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων” ενώ τόνισε “τη στενή και διαρκή συνεργασία με τη ΣΕΤΚΕ για την προώθηση βασικών αιτημάτων τους, στα οποία το Υπουργείο Τουρισμού ανταποκρίθηκε άμεσα με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων, και με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του”.

Επιπλέον, σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης απονέμοντας μάλιστα εκ μέρους της Συνομοσπονδίας τιμητική πλακέτα στην κα Κουντουρά “για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και για τη στήριξή της στους επιχειρηματίες του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων”.

Δεν καταφέραμε να έρθουμε σε συνεννόηση”

Εξ αφορμής του 22ου Συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ ρωτήθηκε για τη μη συμμετοχή του ο πρόεδρος της πρώην Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων, Αντώνης Καρατάσος, υπογραμμίζοντας πως, οι κύριοι λόγοι εστιάζονται σε θέματα λειτουργίας της διοίκησης.

“H πρώην Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων έχει μετατραπεί πλέον σε Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων από πέρυσι. Δεν καταφέραμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τη ΣΕΤΚΕ παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας αποφάσισε την ανεξαρτητοποίηση μονίμως πλέον, μέχρι να γίνει κάποια άλλη διευθέτηση, αν χρειαστεί” σχολίασε αρχικά ο Αντώνης Καρατάσος, υπενθυμίζοντας πως, “Υπήρχαν θέματα πολλά χρόνια πριν, αλλά ο κύριος λόγος (σσ. της απόφασης ανεξαρτητοποίησης) ήταν ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί καταστατικά η ΣΕΤΚΕ”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “δεν βασίζεται στη μορφή της απλής αναλογικής όπως οφείλει κάθε επαγγελματικό Σωματείο οποιασδήποτε βαθμίδας να λειτουργεί κι αυτό, όσον αφορά στη λειτουργία της ως ΔΣ, στη λήψη αποφάσεων σε γενικές συνελεύσεις κλπ.”. Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων “ήταν επί δεκαετίες η μεγαλύτερο Ομοσπονδία στη ΣΕΤΚΕ και είχε τουλάχιστον 3.000 μέλη”, ανέφερε πως, “υπήρχαν παράλληλα και υπάρχουν ακόμη Ομοσπονδίες στη ΣΕΤΚΕ που ήταν και είναι των 20 μελών”.

Δεδομένης της - αριθμητικά - ίσης εκπροσώπησης των Ομοσπονδιών, ανεξάρτητα του αριθμού των μελών τους, ο κ. Καρατάσος απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν θεωρεί πως η “φωνή” και η θέση των Κυκλάδων υποβαθμιζόταν.

“Σωστά. Είχαμε δέκα εκπροσώπους στη γενική συνέλευση της ΣΕΤΚΕ εμείς και δέκα επίσης η κάθε άλλη Ομοσπονδία που ήταν μηδαμινή. Είχαμε υπολογίσει πως η δική μας Ομοσπονδία – αριθμητικά – αντιστοιχούσε σε 8 ή 10 μικρές Ομοσπονδίες” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Κάθε μία από αυτές μπορούσε να ανατρέψει αποφάσεις γενικής συνέλευσης ισότιμα με τη δική μας”. Ο ίδιος εξήγησε δε, πως παρά το επανειλημμένο αίτημα της πλευράς των Κυκλάδων να αλλάξει ο τρόπος εκπροσώπησης, ωστόσο, “αυτό το αίτημα που είχαμε δεν έγινε δεκτό, παρά τις υποσχέσεις που είχαμε δεχθεί ότι είναι ένα λογικό αίτημα. Ουδέποτε εφαρμόστηκε. Οπότε αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε”.

Θα επανέλθουμε υπό όρους”

Πέραν των ανωτέρω, ερωτηθείς ο κ. Καρατάσος να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η ανεξαρτητοποίηση της Ομοσπονδίας των Κυκλάδων σήμανε τη δυσκολότερη διεκδίκηση θεμάτων και λύσεων από μέρους της ή σήμανε την αποδυνάμωση της φωνής της , υπήρξε κατηγορηματικός: “Στην πράξη είδαμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δεν αποδυναμώνεται σε τίποτα ο λόγος των καταλυμάτων” δήλωσε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, “Οι Ομοσπονδίες της ΣΕΤΚΕ οι υπόλοιπες, από όσα μάθαμε στη γενική συνέλευση που έγινε χθες και συγκεκριμένα οι πέντε επόμενες μεγαλύτερες από εμάς που φύγαμε, επίσης έχουν την πρόθεση να αποχωρήσουν διότι ο τρόπος λειτουργίας της ΣΕΤΚΕ και της Διοίκησης δεν είναι αυτός που πρέπει. Έχει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της η Συνομοσπονδία εδώ και χρόνια. Ήμασταν οι πρώτοι που αντιληφθήκαμε πως δεν πάει άλλο”.

Κατά συνέπεια, η επιστροφή των καταλυμάτων των Κυκλάδων στη ΣΕΤΚΕ, όπως ανέφερε τέλος ο κ. Καρατάσος χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες “θα γίνει ισότιμα πλέον κι εκτός της Συνομοσπονδίας. Θα μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για το αν θα επανέλθουμε και υπό ποιους όρους. Οι όροι δεν ήταν σαφείς”.