“ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ”

Δεν “τσιμπούν” στα περισσότερα τραπεζάκια

Θέλουν τα ίδια τετραγωνικά και απαλλαγή τελών για το 2020 οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου
  • Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2020 - 06:22

Λίλιαν Δαφερμάκη

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλο το 2020 ζητούν αδιαπραγμάτευτα οι εκπρόσωποι τωa, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο οφείλει να ικανοποιήσει η Λότζια για να αποδείξει εμπράκτως το πραγματικό ενδιαφέρον της στον κλάδο, που βιώνει μια απερίγραπτη κρίση λόγω της καραντίνας αλλά και των νέων υγειονομικών μέτρων που λαμβάνονται, τα οποία αλλάζουν δραματικά τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Συνδικάτο Επισιτισμού και Διασκέδασης δεν εγείρει ζήτημα αύξησης της διάθεσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης στους καταστηματάρχες, θέμα που στο παρελθόν είχε αποτελέσει το μήλο της έριδος καθώς ο κλάδος διεκδικούσε όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για να αναπτύξει τη δραστηριότητά του.

Ωστόσο σήμερα, με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κοροναϊού όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση που ανοίξει ζήτημα αύξησης της διάθεσης των κοινοχρήστων χώρων προς τα καφέ και εστιατόρια, όχι μόνο θα ανακύψουν ζητήματα προσβασιμότητας από την πλευρά των πολιτών, αλλά μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει ένα μικρό εμφύλιο στο εσωτερικό του κλάδου.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη είναι εντελώς συγκεκριμένοι και δεν είναι δυνατόν να ωφεληθούν όλοι από την αξιοποίησή τους. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι προβολές των καταστημάτων στους κοινόχρηστους χώρους άλλους ευνοούν περισσότερο άλλους λιγότερο, είτε επειδή κάποιοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτούς.

Το γεγονός αυτό μοιραία δημιουργεί δύο μέτρα και σταθμά και διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό. Είναι ενδεικτικό ότι όσες φορές το όλο θέμα τέθηκε εξωδίκως στα μέλη του κλάδου αναπτύχθηκαν εντάσεις, τις οποίες το Συνδικάτο δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει ανοίγοντας ένα τέτοιο δύσκολο κεφάλαιο στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας όπου η επιβίωση των επιχειρήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκείνο το οποίο ζήτησε η πρόεδρος του Συνδικάτου Μ. Αντωνακάκη και τα μέλη της διοίκησης του φορέα από την αντιδήμαρχο οικονομικών Μ. Καναβάκη ήταν να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα μέλη του κλάδου για όλο το 2020. Το ίδιο θέμα θα τεθεί και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει η κ. Αντωνακάκη με τον δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, ο οποίος έχει σειρά επαφών με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

Από τη συνάντηση Λαμπρινού με τον κ. Αλιφιεράκη

Από τη συνάντηση Λαμπρινού με τον κ. Αλιφιεράκη

Συνεχίζονται οι επαφές του δημάρχου με φορείς για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

Ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκη, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.-Τ.Α.Κ.Μ. Χωραφά, τον πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου Λ. Αντωνακάκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μ. Βλατάκη.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι να καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Όπως είπε «ο Δήμος θα είναι δίπλα σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, πλέον των μέτρων που έχουμε λάβει ήδη, τα οποία, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα απαντούν στις ανάγκες τους.

Αφού συνομιλήσουμε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλεως και ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας, σε συνεννόηση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε από εδώ κι εμπρός προκειμένου να στηρίξουμε ουσιαστικά τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του τόπου».