Το πακέτο κατευθυντήριων γραμμών, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στρατηγική επανεκκίνησης του τουρισμού

  • Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 06:17

Τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες, προκειμένου τα κράτη μέλη, να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, ώστε να επανεκκινηθεί η τουριστική βιομηχανία, εξέδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., το πακέτο μέτρων έχει στόχο να προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, κάνοντας διακοπές, αλλά και να βοηθήσει την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία να ανακάμψει από την πανδημία, μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων. Έτσι, η Ε.Ε., εξέδωσε τις πρώτες οδηγίες, για την ομαλή και ασφαλή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, επιτρέποντας στις τουριστικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία.

Γενικό πλαίσιο

Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:

  • Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη το 2020 και μετά.

  • Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο.

  • Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού.

  • Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά κουπόνια μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.

  • Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ιδρύματα φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία.

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας

Όπως τονίζεται από την Ε.Ε., η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τον τουρισμό. Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να ελαχιστοποιήσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένα μέτρα.

Η προσέγγιση οφείλει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:

  • Επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC

  • Τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, με την λήψη πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και

  • Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών λόγων.

Η Επιτροπή σημειώνει, πως αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις, για όλους τους πολίτες της ΕΕ και για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Αποκατάσταση των μετακινήσεων

Οι οδηγίες της Ε.Ε., παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών, αλλά και μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης υποδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και ικανοποιητικά πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού, ενώ επίσης διατυπώνονται συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς ξεχωριστά, με τη σημείωση, ότι απαιτείται συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της σταδιακής αποκατάστασης των μετακινήσεων μεταξύ τους.

Ασφαλής επαναλειτουργία τουριστικών υπηρεσιών

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, με στόχο την προστασία της υγείας, τόσο των επισκεπτών, όσο και των εργαζομένων.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν και επιδημιολογικές στατιστικές, δηλαδή αν υπάρχει επαρκής δυναμικότητα στα τοπικά συστήματα υγείας και για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες, αν υπάρχει ισχυρή επιτήρηση, παρακολούθηση, δυνατότητα διενέργειας τεστ, αλλά και ανίχνευσης επαφών.

Αυτές οι οδηγίες, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα επιτρέψουν στους πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast, ή άλλου είδους καταλύματα, να τρώνε και να πίνουν με ασφάλεια στα μπαρ και τις καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Εφαρμογές για διασυνοριακή διαλειτουργικότητα εντοπισμού

Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό θα οδηγήσει σε συνεργασία των προγραμματιστών με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Για την Ε.Ε., η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας, αφού κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες της ΕΕ να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν. Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.

Κάνοντας τα κουπόνια πιο ελκυστική επιλογή

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.

Η σύσταση της Επιτροπής έχει στόχο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Τα εθελοντικά κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Διασφάλιση ρευστότητας για τουριστικές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα υπάρξει ευελιξία, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εισάγουν καθεστώτα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης που προκαλούνται από την πανδημία κορωνοϊού. Τα συστήματα κουπονιών θα εγκρίνονται πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από σχετική ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Επιτροπή διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Διασφάλιση θέσεων εργασίας και οικονομική ανακούφιση

Μέσω του προγράμματος SURE, θα υπάρξει στήριξη των κρατών μελών, ώστε να καλύψουν το κόστος των εθνικών συστημάτων εργασίας μικρής διάρκειας και παρόμοιων μέτρων, που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας που παρέχουν.

Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, ιδίως για τους εποχικά εργαζόμενους.