«ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Δραματικές προβλέψεις για την εμπορική αγορά του Βόλου

Πιθανό το κλείσιμο έως το τέλος του 2020 σε μία από τις δέκα επιχειρήσεις
  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 06:25

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της πόλης, με το μέλλον να φαίνεται ζοφερό καθώς οι έμποροι πιστεύουν πως μία στις δέκα επιχειρήσεις θα βάλει «λουκέτο» έως το τέλος του 2020, ενώ μόλις το 40% πιστεύει πως η επιχείρησή του θα επανέλθει στο προ -κορωνοϊού επίπεδο σε ένα έτος, με την ανησυχία των επιχειρηματιών να είναι έκδηλη.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ για την αποτίμηση των μέτρων στήριξης κατά την πανδημία COVID-19, διερευνώντας την ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων και καταγράφοντας προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βαθμός αισιοδοξίας

Το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επανέλθει σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας σε ένα έτος, το 24% θεωρεί νωρίτερα από ένα έτος, το 19% αργότερα από ένα έτος και ένα 4% εκτιμά ότι δεν θα επανέλθει ποτέ στα ίδια επίπεδα.

Μία στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2020, ενώ για μία στις πέντε θα εξαρτηθεί εάν υπάρξει και δεύτερο κύμα του covid-19.

Αξιολόγηση μέτρων στήριξης

Το πιο σημαντικό μέτρο στήριξης βάσει της έρευνας, ήταν η μείωση του μισθώματος με επτά στους δέκα επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στην έρευνα να δηλώνουν ότι ήταν πολύ ή αρκετά σημαντικό. Ακολουθεί η έκπτωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με το 56% των ερωτώμενων να το αξιολογεί σημαντικό.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τα μέτρα αναστολή καταβολής ασφαλιστών εισφορών, αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης και καταβολή μειωμένου δώρου Πάσχα είναι και αυτά πολύ ή αρκετά σημαντικά.

Βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του δείγματος

Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και από εκείνες οι μισές στο λιανικό εμπόριο ένδυσης- υπόδησης.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, περίπου 7 στις 10 είναι ατομικές.

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων του δείγματος λειτουργεί πάνω από 30 έτη και το ένα έκτο άνοιξε εντός της τελευταίας δεκαετίας.

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δεν απασχολούν κανένα μισθωτό υπάλληλο

Μία στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος κάνει διαδικτυακές πωλήσεις καθώς το 4% του δείγματος ξεκίνησε την υπηρεσία διαδικτυακών πωλήσεων μετά την έναρξη της πανδημίας.

Αντιλήψεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του δείγματος περίπου το 90%, ανέστειλε τη λειτουργία και το 95% ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση ΚΑΔ

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος 93% εντάχθηκαν στο μέτρο καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δύο στις τρεις στο μέτρο μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης και τέσσερις στις δέκα στο μέτρο έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών.

Ένας στους έξι επαγγελματίες δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης, ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσης ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα εν λόγω μέτρα.

Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι διαδικασίες ένταξης στα μέτρα δεν ήταν περίπλοκες, καθώς και ότι ενημερώθηκαν εύκολα για το τι χρειαζόταν να κάνουν ώστε να ενταχθούν.

Ετικέτες: