Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και ο περιφερειακός Τύπος στη νέα εποχή
- Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020 - 06:31
Η δυναμική του δημοσιογραφικού έργου και πρωτότυπου ειδησεογραφικού περιεχομένου, καθώς και η προστασία και αξιοποίησή του αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, με θέμα: «Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και ο περιφερειακός Τύπος στη νέα εποχή-Σχέση κράτους και περιφερειακού τύπου, το σύγχρονο ευρωπαϊκό υπόδειγμα».
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κ. Παναγιώτης Τσίρης, ενώ διακεκριμένοι ομιλητές, όπως η Ευαγγελία Βαγενά, Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ο Γιώργος Ανδρέας Ζάννος, Διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου-ΟΣΔΕΛ, ανέλαβαν να παρουσιάσουν την πορεία της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στη εθνική έννομη τάξη και τις προκλήσεις που διαμορφώνει η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα έργα του λόγου.
Την αξία και την αξιοποίηση του περιεχομένου στο ψηφιακό περιβάλλον παρουσίασαν ο Φραγκίσκος Μονογυιός, CCO της ADWEB, the digital hub και ο Νίκος Πανταζόπουλος, Sales Executive της ΑΤC, Athens Technology Center, προκειμένου να καταγραφούν οι δυνατότητες και τα εργαλεία που διαθέτουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο της νέας τεχνολογίας και την αναπροσαρμογής του μοντέλου προώθησης και διαφήμισης.
Ο Τρύφων Δάρας, Νομικός και ειδικός σε θεσμικά θέματα του Περιφερειακού Τύπου παρουσίασε τις αγκυλώσεις που διαχρονικά παρατηρούνται στη διανομή της κρατικής διαφήμισης και τις πραγματικές, αλλά και θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να χορηγούνται κατά το νόμο και δίκαια οι πόροι του δημοσίου για την προβολή και την προώθηση.
Τέλος, ο Αντώνης Σκαμνάκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ και η Ιωάννα Κωσταρέλλα, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ παρουσίασαν τον τρόπο που επιλέγουν άλλες χώρες της ΕΕ να διαχειρίζονται, να διατηρούν και να προστατεύουν τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις προς τον περιφερειακό τύπο, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνεται στα κράτη μέλη της Ευρώπης για τη στήριξη του τύπου, ως αδιαπραγμάτευτη «ασπίδα» προστασίας για την αμερόληπτη ενημέρωση και τη δημοκρατία.
Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Παναγής Σαμούρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η κ. Έλενα Σώκου, υπεύθυνη της Νέας Δημοκρατίας για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και εκπροσωπώντας τις τρεις περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε κ. Δημήτρης Χορταριάς.
Συνάντηση εργασίας
Με την ενεργό συμμετοχή ενδιαφερόμενων μερών πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση εργασίας (1st workshop) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη προσαρμογή εργαζομένων στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις μέσω καινοτόμων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων».
Τη βασική στόχευση και προσέγγιση με την οποία ο ΣΗΠΕ ανέλαβε και υλοποιεί το πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου παρουσίασε ο απερχόμενος πλέον, πρόεδρος του σωματείου Βαγγέλης Αθανασίου και στη συνέχεια ο υπεύθυνος Οικονομικού Αντικειμένου του έργου Γιώργος Τάραμας ανέλαβε να παρουσιάσει την Πράξη και την πρόοδο της υλοποίησης.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, όπου η Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ και ο Αντώνης Σκαμνάκης, Υπεύθυνος Φυσικού Αντικειμένου Πράξης και Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ συζήτησαν το ρόλο της τηλεκπαίδευσης στον κλάδο της απασχόλησης, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που δημιουργεί η σύγχρονη εποχή και η πανδημία του covid-19, τα προβλήματα που διαπιστώνονται, οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, οι προοπτικές εργασιακής κινητικότητας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται, μέσα από καλές πρακτικές και παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί.
Η διαλογική συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξε πώς σύγχρονα εργαλεία και διαδρομές, όπως η τηλεκπαίδευση και η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων δίνουν τη δυνατότητα αφενός για τη γνωστική αναβάθμιση των εργαζομένων και αφετέρου για τη συνολική ποιοτική ενίσχυση του κλάδου.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020.
Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς Πόρους".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα περιττό και επιζήμιο νομοσχέδιο για τα Μητρώα Τύπου
13 Δεκ. 2022 - 6:11 - Έναρξη θεσμικού διαλόγου για τα ζητήματα του Τύπου ζητά ο ΣΗΠΕ
11 Δεκ. 2020 - 6:13 - Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική περιφέρεια
21 Οκτ. 2020 - 6:13 - Προτάσεις του ΣΗΠΕ για την αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου
30 Ιουλ. 2020 - 6:33 - Συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ του ΣΗΠΕ
17 Ιουλ. 2020 - 6:23