Αν δεν βοηθήσει το κράτος, δεν πρόκειται να επιβιώσουμε
- Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020 - 06:26
«Το ζητούμενο για εμάς είναι η επιβίωση», λένε οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης, βλέποντας τη φετινή σεζόν να συρρικνώνεται για τους ίδιους στους δύο μήνες και την πτώση του τζίρου τους να αγγίζει, αυτή τη στιγμή, τα 70% με 80%, και στο μόνο στο οποίο προσβλέπουν για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, είναι η βοήθεια από το Κράτος.
Την κατάσταση την οποία βιώνουν από τις αρχές της φετινής, ιδιαίτερης και δύσκολης, τουριστικής περιόδου, περιέγραψαν χθες, σε δηλώσεις τους, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Βασίλης Δοντάς και η υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κα Μαρία Αγγέλου.
Καταρχάς, ερωτηθείς ο κ. Δοντάς για το πως έχει εξελιχθεί η σεζόν αυτή για την Παλιά Πόλη μέχρι τώρα, είπε ότι όλοι γνωρίζουμε ότι φέτος ήταν μία σεζόν με πολλές δυσκολίες λόγω κορωνοϊού. Και την περιέγραψε ως εξής: «Ξεκινήσαμε αργά αρχές Ιουλίου. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μεσαιωνική Πόλη κινείται θετικά όσο αφορά στη φετινή χρονιά αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κορωνοϊού».
Ένα από αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι όταν ανακοίνωσε η κυβέρνηση το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα. Όπως είπε, από τη μια καλώς έκανε γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών αλλά, από την άλλη, αυτό είχε αντίκτυπο σε όλα τα καταστήματα, ακόμα και στο λιανικό εμπόριο γιατί ο κόσμος, ειδικά φέτος, κυκλοφορούσε στην Παλιά Πόλη αργά το απόγευμα, από τις 8 και μετά. Οπότε, μετά την εφαρμογή του μέτρου αυτού, φεύγουν νωρίτερα και δεν κάθονται στα εστιατόρια, τις καφετέριες κτλ. αλλά δεν ψωνίζουν και από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Είπε, ακόμη, ότι παράπονα πάντα υπάρχουν, υπήρχαν και τις καλές εποχές, και το Σωματείο αλλά μαζί με τη Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν.
«Υπάρχει καλή συνεργασία, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μας έχουν πάρει κάποια πράγματα πίσω που θέλαμε να κάνουμε και δεν μπορούμε λόγω κορωνοϊού.
Ευελπιστούμε φέτος το χειμώνα να τα προωθήσουμε ώστε του χρόνου να είμαστε πιο προετοιμασμένοι», δήλωσε ο ίδιος.
Δραματική πτώση του τζίρου και πρόβλημα επιβίωσης
Το πρόγραμμα του Σωματείου που αναβλήθηκε για τη φετινή σεζόν είχε να κάνει με την προώθηση της Μεσαιωνικής Πόλης ως τουριστικής περιοχής, αυτό αναβλήθηκε και προσπαθούν να το υλοποιήσουν το 2021, όταν σταθεροποιηθούν τα πράγματα, είπε, στη συνέχεια, η κα Αγγέλου.
Η εικόνα που έδωσε η ίδια είναι ότι οι επιχειρήσεις εντός του Μνημείου έχουν ανοίξει όλες, κάτι που είναι θετικό αφού εξαρχής στόχος τους ήταν να δείξουν μία εικόνα πλήρους λειτουργίας στους επισκέπτες μας. Το πρόβλημα βέβαια το οποίο παραμένει είναι ότι η πτώση του τζίρου κινείται γύρω στο 70%-80% και περιμένουν να δουν που θα κλείσει η «ψαλίδα» το επόμενο διάστημα. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτό θα δημιουργήσει όχι απλώς λειτουργικά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους αλλά προβλήματα επιβίωσης και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες που κάνουν με τα αρμόδια Υπουργεία και η παρουσία τους σε συσκέψεις όπως αυτή με τον πρωθυπουργό.
Τα αιτήματά τους είναι πάγια, απλώς προσαρμόζονται στα δεδομένα που προκύπτουν για τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, εμμένουν στον επαναπροσδιορισμό των τουριστικών επιχειρήσεων και ζητούν να προσδιοριστούν αυτές που βρίσκονται σε τουριστικούς τόπους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με την προοπτική, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανά τη χώρα, να ωφεληθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως επίσης, ζητούν και παράταση των αναστολών πληρωμής προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες για όλη τη χειμερινή περίοδο.
Όπως εξήγησε η κα Αγγέλου, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, γίνεται μία προσπάθεια να γίνει ένας διακανονισμός για όλες τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει την περίοδο της καραντίνας και να ξεκινήσει η με δόσεις καταβολή τους από τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, έχουν καταθέσει αίτημα η καταβολή τους να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις τουριστικές επιχειρήσεις αφού δεν έχουν έσοδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυτό είναι κάτι που αφορά στη μισή Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να είναι συνεπείς και να έχει νόημα αυτός ο διακανονισμός.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπουν σε ένα φαύλο κύκλο, μεγαλύτερο απ’ αυτόν που βρίσκονται ήδη γιατί οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν από τη στιγμή που τα έσοδα είναι ελάχιστα και δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα κενά δημιουργηθήκαν την προηγούμενη περίοδο. Το ίδιο ιισχύει και για τις επιταγές και για τα ενοίκια. Για τα τελευταία, ήδη έχει χαθεί η ρύθμιση του 60-40 που υπήρχε μέχρι και τις αρχές Ιουνίου από τη στιγμή που θεωρήθηκαν ότι άνοιξαν από τις 11 Μαΐου, παρ’ όλο που οι περισσότεροι άνοιξαν αρχές Ιουλίου. Έτσι, σταμάτησαν αρκετές διευκολύνσεις. Όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, με μηδενικά έσοδα κανείς δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί και δεν είναι έκθετοι μόνο οι επιχειρηματίες αλλά έκθετοι οικονομικά βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και οι προμηθευτές τους όσο αφορά στις επιταγές.
Οπότε-συνέχισε η κα Αγγέλου-υπάρχει ένας τεράστιος κύκλος εργασιών στον οποίο δεν υπάρχει κίνηση χρήματος και είναι κατανοητό οι συνέπειες που προκύπτουν από όλο αυτό να είναι ντόμινο.
Από την πλευρά του ο κ. Δοντάς είπε χαρακτηριστικά ότι το Κράτος ζητάει να βάλουν πλάτη οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων όσο αφορά στα ενοίκια αλλά το ίδιο το Κράτος δεν βάζει πλάτη στα ενοίκια του ΤΑΠΑ, ζητάει δηλαδή να πληρώσουν ολόκληρα τα ενοίκια αφού η αναστολή ήταν μόνο για δύο μήνες, κάτι που το θεωρούν παράνομο.
Κρουαζιέρα: Όχι προσεγγίσεις στον ορίζοντα
Όσον αφορά τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Ρόδου, μια και τα τελευταία χρόνια ήταν οικονομική «ανάσα» ειδικά για την Παλιά Πόλη, όπως είπε η κα Αγγέλου αυτό που γνωρίζουν είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια εξέλιξη για φέτος αφού δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στη Ρόδο.
Σύμφωνα με τον κ. Δοντά, οι πληροφορίες που έχουν είναι ότι ενώ είχε βγει πρόγραμμα ότι θα γίνουν κάποιες προσεγγίσεις στο λιμάνι μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για τον Σεπτέμβριο έχουν ακυρωθεί, για τον Οκτώβριο έχουν ακυρωθεί σχεδόν οι μισές αλλά βάση των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να γίνει καμία κρουαζιέρα. Δηλαδή, όπως είπε, θα είναι ευχής έργο αν έχουμε δύο-τρεις προσεγγίσεις στο λιμάνι μας.
Η κα Αγγέλου είπε, ακόμη, ότι, η αλήθεια είναι, ότι το πικ της φετινής τουριστικής περιόδου έχει παρέλθει και βρισκόμαστε ήδη σε καθοδική πορεία και αυτό παρατηρείται, αργά και σταθερά, εδώ και μία εβδομάδα με δέκα ημέρες και είναι ορατό ότι, μετά τα νέα μέτρα-με τα οποία δεν διαφωνούν αφού προέχει η δημόσια υγεία-αποθαρρύνονται πάρα πολλές αγορές από το να μας προσεγγίσουν και έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις. «Υπήρχαν προσδοκίες για έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη οι οποίες τώρα έχουν εξανεμιστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι δεν ζητούν να μειωθούν τα μέτρα για την υγεία αλλά να στηριχθούν οι επιχειρήσεις γαιτί με δύο μήνες σεζόν κανείς δεν πρόκειται να έχει τα απαραίτητα για την επιβίωση, όχι για να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι το ζητούμενο και για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους οι οποίοι τελικά, όπως είπε, δεν προσελήφθησαν ποτέ αφού μόλις το ένα τρίτο έχει προσληφθεί και αυτοί όχι με full time εργασία.
Αναλογίζεται, λοιπόν, κανείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Και αν αυτό είναι έντονο σε ένα νησί όπως η Ρόδος φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα, είπε ακόμη η κα Αγγέλου, τονίζοντας ότι είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να εξακριβωθεί.
Εκείνο που ζητούν είναι τώρα να «βάλει πλάτη» το Κράτος όπως έκαναν και εκείνοι όταν τους ζητήθηκε να ανοίξουν τα καταστήματά τους παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν και το 90% αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά ώστε να έχει ο επισκέπτης μία θετική εικόνα στην Παλιά Πόλη.
Η κα Αγγέλου έβαλε ακόμη το θέμα ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα εξαιτίας των προηγούμενων μνημονιακών υποχρεώσεων. Εκείνο που ζητούν λοιπόν είναι στους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 να δίνονται επιχειρηματικά δάνεια, χαμηλότοκα, με εγγυήσεις του δημοσίου. Όπως είπε, ζητούν να βοηθηθούν για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. «Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω. Μόνο την επιβίωση», κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προβληματισμός και στις τοπικές επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος
11 Απρ. 2022 - 6:23 - Ευελπιστούν για τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
3 Σεπ. 2021 - 6:24 - Ανέφικτη η εφαρμογή μέτρων, λένε οι εστιάτορες του νησιού
6 Ιουλ. 2021 - 6:23 - Αντιφατικά τα μηνύματα για την εξέλιξη της σεζόν
19 Μαΐου. 2021 - 6:24 - Ψυχρολουσία και στη Ρόδο από τις ανακοινώσεις της Μ. Βρετανίας
10 Μαΐου. 2021 - 6:24