“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ”

Γονατίζει η εστίαση στον Βόλο- Παρατείνεται το μεταμεσονύχτιο λουκέτο

  • Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2020 - 06:25

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την παράταση της ισχύος των νέων έκτακτων υγειονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και του μεταμεσονύχτιου λουκέτου στην εστίαση έως 31 Αυγούστου σε τέσσερις Περιφέρειες, επτά Περιφερειακές Ενότητες και εννέα Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, αποφάσισε η Κυβέρνηση. Η παράταση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7 το πρωί έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της καραντίνας, αλλά και των μέτρων, που συνόδευσαν το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων…

Επιχειρηματίες της εστίασης μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή και εκφράζουν φόβους για «Βατερλό» τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς εκτιμούν ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν…

Η χρονιά είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, η πορεία όμως και στον χώρο της εστίασης αντιστράφηκε από την άνοιξη και μετά οπότε και επιβλήθηκε η καραντίνα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα που ο κλάδος προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του με βάση τα νέα δεδομένα λειτουργίας του με την τήρηση αυστηρών μέτρων και κανόνων, ήρθε η αύξηση των τοπικών κρουσμάτων που έβαλε τον Δήμο Βόλου στη λίστα των «κόκκινων» για τον κορονοϊό και επέβαλε και έκτακτα μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα που παρατείνεται έως 31 Αυγούστου.

Με μισά μαγαζιά για δύο ώρες

«Ο κλάδος δέχεται τεράστιο πλήγμα, ιδίως ο χώρος της νυχτερινής διασκέδασης, που έχει απενεργοποιηθεί. Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα κλειστά και οι εργαζόμενοί μας άνεργοι. Μόνο από το White 60 άτομα είναι αυτή τη στιγμή άνεργα», αναφέρει ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης των καταστημάτων «White», «54», «Ammos, «Royce», «Madoo», Παναγιώτης Λιαδέλης.

Ακόμη και τα μπαρ που συνεχίζουν να λειτουργούν το κάνουν με το μισό προσωπικό όπως επισημαίνει. «Είναι καλοκαίρι. Ο κόσμος θα βγει από τις 9 - 9:30 το βράδυ και μετά και εμείς πρέπει να έχουμε κλείσει στις 12 τα μεσάνυχτα.

Δουλεύουμε με μισά μαγαζιά για δύο ώρες», λέει ο κ. Λιαδέλης μιλώντας για νέα ήθη στην εστίαση και προβλέποντας ότι «τον χειμώνα θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

«Είναι σεβαστά τα μέτρα. Αλλωστε αφορούν στην υγεία όλων μας. Πρέπει όμως να τα παντρέψουμε με κάποιον τρόπο για να μπορεί και η εστίαση να δουλέψει. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να βαδίσουμε σε άγνωστα μονοπάτια», τονίζει ο κ. Λιαδέλης.

Δεν διπλώνει τραπέζι

«Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι ο προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν και ο Ελληνας δεν αλλάζει εύκολα νοοτροπία», παρατηρεί από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων «Gala», «Grappa», «Αχίλλειον» και «Ισαλος», Γιώργος Γαργαρέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο στα café - bar η δουλειά έχει μειωθεί στο 1/3 και ως εκ τούτου και οι τζίροι.

Επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να περικόψουν ωράρια στο προσωπικό και να δημιουργήσουν νέες βάρδιες έως τις 12 τα μεσάνυχτα. «Τόσο στο ποτό, όσο και στο φαγητό το τραπέζι δεν μπορεί να διπλώσει και η τελευταία παραγγελία σερβίρεται στις 11:30 το βράδυ.

Η εστίαση έχει ποδοπατηθεί αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ακόμη δυσκολότερος. Ο κλάδος μας θα συρρικνωθεί και μόνο μετά τα Χριστούγεννα ενδέχεται να υπάρξει κάποια ανάκαμψη», σημειώνει ο κ. Γαργαρέτας.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 50 ετών

Τα μέτρα και το νέο ωράριο λειτουργίας έχουν επιβάλει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις και όσες παραμένουν ανοιχτές λειτουργούν με τεράστιες απώλειες εσόδων όπως παρατηρεί ο Θανάσης Μαργαριτούλης, ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Posh», «Crystal», «Moana», «δε Bar», «Banana», «Don’t Tell Mama».

«Από τις έξι επιχειρήσεις, δουλεύω μόνο τη μία κι αυτή με μείωση τζίρου που αγγίζει το 400%. Κάναμε εισπράξεις 3.000 ευρώ την ημέρα από ένα μόνο μαγαζί και έχουμε πέσει στα 500 ευρώ. Τι να πληρώσεις;

Ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, προσωπικό, να ζήσεις εσύ; Η επιβολή των μέτρων έκλεισε επιχειρήσεις, άφησε εργαζόμενους στην ανεργία, διέλυσε την οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Μαργαριτούλης, εκτιμώντας ότι η χειμώνας που έρχεται θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 50 χρόνων.

Μεταμεσονύχτιος συνωστισμός σε παγκάκια και πάρκα

«Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα εκτιμούμε ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα. Στις επιχειρήσεις μας εφαρμόζουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία εργαζομένων και θαμώνων. Οι πελάτες μας είναι πιο ασφαλείς στο κατάστημα, παρά στα παγκάκια και στα πάρκα όπου συνωστίζονται πλέον μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε η Δότη Καλαμποκά, στην οικογένεια της οποίας ανήκουν οι επιχειρήσεις «Haagen Dazs» και «Pleasures» στην παραλία του Βόλου.

«Το μέτρο έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις. Από τις 11 το βράδυ και μετά αρχίζει η ψυχολογική πίεση για να μπορέσουμε να κλείσουμε στις 12 τα μεσάνυχτα. Κανείς δεν ρισκάρει για ένα ποτό να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο τζίρος μας έχει πέσει κατακόρυφα και πλέον προσφέρουμε σε πακέτο τα είδη μας καλώντας τους πελάτες μας να φύγουν όταν περνά η ώρα», αναφέρει η κ. Καλαμποκά.

Μπουζούκια από 8 το βράδυ έως 12 τα μεσάνυχτα

Το μεταμεσονύχτιο λουκέτο στην εστίαση έφερε νέα… ήθη. Ακόμη και τα μπουζούκια άλλαξαν ωράριο. Τα «Φεγγάρι Live» ανακοίνωσαν πρόγραμμα από τις 8 το βράδυ έως 12 τα μεσάνυχτα. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ήταν ένα νέο πρόγραμμα που εφαρμόσαμε για να μη μείνει ξαφνικά άνεργο το προσωπικό, να μη φύγουν οι καλλιτέχνες του σχήματος. Διαφορετικά μπαίνουμε μέσα κάθε μέρα. Δεν βγαίνουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Καλύτερα να μας έκλειναν. Το καλοκαίρι δεν θα βγει ο κόσμος αν δεν πέσει ο ήλιος», αναφέρει ο επιχειρηματίας και ένας από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων «Φεγγάρια Live», «Yaght Club Ξενία» και «Yaght Club pool bar Ξενία» Γιάννης Κουφιδάκης ο οποίος μιλά για χαριστική βολή που δέχθηκε η εστίαση το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κ. Κουφιδάκη, πολλοί πήγαν στα μπουζούκια νωρίς το βράδυ κυρίως από περιέργεια. «Μας έκανε εντύπωση ότι ήρθαν οικογένειες με μικρά παιδιά, για να γνωρίσουν τα μικρότερα μέλη τον τρόπο διασκέδασης των μεγάλων», αναφέρει.

Ο κ. Κουφιδάκης χαρακτηρίζει δικαιολογημένα τα μέτρα, ζητεί όμως και στήριξη της εστίασης από την Πολιτεία. «Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Προσωπικά βλέπω φως μετά τον ερχόμενο Μάρτιο», εκτιμά.