Έναρξη θεσμικού διαλόγου για τα ζητήματα του Τύπου ζητά ο ΣΗΠΕ

  • Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:13

Συνεδρίασε εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή όλων των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του και μοναδικό θέμα την στάση των επιχειρήσεων τύπου, μελών του ΣΗΠΕ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στο δικαίωμα επί των καταχωρίσεων και την εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Σε ό, τι αφορά το θέμα της ημερήσιας διάταξης: Το Δ.Σ. συζήτησε επί της εισήγησης του προέδρου και εκτίμησε τελικώς και με ομοφωνία ότι ο οδυνηρή σύμπτωση της απόρριψης της προσφυγής στο ΣτΕ για το 2% σε συνδυασμό με την αναστολή της κατάργησης των καταχωρίσεων μόνον για έναν χρόνο, δίκην φύλλου συκής, επισφραγίζει με δραματικό τρόπο τη χρόνια αδιαφορία της γενικής κυβέρνησης για τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Με την αφαίρεση σταδιακά και συστηματικά κάθε πρόνοιας για την στήριξή του, υποτιμάται ο ρόλος του, υπονομεύεται η ύπαρξή του και μαζί μ’ αυτήν η μαζική επικοινωνία και ο δημόσιος λόγος στην ελληνική περιφέρεια. Ο ΣΗΠΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα μετάσχει σε κάθε άλλη για τη δημοσιοποίηση της κατάστασης και των αιτημάτων του προς τις διεθνείς Οργανώσεις Τύπου, τους Έλληνες ευρωβουλευτές και τους βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να φωτίσει την εικόνα του περιφερειακού Τύπου και των ιστοσελίδων του. Της σημασίας και του ρόλου του στη ζωή της ελληνικής περιφέρειας και γενικότερα.

1. Ζητείται η έναρξη επιτέλους θεσμικού διαλόγου για τα ζητήματα του Τύπου.

2. Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή προγράμματος στήριξης του περιφερειακού Τύπου μακράς πνοής, που υπήρξε και ματαιώθηκε, με κορμό και βάση την στήριξη της απασχόλησης, κατάσταση που αποτελεί την κύρια εγγύηση βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων Τύπου όσο και των ασφαλιστικών Ταμείων, βεβαίως και του ΕΔΟΕΑΠ.

3. Αναγκαία θεωρείται η συγκρότηση ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών/ειδησεογραφικών επιχειρήσεων με κριτήρια την απασχόληση, την ιστορικότητα και την αναγνωσιμότητα.

4. Η επ’ αόριστον διατήρηση των καταχωρίσεων για λόγους διαφάνειας, ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων Τύπου.

5. Η κατανομή των πόρων και στις επιχειρήσεις της περιφέρειας από τις κρατικές καμπάνιες δημοσιότητας των προγραμμάτων π.χ. ενημέρωσης για την επιδημία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας (30%), που καταστρατηγήθηκαν στην περίπτωση της περιώνυμης λίστας.

Σχεδιάζεται η προβολή των αιτημάτων και η αναλυτική περιγραφή και τεκμηρίωσή τους να γίνει από τις σελίδες των εφημερίδων και των διαδικτυακών τόπων των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου. Επιδίωξη, η οργάνωση καμπάνιας με την συμμετοχή όλων από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Τον συντονισμό των επιμέρους και κατά τόπους ενεργειών ανέλαβαν:

1. Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, Νατάσσα Βαφειάδου, Ευάγγελος Λέμας, Ελένη Διαφωνίδου

2. Κρήτη και Αιγαίο, Μανώλης Χαλκιαδάκης, Μιχάλης Κοζύρης και Λίζα Τσοπανάκη

3. Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα, Γιώργος Κατσαΐτης και Χριστιάνα Χιώτη

4. Ιόνιο και Ήπειρος, Γιώργος Κατσαΐτης Τζίνα Καραμαλίκη και Ευάγγελος Αθανασίου

5. Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Διεθνείς Ενώσεις – WAN-IFRA, Γιώργος Κατσαΐτης, Μανώλης Χαλκιαδάκης και Τάνια Σιμοπούλου.

 

Ετικέτες: