“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Αγωνιά ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου για το μέλλον του επιχειρείν

  • Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:27

Η ένταξη του Δήμου Ρεθύμνου από το περασμένο Σάββατο στις «κόκκινες περιοχές» του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας έφερε νέα δεδομένα στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, που πλέον θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού.

Για τα μεν καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής η λειτουργία θα γίνεται με ραντεβού και ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να εισέρθει στο κατάστημα (click in shop), ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου θα λειτουργούν πάλι με ραντεβού, ωστόσο οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να εισέλθουν εντός του καταστήματος, αλλά θα πρέπει να παραλαμβάνουν την παραγγελία τους από τον εξωτερικό χώρο (click away)…

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα ισχύς των νέων μέτρων δημιουργήθηκε τεραστια σύγχυση στην αγορά του Ρεθύμνου, αφού έμποροι και καταναλωτές ήταν μπερδεμένοι, αγνοώντας τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης. «Την πρώτη ημέρα υπήρχε μια σύγχυση, καθώς δεν ήταν σαφές πως θα λειτουργήσει η αγορά. Δεν ήξεραν οι συνάδελφοι ούτε πώς ούτε ποιες ώρες θα μπορούν να λειτουργούν και υπήρχε μπέρδεμα. Ένδυση, υπόδηση βιβλιοπωλεία κουρεία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής δουλεύουν με ραντεβού με τη μέθοδο του click in shop. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειτουργούν με click away. Και στις δυο περιπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού. Τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα τις καθημερινές και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή τα καταστήματα θα είναι κλειστά» ξεκαθάρισε ο κ. Πολιουδάκης.

Η ένταξη του Δήμου Ρεθύμνου στις «κόκκινες περιοχές» προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στον εμπορικό κόσμο της πόλης που αγωνιά για το μέλλον του επιχειρείν. «Αναγκαίο κακό» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνοντας πως πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους και οι επιχειρηματίες διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους χωρίς να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για άμεση επανάκαμψη. Ο φόβος για λουκέτα στις επιχειρήσεις είναι πλέον διάχυτος, αφού θεωρούν δεδομένο πως δεν πρόκειται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να διαρκέσουν μόνο μια εβδομάδα αλλά ανησυχούν για παρατεταμένα μετρά.

Ο φόβος για το αύριο είναι μεγάλος και η ανησυχία διάχυτη με δεδομένο ότι τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά υπάρχει αύξηση κρουσμάτων αλλά και εμφάνιση μεταλλάξεων που δημιουργούν αβεβαιότητα.

«Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, έχει απογοητευτεί. Το κλίμα είναι πολύ αρνητικό, υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα και όχι μόνο μια εβδομάδα. Τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα κα περισσότερο. Οι καταναλωτές βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται και την κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη φοβούνται και δεν κατεβαίνουν στην αγορά. Όλο αυτό το κλίμα και η αρνητική κατάσταση επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά, άρα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο. Οι εισπράξεις περιορίζονται όπως περιορίζεται και ο αριθμός των εργαζομένων. Η κίνηση είναι υποτονική, σίγουρα όμως προτιμούμε να δουλεύουμε έστω και έτσι από το να είναι κλειστά τα καταστήματα. Το μη χείρον βέλτιστον», τόνισε ο κ. Πολιουδάκης επαναλαμβάνοντας την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών επιχειρήσεων: «Είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση του λιανεμπορίου. Περνά της απαλλαγής του ενοικίου δεν ακούσαμε κάποιο νέο μέτρο από την κυβέρνηση. Τα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επαρκούν για τις επιχειρήσεις. Απαιτείται σημαντική ένεση ρευστότητας και φοροαπαλλαγές για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση τόσο αυξάνονται ο κίνδυνοι για λουκέτα στα καταστήματα».