Από τις 3 Μαΐου ανοίγει ο κλάδος σύμφωνα με το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Επαναλειτουργία της εστίασης με αυξημένο προβληματισμό

Σε ρυθμούς προετοιμασίας οι επιχειρηματίες με σκοπό την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους, δεδομένου του τριημέρου του Πάσχα
  • Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 06:20

Σοβαρός προβληματισμός συνοδεύει τους επιχειρηματίες εστίασης αναφορικά με τον χρόνο επαναλειτουργίας του κλάδου, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο προχθεσινό διάγγελμά του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι επαγγελματίες δεν ανέμεναν εναγωνίως τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μετά από το εξάμηνο υποχρεωτικό λουκέτο.

Συγκεκριμένα η εστίαση ανάβει τις “μηχανές” της στις 3 Μαΐου, έχοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης - αυστηρά – των εξωτερικών χώρων, με αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, ενώ η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 23.00, οπότε και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείνουν.

Αν και τα αρχικά σενάρια αφορούσαν την 10η Μαΐου, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του κλάδου να είχαν αποδεχθεί πως θα έχαναν το Πασχαλινό διάστημα, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία τους μία ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα, οδηγεί τους ίδιους σε δεύτερες σκέψεις, σε προβληματισμούς, ενώ θέτει εμπόδια στο ομαλό “άνοιγμα”, καθώς προηγείται τριήμερη αργία.

Επιπλέον, η μη δυνατότητα έγκαιρης ενίσχυσής τους μέσω οικονομικού πακέτου του ΕΣΠΑ, το οποίο εξασφαλίστηκε για τον κλάδο, οδηγεί τους επαγγελματίες σε έναν νέο αγώνα διαχείρισης της κατάστασης, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της θερινής σεζόν και το άνοιγμα του τουρισμού (15/5).

Για το σύνολο των ανωτέρω κλήθηκε να μιλήσει στη εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος εξήγησε πως ήδη το τελευταίο διήμερο και μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας.

Γενικά θετική απόφαση. Η επιλογή του χρόνου στερείται λογικής βάσης”

Προβαίνοντας σε σχολιασμό των τελευταίων επίσημων ανακοινώσεων της κυβέρνησης και συγκεκριμένα όσων αφορούν στην επαναλειτουργία της εστίασης από τις 3 Μαΐου, ο Γιώργος Χατζαντώνης ανέφερε αρχικά τα εξής: “Είναι μία θετική εξέλιξη η επαναλειτουργία της εστίασης, επειδή για διάστημα έξι μηνών είχαμε λουκέτο”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “Ή “κόβεις” τελείως το Πάσχα και ανοίγεις στις 10 Μαΐου, ή άνοιξε τα μαγαζιά και το Πάσχα, ώστε οι επιχειρήσεις να κάνουν τους τζίρους που πρέπει - και θα μπορούσαν να κάνουν - για να αρχίσουν να συγκεντρώνουν χρήματα και να αποπληρώνουν τα όσα χρέη έχουν δημιουργηθεί αυτόν τον χρόνο”.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την προσωπική οπτική του, τόνισε πως, “Είναι μία λύση εντός εισαγωγικών. Δηλαδή δεν σας δίνω το Πάσχα για να έχετε το καλοκαίρι.

Βέβαια όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ανησυχητικά η κατάσταση με τα κρούσματα, όπως είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός”.

Τήρηση μέτρων από τις επιχειρήσεις

Σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις επαναλειτουργίας, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης μετέφερε τους προβληματισμούς πολλών επιχειρηματιών, όπως άλλωστε αυτές εκφράζονται και σε πανελλαδικό επίπεδο.

“Κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να ανοίξει μία επιχείρηση εστίασης είναι έως και “εξωφρενικές”” σχολίασε προλογικά, εστιάζοντας στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μετά τις 23.00.

“Από τη στιγμή που μπαίνουμε σε μία διαδικασία το αργότερο ως τις 22.30 να έχουμε διώξει όλους τους πελάτες μας από τα μαγαζιά και να έχουμε κλείσει στις 23.00 είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει” πρόσθεσε σχετικά, ενώ ακολούθως, αναφέρθηκε και στην τήρηση εκ μέρους των επιχειρήσεων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

“Ακόμη επιβάλλεται σαφώς η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ και τα self test γίνονται υποχρεωτικά για όλο το προσωπικό. Θα πρέπει μάλιστα να ανεβάζουν τα στοιχεία οι υπάλληλοι στην πλατφόρμα. Σίγουρα θα τηρήσουμε όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί για τη δημόσια υγεία και για την καλή λειτουργία μας. Βέβαια όλα τα παραπάνω έχουν ένα κόστος που θα επωμιστεί η κάθε επιχείρηση και σίγουρα δημιουργούν μία πιεστική κατάσταση” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Αφού δεν ελέγχουν τις πλατείες, θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις”

Ο ίδιος προτού μιλήσει αναλυτικότερα για το ζήτημα της ρευστότητας που απασχολεί τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα μέτρα, θέλησε να καταθέσει δημοσίως την προσωπική θέση του σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζοντας πως οι θέσεις του δεν κινούνται σε πολιτικό επίπεδο, εξήγησε πως η στάση της κυβέρνησης να ανοίξει στις 3 Μαΐου τελικά την εστίαση και όχι στις 10 Μαΐου όπως αρχικά είχε ειπωθεί σαν ένα πιθανό σενάριο, οφείλεται στην κατάσταση που παρατηρείται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

“Αυτή η απόφαση εννοείται ότι είναι ένα αντίμετρο για τις πλατείες και τα κορωνοπάρτι που γίνονται σε άλλες περιοχές. Θεωρώ προσωπικά πως αφού δεν μπορούν να ελέγξουν τις πλατείες, σπρώχνουν τον κόσμο στα μαγαζιά και θα ελέγχουν τα μαγαζιά” δήλωσε σχετικά, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως οι επιχειρηματίες θα έχουν την Αστυνομία στις επιχειρήσεις τους καθημερινά. “Εκτιμώ πως μας βάζουν στη διαδικασία να ελέγχουμε εμείς τον κόσμο, αντί να ελέγχει η κυβέρνηση. Θεωρώ πως σκέφτονται ότι θα υπάρχει πολύ καλύτερος έλεγχος αν η Αστυνομία βγει στις 23.00 για ελέγχους στα μαγαζιά” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάλληλοι και επιχειρηματίες θα απασχολούνται στους ελέγχους

Κληθείς να τοποθετηθεί αναλυτικότερα για το θέμα της λειτουργίας αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, ο κ. Χατζαντώνης έθιξε το γεγονός πως θα πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να επιδείξει αυξημένη προσοχή στον τρόπο που θα “στήσει” την επαναλειτουργία του.

“Αυστηρά θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά στους εξωτερικούς χώρους και εννοείται και θα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά οι επιχειρήσεις καλούνται να έχουν η κάθε μία από ένα υπάλληλο για να κάνει συνεχώς έλεγχο αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα.

Για παράδειγμα θα πρέπει ένας υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας να φροντίσει να δει αν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, αν τυχόν μετακινήσουν πελάτες τις καρέκλες σε άλλα τραπέζια ή αν κάποιος από τους σερβιτόρους ξεχαστεί και δεν βάζει μάσκα. Επιπλέον, αν και δεν θα λειτουργήσουμε στους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχουμε έλεγχο μην τυχόν πελάτες μπουν και δεν πάνε στα wc, αλλά μιλήσουν στο μπαρ”. Όλα τα παραπάνω, εξήγησε πως έρχονται να προσθέσουν στους επιχειρηματίες ένα σημαντικό άγχος. “Αναγκαζόμαστε να έχουμε πολύ αυστηρούς ελέγχους όλοι στις επιχειρήσεις μας για να αποφύγουμε και τα πρόστιμα” πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Παραγγελίες και τροφοδοσία πριν την τριήμερη αργία

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Χατζαντώνης θέλησε να σχολιάσει και το ζήτημα της ομαλής προμήθειας προϊόντων, καθώς η ημερομηνία επαναλειτουργίας έρχεται μετά από τριήμερη αργία, αλλά και πριν τον μεταφερόμενο εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

“Προφανώς και συναντάμε εμπόδια σε αυτό το κομμάτι. Όχι μόνον προηγείται τριήμερη αργία, αλλά ακολουθεί και η αργία της Πρωτομαγιάς που μεταφέρεται. Δηλαδή τα μαγαζιά πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε παραγγελίες από τη μεγάλη Πέμπτη, το αργότερο” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας πως και το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εντονότατα τους επιχειρηματίες.

Μείζον θέμα η έλλειψη ρευστότητας

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” έθιξε και το ζήτημα της μη ενίσχυσης μέχρι σήμερα του κλάδου, με χρήματα όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αποκλειστικά με φόντο την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της είχε γνωστοποιηθεί η θετική απόφαση της χορήγησης του ποσού των 330 εκ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ 2021 – 2027), ωστόσο, η πλατφόρμα τελικά, για την υποβολή των αιτημάτων, θα ενεργοποιηθεί στις 6 Μαΐου. Υπενθυμίζεται δε, πως το ύψος της ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση ορίζεται στο 7% του τζίρου του έτους 2019, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Επίσης, βασικό κριτήριο θεωρείται η μείωση του τζίρου το 2020 κατά 30% συγκριτικά με την ετήσια είσπραξη του 2019.

“Περιμένουμε ότι θα ανοίξει προσεχώς η πλατφόρμα και ειπώθηκε πως θα είναι ανοικτή μέχρι και τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτά, θα δουλεύουμε ήδη από τον Μάιο και σίγουρα για δύο μήνες και δεν γνωρίζω πότε θα πάρει η κάθε επιχείρηση τη βοήθεια αυτή” σχολίασε ο πρόεδρος, εξηγώντας παράλληλα πως, “για να επαναλειτουργήσεις ομαλά, πρέπει να πάρεις τα χρήματα πριν την έναρξη. Όμως, αυτό δεν θα γίνει”.

Βέβαια ο ίδιος υπογράμμισε από γενικότερη σκοπιά πως, “Καλοδεχούμενα είναι όποτε και να μας τα δώσουν, απλώς δεν θα έχουμε στήριξη στο ξεκίνημα. Θα είναι στήριξη για να διαχειριστούμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις”.

Συνέπειες σε προμηθευτές

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το αν αυτή η κατάσταση ενδέχεται να σημάνει και σε πρώτο επίπεδο επαναλειτουργίας, οφειλές προς προμηθευτές, υπήρξε σαφής.

“Δυστυχώς, έτσι θα γίνει. Αν δεν έχει χρήμα η αγορά, κάπως έτσι θα ξεκινήσει η κάθε επιχείρηση. Από την πλευρά μας βέβαια, προτιμούμε να είμαστε συνεπείς, αλλά μετά από τόσους μήνες λουκέτου αυτό είναι δύσκολο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη η ζημιά σε νησιά δωδεκάμηνης λειτουργίας

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει και το μέγεθος της ζημίας που βιώνει κάθε τόπος, με φόντο το γεγονός πως σε ορισμένα νησιά του νομού Κυκλάδων, η λειτουργία των επιχειρήσεων ανέκαθεν ήταν εποχική.

Δεδομένης της χορήγηση και ορισμένων ποσών σαν επιδόματα και επιστρεπτέες προκαταβολές, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος. “Η οικονομία ξεκάθαρα είναι δύο ταχυτήτων. Κάποιοι που δούλευαν εποχικά και δεν είχαν λειτουργία όλον τον χρόνο όπως ενδεικτικά άλλα νησιά των Κυκλάδων, σίγουρα δεν έχουν τις απώλειες που έχουμε εμείς που διατηρούσαμε τις επιχειρήσεις μας σε δωδεκάμηνη λειτουργία” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, “Σε αυτό το σημείο η Σύρος συγκριτικά με άλλους τόπους δείχνει η “χαμένη””.

Προετοιμασία εξωτερικών χώρων

Τέλος, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης τόνισε πως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το απόγευμα της Τετάρτης, οι επιχειρηματίες ενεργοποιήθηκαν με πιο εντατικό τρόπο, σχετικά με την προετοιμασία των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεών τους, καθώς επίσης κινούν όλες τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού.

“Από τη στιγμή που ακούσαμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά ενεργοποιηθήκαμε όλοι για να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε. Επισκεπτόμαστε λογιστές για προσλήψεις και κάνουμε προετοιμασία στα μαγαζιά μας” ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα συνεργασία του Συλλόγου με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

“Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την πρόεδρο, Κανδιώ Μαραγκού και από το Λιμενικό Ταμείο έχουν δοθεί περιθώρια και ελαφρύνσεις σχετικά με πολλά. Έχουν δώσει χρονικό περιθώριο για ορισμένες καταβολές τελών, ενώ επίσης δεν χρεώνονται ορισμένοι μήνες και έχουν προχωρήσει σε παρατάσεις” ανέφερε ο Γιώργος Χατζαντώνης, ενώ κατέληξε στις δηλώσεις του, με μία ευχή προς

τους συναδέλφους του. “Εύχομαι να πάνε όλα καλύτερα. Καλή αρχή να έχουμε και υπομονή κι επιμονή για να τα καταφέρουμε”.