“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οργισμένοι οι εστιάτορες της Κομοτηνής από μέτρα και απειλές

  • Παρασκευή, 9 Ιουλίου, 2021 - 06:25

Οργή, απογοήτευση κι αδικία αισθάνονται οι καταστηματάρχες εστίασης της Κομοτηνής. Από τη μία βλέπουν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να τους κουνάει το δάχτυλο ως αποκλειστικούς υπαίτιους για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων. Από την άλλη καλούνται να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους με μειωμένες πληρότητες, αυστηρά μέτρα, διαρκώς νέες ανακοινώσεις αλλά και ελέγχους.

Και μέσα σε όλα από 15/07 έχουν να λάβουν τη δύσκολη –για οικονομικούς και ηθικούς λόγους- απόφαση, για το εάν θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους μόνο για εμβολιασμένους/νοσήσαντες με αυξημένες πληρότητες ή για άπαντες (εμβολιασμένους/νοσήσαντες/έχοντες αρνητικό τεστ) με μειωμένες πληρότητες.

«Έτσι φαίνονται τα πράγματα» απάντησε χθες στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος των Εστιατόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, όταν ερωτήθηκε για το εάν εστίαση και διασκέδαση θα πληρώσουν πάλι τη νύφη. «Δυστυχώς έχουμε χάσει τη μπάλα με τα μέτρα πλέον, μια έτσι, μια αλλιώς κάθε εβδομάδα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων και μας είπαν ότι οφείλεται στη διασκέδαση και μόνο… Κατά τα ψέματα από την Κρήτη ξεκίνησε το θέμα (εν. της μετάλλαξης Δέλτα), άρα από τον τουρισμό ξεκίνησε, να μην γελιόμαστε. Επαναλαμβάνεται η περσινή ιστορία και πολύ πιο γρήγορα μάλιστα», δήλωσε και έκανε μία αναδρομή στο τι συνέβη πέρσι το καλοκαίρι: «πέρσι 05 Αυγούστου η Κομοτηνή είχε ωράριο μέχρι 00:00 στην εστίαση, ήταν από τις πρώτες περιοχές που άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα. Τώρα από 08 Ιουλίου ξεκινούν τα περιοριστικά μέτρα από τα μπαρ-κλαμπ, απαγορεύονται οι όρθιοι κι αυστηροποιούνται πάρα πολύ τα πρόστιμα. Φέτος, ουσιαστικά μία εβδομάδα άνοιξαν τα κλαμπ και τώρα τα κλείνουν, γιατί κλαμπ καθιστός δεν γίνεται».

«Ανισονομία» χωρίς σανίδα σωτηρίας

Εν τω μεταξύ οι εστιάτορες εύλογα ανησυχούν για την προειδοποίηση Χαρδαλιά πως στην πρώτη παράβαση με όρθιους πελάτες ή μεγαλύτερη πληρότητα, θα επιβάλλεται λουκέτο μίας εβδομάδας. Μάλιστα, η καταγγελία μπορεί να γίνει κι εκ των υστέρων, εάν υπάρχουν οπτικά τεκμήρια (πχ ένα βίντεο στο facebook ή το instagram επαρκεί).

«Ανισονομία» χαρακτηρίζει τα παραπάνω ο Ανέστης Βαφειάδης, διότι «συνωστισμό, συναθροίσεις κι όρθιους συναντάς παντού, όχι μόνο στην εστίαση» παρατηρεί και μεταφέρει το κλίμα στον κλάδο: «είμαστε στεναχωρημένοι, γιατί υπάρχει μονόπλευρη στάση μόνο απέναντι στη συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα και χωρίς στήριξη πλέον, γιατί οι αναστολές δεν υπάρχουν. Τα μαγαζιά πήραν υπαλλήλους την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τώρα;». Όσο για τα μέτρα οικονομικής στήριξης «ούτε φωνή» σύμφωνα με τον πρόεδρο, κι έτσι φαίνεται πως οι επαγγελματίες του κλάδου πορεύονται από εδώ και στο εξής στο σανίδα σωτηρίας από την πολιτεία.

Ως προς τους ελέγχους ζητά «να είναι λελογισμένοι» και «να παίρνουν υπόψη την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε», γιατί «δεν έχουμε τζίρους για να αποπληρώσουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν».

Α. Γεωργιάδης: Όσοι διαφωνούν με τα μέτρα να κάνουν μεικτές τις επιχειρήσεις τους

«Είμαστε στην ίδια βάρκα του ιού και είναι παράλογο να αντιμετωπίζουμε συνεχώς άρνηση. Κανένας μας δεν επέλεξε να συμβεί αυτό με την πανδημία», τόνισε με έμφαση στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη 08 Ιουλίου σε όλους τους χώρους εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Ο υπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομία της χώρας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά με τα άλλα lockdown. «Δεν θέλω κανένα περιοριστικό μέτρο γιατί βλάπτει την οικονομία μας», ισχυρίστηκε, ενώ ως προς τη λειτουργία της εστίασης σε δύο ταχύτητες από 15/07 (αμιγείς και μικτοί χώροι), ο υπουργός απάντησε πως «όσοι διαφωνούν με τα μέτρα» να κάνουν μεικτές της επιχειρήσεις τους, ενώ υπογράμμισε για πολλοστή φορά πως στους παρανομούντες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι καταστηματάρχες θα έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη εβδομάδα να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα, εάν η επιχείρησή τους θα λειτουργεί ως αμιγής ή μικτή, εξήγγειλε. Πάντως, πολλές είναι οι απορίες των επαγγελματιών, που ελπίζουν να απαντηθούν στο προσεχές ΦΕΚ.

Διονύσης Βοργιάς