“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Ευελπιστούν για τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία

Θεωρούν πάντως δεδομένο ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
  • Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:24

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά εργασίας του νησιού, περιέγραψαν, σε δηλώσεις τους χθες, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ο Πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και Γραμματέας του ΕΚΡ κ. Θανάσης Σταμούλης, με αμφότερους να προμηνύουν ότι και ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, αναφερόμενος, καταρχάς, στην κατάσταση της αγοράς, είπε ότι ο Αύγουστος που μόλις τελείωσε ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες τα χρόνια αυτά της πανδημίας αφού αγγίξαμε τα επίπεδα του 2019 όσο αφορά στις πληρότητες, τον κόσμο αλλά και την απασχόληση στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά κενά στο προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά και επειδή δεν είχαν έρθει εργαζόμενοι από την υπόλοιπη χώρα για ν’ απασχοληθούν εδώ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ευελπιστούμε ότι και ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει ομαλά, με αυξημένες πληρότητες, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν και αυτόν τον μήνα «για να δούμε από εκεί και πέρα πως θα σώσουμε τη χρονιά-αν μπορεί να σωθεί», όπως είπε και συνέχισε: «Είναι ένας χειμώνας ο οποίος θα είναι δύσκολος, με την έννοια ότι με δύο μήνες εργασία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους υπόλοιπους.

Και βάση και των στοιχείων και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι πλέον τα επιδόματα που είχαμε λάβει το προηγούμενο διάστημα για οικονομική ενίσχυση όσων δεν είχαν δουλέψει, θα μειωθούν κατά μεγάλο βαθμό, όπως θα σταματήσει και το πρόγραμμα Συνεργασία που τελειώνει 30 Σεπτεμβρίου, οι αναστολές που είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξαναεφαρμοστούν, αλλά έχουμε και ένα τεράστιο θέμα όσο αφορά και με το επίδομα ανεργίας».

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων που θα χρειαστούν όσοι δούλεψαν εποχιακά για να ξαναμπούν στο ταμείο ανεργίας για τη χρονιά αυτή. Θύμισε ότι πέρυσι, με μία παρέμβαση που είχαν κάνει από την αρχή της χρονιάς η οποία υιοθετήθηκε, είχαν φθάσει στον αριθμό των πενήντα ενσήμων αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Απ’ ό,τι τους είπαν για τον ΟΑΕΔ ισχύει τα εκατό ένσημα για να πάρουν οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας, κάτι όμως που δεν θα είναι εφικτό για όλους αφού οι περισσότεροι έχουν δουλέψει για δύο μήνες. Έστειλαν σχετική επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού με την οποία τους ζητούν άμεσα να πάρουν θέση για τρία σημαντικά θέματα τα οποία χρήζουν λύσης:

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα ένσημα τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη από το Εργάνη σε όσους ήταν σε αναστολή τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε παροχή από το ΙΚΑ αλλά το βασικό είναι ότι οι εργαζόμενες δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα λοχείας και κινδυνεύουν να το χάσουν, παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις τους στις οποίες η απάντηση είναι ότι θα γίνει σύντομα. Μάλιστα, η Ομοσπονδία με τη ΓΣΕΕ έχουν κάνει και μήνυση στο Κράτος.

Ακόμη, τεράστιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και περίπου οι μισοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχικοί εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας διότι πέρυσι τα ένσημα που είχαν δεν ήταν αρκετά για να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Συγκεκριμένα, πέρυσι απαιτούνταν 124 ένσημα τα οποία δεν τα είχαν κάνει ενώ αρκετοί δεν εργάστηκαν πέρυσι.

Έτσι, αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι άμεσα να πάρει απόφαση για ρύθμιση ώστε το 2020 να θεωρηθεί νεκρή χρονιά για τους εποχιακά απασχολούμενους και να μπορέσουν οι εποχικά απασχολούμενοι που δούλεψαν φέτος με τον αριθμό των πενήντα ενσήμων να πάρουν αυτή την τρίμηνη ανεργία για να συμπληρωθεί το εισόδημά τους και να καλύψουν όποιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν.

Ο κ. Εγγλέζος, έκανε γνωστό ότι αντιπροσωπεία του ΕΚΡ, δηλαδή ο ίδιος και ο κ. Σταμούλης, θα επισκεφθούν τη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου και κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τους Υπουργούς και τη ΓΣΕΕ, με αφορμή το θέμα των εργαζομένων στα ΚΑΕ, θα ζητήσουν να αναθεωρηθεί το πλαίσιο της εποχικότητας των επαγγελμάτων αφού στα μεγάλα νησιά είμαστε εποχικοί το 90% των εργαζομένων.

Περίεργη χαρακτήρισε τη φετινή σεζόν ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς, όπως είπε, ξεκίνησε μουδιασμένα, ο Αύγουστος πήγε πάρα πολύ καλά ωστόσο τα ξενοδοχεία είχαν μεγάλο πρόβλημα και υπολειτουργούσαν. Ενώ, δηλαδή, είχαν πάρα πολύ κόσμο δεν υπήρχαν…εργαζομενοι να δουλέψουν. Ο λόγος είναι ότι ένας αριθμός είχε πάει σε άλλες χώρες για δουλειά γιατί δεν ήξεραν πως θα εξελιχθεί η σεζόν στη Ρόδο και έτσι εμείς…μείναμε από εργαζόμενους.

«Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος για εμάς», είπε στη συνέχεια ενώ όσο αφορά στον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι και αυτός είναι «μουδιασμένος» στην αρχή του. Περίμεναν να δουλέψουν και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να πουν ότι κάτι θα πάρουν και οι εργαζόμενοι ενώ πληροφορίες θέλουν τον Οκτώβριο να κλείνει λίγο πιο νωρίς, όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σε πολλά ξενοδοχεία δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα με εργαζόμενους που αναγκάζονται να φεύγουν και αυτοί, παρά την έλλειψη προσωπικού. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ξενοδόχοι που αναγκάζουν το προσωπικό να δουλέψει ακόμα και με κορωνοϊό και για το θέμα αυτό έχουν κάνει παρεμβάσεις στην ΕΞΡ.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τους εργαζόμενους εκείνους που τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει και παρ’ όλο που είναι λίγοι οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να πάρουν ανεργία, τόνισε ο κ. Σταμούλης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι διαπιστώνουν ότι στα ξενοδοχεία βρήκαν την ευκαιρία λόγω κορωνοϊού να δουλεύουν ενοικιαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι με 586 ευρώ χωρίς χαρτιά. «Πρέπει πρώτα να πιάσουν…τα δουλεμπορικά γραφεία και να τους βάλουν το πρόστιμο που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: