Τα θέματα του ξενοδοχειακού κλάδου τέθηκαν στην Γ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απαιτείται για τα ξενοδοχεία

  • Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021 - 06:26

Η συνολική αποτίμηση της θερινής σεζόν που τώρα ολοκληρώνεται και τα μεγάλα «αγκάθια» που θα βρει μπροστά του ο κλάδος μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη, απασχόλησαν την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο Electra Palace Athens, με σύσσωμη τη συμμετοχή των μελών της, παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και των Προέδρων ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας με την πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησης ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30η Ιουνίου του 2022.

«Στο τέλος της μέρας αποδεικνύεται πάντα, πως κανένας δεν μπορεί μόνος του, όσο μεγάλος κι αν είναι. Χρειάζεται να ενωθούν πολλές δυνάμεις για να φέρουμε χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό αποδείχθηκε και στη φετινή σεζόν. Πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και αναφέρθηκε στους λόγους που συνέβαλαν στη θετική αποτίμηση της θερινής τουριστικής περιόδου. Σημείωσε ωστόσο, ότι συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και εκτίμησε ότι συνεπώς, θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη.

«Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα. Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου» τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «ο αγώνας επιβίωσης των ξενοδοχείων δεν έχει τελειώσει».

«Αν ανάκαμψη σημαίνει παίρνω ανάσα, γεμίζω δύναμη για να συνεχίσω και να φτάσω στην ανάπτυξη, αυτή την ανάσα είναι πολύ δύσκολο να την πάρει κανείς με τη σφιχτή θηλιά των δανειακών υποχρεώσεων στο λαιμό του», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος. Τόνισε δε, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ότι ως γιατρός θα «πρέπει να βρει τη σωστή αγωγή για τις πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν διαχρονικά τον κλάδο, από το λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση, δήλωσε τα εξής: «Η χώρα έδωσε πολύ μεγάλη μάχη μέσα στην πανδημία να προφυλάξει το τουριστικό της προϊόν, να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία, να αναβαθμίσει υποδομές, με δημόσιες επενδύσεις 320 εκ. ευρώ για τον τουρισμό, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».