“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

«Σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εμπορικό κόσμο του Έβρου

  • Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2022 - 06:24

«Σταγόνα στον ωκεανό» αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενέργεια για τους επαγγελματίες του Έβρου. Παρά το γεγονός ότι γενικώς κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, με δεδομένες τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς και τα χιλιάδες ευρώ που έχει χρειαστεί να πληρώσουν όλο αυτό το διάστημα για να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοικτά, οι ενισχύσεις κρίνονται όχι μόνο καθυστερημένες, αλλά και ανεπαρκείς.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης.

Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης σημείωσε πως σαφώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση η ανάγκη να αποζημιωθούν οι πολίτες που όλο αυτό το διάστημα ήρθαν αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, για τις επιχειρήσεις, το «ταβάνι» των 600 ευρώ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα χρέη που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα.

«Έχοντας ως ανώτατο ποσό επιστροφών τα 600 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όταν οι επαγγελματίες έχουν δει πολλαπλάσια ποσοστά αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καταλαβαίνετε ότι το ποσό αυτό φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό» σημειώνει ο κ. Κασαπίδης, συμπληρώνοντας: «Επίσης, ένα μεγάλο παράπονο των επαγγελματιών είναι όταν υπάρχει κάποιο μέτρο, που αφορά την υποχρέωση πληρωμής των πολιτών προς το κράτος, τότε η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή το κράτος πρέπει να πληρώσει τους πολίτες, τα μέτρα ανακοινώνονται Απρίλιο για να εφαρμοστούν Ιούλιο. Δηλαδή, έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο μήνες με μεγάλα κόστη και έξοδα».

Αναφορικά με τη ρήτρα προσαρμογής, η πρόταση των επαγγελματιών είναι η κάλυψη σε ποσοστό 80% του επιπλέον κόστους από το κράτος. Σχετικά με το πώς αντεπεξέρχονται οι επαγγελματίες, όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Κασαπίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει λογαριασμός που να μην έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων πληρώνει συνεχώς κάποια μικροποσά έναντι.

Μάχη κατά των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Τη δυνατότητα να προσφύγουν συλλογικά κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής διερευνούν επιμελητήρια, εργοδοτικοί φορείς υπό τον συντονισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) με την υποστήριξη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Οι αγωγές των καταναλωτικών οργανώσεων δικάζονται την 1η Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου αναμένεται πρόσθετη παρέμβαση από τη ΓΣΕΒΕΕ υπέρ της προσφυγής.

Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, με φούρνους, και ενεργοβόρες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία και αρτοποιεία που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη πρώτων υλών βρίσκονται σε αδιέξοδο με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει συμβόλαια εποχικής λειτουργίας με περσινά κόστη και μικρά supermarket που καλούνται να ανταγωνιστούν μεγάλες αλυσίδες διατηρώντας τις ίδιες τιμές βρίσκονται σε απόγνωση.

Tα παραπάνω ανέδειξαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων με σημαντική εξάρτηση από την ενέργεια ή σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΕΑ σε συνέχεια του μπαράζ διαμαρτυριών που δέχεται καθημερινά από τα μέλη του για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Της Κικής Ηπειρώτου