“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΟΛΩΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αντιδρά η εστίαση Αγρινίου στο «ηλεκτροσόκ»: Νομικά κατά της ρήτρας

  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022 - 06:23

Νομικό αγώνα ξεκινά η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου ενάντια στην ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς το ενεργειακό κόστος απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για τους επαγγελματίες της εστίασης στην περιοχή του Αγρινίου και γι’ αυτό αποφάσισαν να κινηθούν νομικά ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής, με παράλληλο σκοπό την αποτροπή της μελλοντικής πιθανής διακοπής ρεύματος στις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, η Ένωση του Αγρινίου είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που ξεκίνησαν νομικό αγώνα μετά από το ΙΝΚΑ, ενώ σημαντικό είναι πως συμμετέχει και στο νομικό αγώνα του ΙΝΚΑ!

Υπάρχουν επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου του κλάδου Κώστα Ναστούλη, που ενώ πλήρωναν 1.000 ευρώ για τον λογαριασμό ρεύματος, ξαφνικά και μετά την ρήτρα αναπροσαρμογής πληρώνουν 3.000 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός έχει φτάσει σε κάποιες επιχειρήσεις ακόμη και τις 7.000 ευρώ! Αυτή η αύξηση στο ενεργειακό κόστος απειλεί ουσιαστικά τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι της οικονομίας, δεν έχει «συνέλθει» ακόμη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Αγωνιώντας για το μέλλον, που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις μας, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και θέλοντας να διασφαλίσουμε έστω και στο μέλλον τα καταχρηστικά χρήματα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ξεκινάμε νομικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που όντως κριθεί καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής οι συνάδελφοι, που θα συμμετάσχουν στις νομικές ενέργειες και μόνο οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω έστω και ένα μέρος των χρημάτων τους.

Όσοι συμμετάσχουν στις νομικές ενέργειες δεν θα επιβαρυνθούν με κανένα κόστος, καθώς τα έξοδα θα τα αναλάβει η Ένωση μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι συνάδελφοι δεν

πρέπει να πληρώσουν, ίσα – ίσα θα πρέπει να είναι τυπικοί, να συνεχίσουν να πληρώνουν, απλά παράλληλα θα διεκδικήσουν και τη δικαίωσή τους και σίγουρα θα μπορέσουν να

αποτρέψουν μια πιθανή διακοπή ρεύματος σε ένα κατάστημα μέσω της νομικής οδού που ακολουθούμε» τόνισε ο κ. Ναστούλης, ο ποίος αναφέρθηκε και στο κίνητρο που τους

οδήγησε στην απόφαση να κινηθούν νομικά, που δεν είναι άλλο από τον υψηλό λογαριασμό ρεύματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης τόνισε επ’ αυτού: «το κόστος του ρεύματος στις επιχειρήσεις μας στην περιοχή του Αγρινίου αυξήθηκε κατά 200% και 300% σε σχέση με αυτά που πληρώναμε πριν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Μια επιχείρηση δηλαδή που πριν την πλήρωνε 1.000 ευρώ τώρα πληρώνει 3.000 ευρώ, άλλες επιχειρήσεις πληρώνουν 1.900 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.

Υπάρχουν επιχειρήσεις στην περιοχή μας που το ρεύμα έχει φτάσει ακόμη και τις 7.000 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής διαπιστώσαμε πως δεν συνάδει άμεσα με την κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να δράσουμε από κοινού και να εξαντλήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο νομικό αγώνα Κάθε μέλος που θέλει να συμμετάσχει στις νομικές ενέργειες που θα συντονιστούν από την

Ένωση, σχετικά με την αποτροπή διακοπής ηλεκτροδότησης εξ αιτίας της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πρέπει να προσκομίσει σε κλειστό φάκελο τα κάτωθι:

1. Συμβόλαιο με τον πάροχο ενέργειας

2. Λογαριασμούς του πρώτου τετραμήνου του 2021 (1/1/2021-30/4/2021)

3. Λογαριασμούς του πρώτου τετραμήνου του 2022 (1/1/2022-30/4/2022)

4. Υπεύθυνη δήλωση (χωρίς γνήσιο υπογραφής), που θα αναφέρει «θέτω στην διάθεση της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής & Ψυχαγωγίας Αγρίνιου και των νομικών εκπροσώπων του, τα προσωπικά στοιχεία καθώς και τους λογαριασμούς ενέργειας της επιχείρησης μου, κατά το νόμο (Γενικός Κανονισμός ΕΕ 2016/679).

Επίσης το κόστος νομικών ενεργειών αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από την Ένωση χωρίς να επιβαρύνεται χρηματικά κανένας επαγγελματίας του κλάδου απ όσους

συμμετάσχουν.

Εκλογές για την Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρίνιου

Παράλληλα, η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρίνιου βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και στόχος της είναι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες

που θα στηθούν την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (18 και 19/5) στα γραφεία της Ομοσπονδίας επί της οδού Μπαϊμπά στον αριθμό 27 (4 ος όροφος) μεταξύ 15.00 και 20.00 και τις δύο ημέρες.

«Επιθυμούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ακόμη και από συναδέλφους που δεν είναι μέλη της ένωσης. Για να συμμετάσχει κανείς στις εκλογές θα χρειαστεί την αστυνομική του ταυτότητα και το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Ο σύλλογος μας αυτή την στιγμή είναι αναγνωρισμένος σε όλη την Ελλάδα και έχει πετύχει πολλά πράγματα κατά την διάρκεια του Covid-19 και όχι μόνο.

Πρέπει να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα στην άκρη και να εστιάσουμε στα προβλήματα του κλάδου μας που είναι κοινά για όλους. Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και να έχουμε αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Ναστούλης απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους συναδέλφους του.

Κωνσταντίνος Χονδρός