Αδειοδοτήθηκαν και λειτουργούν φέτος 375 νέες τουριστικές επιχειρήσεις στον νησιωτικό νομό

Κυκλάδες: Νέες τουριστικές επενδύσεις μετά την πανδημία

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η φέρουσα ικανότητα των νησιών, σημειώνει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες, Μ. Παράβαλος

Άνοιγμα νέων ξενοδοχείων και καταλυμάτων καταγράφεται φέτος στις Κυκλάδες, καθώς αδειοδοτήθηκαν και λειτουργούν 375 νέες τουριστικές επιχειρήσεις στον κλάδο, οι οποίες “δηλώνουν” το ενδιαφέρον για ανάπτυξη επενδύσεων στο ελκυστικό τοπίο του νησιωτικού νομού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Αναφορικά με τα σχετικά στοιχεία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες, Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος εξήγησε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον προκύπτει και αναπτύσσεται σε όλα τα νησιά του νομού, ωστόσο, τη μεγάλη μερίδα του... ενδιαφέροντος “μαγνητίζουν” τα τουριστικά νησιά.

Ο ίδιος τόνισε πως η ανάπτυξη επενδύσεων είναι σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, οι αρμόδιες πλευρές Υπουργείων της χώρας, θα πρέπει να φροντίσουν με μελέτες να προλάβουν τυχόν αρνητικές συνέπειες από τον υπερτουρισμό.

Παράλληλα, ρωτήθηκε για το πρόβλημα ξενοδοχείων και καταλυμάτων σχετικά με την εύρεση προσωπικού το φετινό καλοκαίρι, τονίζοντας πως η εικόνα που έχει μέχρι στιγμής είναι πως το θέμα υφίσταται, ωστόσο, ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη ξενοδοχείων και καταλυμάτων, επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με όσα παρατήρησε, μέλημα όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό στις Κυκλάδες είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο ίδιος τέλος, ερωτηθείς για την πορεία της επισκεψιμότητας στα νησιά σήμερα, καθώς σε κάποια εξ αυτών ήδη έχει ξεκινήσει δυναμικά η σεζόν, τόνισε πως είναι νωρίς για συμπεράσματα, όμως, παρατηρείται μία θετική εικόνα. Εκτίμησή του είναι πως το φετινό καλοκαίρι θα κυλήσει αισιόδοξα για όλο τον νομό.

Νέες επενδύσεις και ισορροπία στα νησιά

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνεται ο φόβος της πανδημίας έχει κοπάσει σημαντικά μετά από δύο χρόνια και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα νησιά των Κυκλάδων έχει παρουσιαστεί έντονο. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος είναι στην πράξη η λειτουργία νέων ξενοδοχείων και γενικότερα νέων καταλυμάτων. Τα στοιχεία για το νησιωτικό νομό παρουσίασε στην “Κοινή Γνώμη” ο Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος διευκρίνισε εξ αρχής πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αδειοδοτήθηκαν στο σύνολό τους το τελευταίο 6μηνο (2021-2022).

“Το τελευταίο εξάμηνο (τέλη 2021 και αρχές 2022) έχουν ανοίξει περίπου 40 ξενοδοχεία, περίπου 250 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, 25 τουριστικές επαύλεις και 60 τουριστικές κατοικίες” γνωστοποίησε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, στα νησιά των Κυκλάδων καταγράφηκε γενικότερα αύξηση της λειτουργίας νέων επιχειρήσεων που εντάσσονται στη “βεντάλια” του τουρισμού.

“Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων οχημάτων και μηχανών” πρόσθεσε, απαντώντας και για τα νησιά αναφορικά με τα οποία εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον.

“Επιχειρήσεις στον τουρισμό που λειτουργούν για πρώτη φορά φέτος καταγράφονται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Υπάρχει βέβαια μία ξεκάθαρη επιλογή – προτίμηση για τα νησιά της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Όμως, γενικά παρατηρείται μία αύξηση επενδύσεων σε όλα τα νησιά” δήλωσε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, δίνοντας την απάντησή του παρακάτω και για το πώς ερμηνεύεται αυτή η εξέλιξη στον νησιωτικό νομό, που σε ορισμένα νησιά η τουριστική ανάπτυξη έχει χτυπήσει πανελλαδικές πρωτιές.

“Σίγουρα το γεγονός ότι ανοίγουν νέες επιχειρήσεις συνδέεται και με τις επιδοτήσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία σε όλα τα νησιά και να ληφθεί υπόψιν και η φέρουσα ικανότητά τους” παρατήρησε αρχικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Γι αυτό το θέμα υπεύθυνα είναι τα αρμόδια Υπουργεία για να μην έχουμε αρνητικά αποτελέσματα ως προς τον υπερτουρισμό και έχουμε προβλήματα, εφόσον αυτός υπάρξει”. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Μιχάλης Παράβαλος, “γι αυτά όλα πρέπει να γίνουν με μελέτες”, επαναλαμβάνοντας πως, σήμερα “σε όλα τα νησιά όμως παρουσιάζεται τεράστια κίνηση, υπάρχει τουρισμός. Πρέπει να τα δούμε όλα με προσοχή ώστε να μην γυρίσει αρνητικά αυτή η επιτυχημένη πορεία των Κυκλάδων σε κάποια χρόνια”.

Παρά την απουσία προσωπικού, ποιοτικές υπηρεσίες

Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με το γνωστό πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού πολλάκις έχει επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια των δύο ετών πανδημίας, τα άτομα που εργάζονταν στις τουριστικές επιχειρήσεις, άλλαξαν κατεύθυνση με φόντο και τα περιοριστικά μέτρα για τη μη διασπορά της Covid – 19.

“Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας υπάρχει μία αλλαγή νοοτροπίας σε όλους μας. Αυτό πια είναι στην καθημερινότητά μας. Ο τουρισμός και ειδικότερα ο τουρισμός που παρέχει υψηλές υπηρεσίες και κατά την υψηλή σεζόν, απαιτεί εξειδικευμένους εργαζόμενους που δεν υπάρχουν σε έναν βαθμό.

Είναι κατανοητό ότι και οι ιδιοκτήτες και τα ανώτερα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να μην φανεί αυτό” σημείωσε ο Μιχάλης Παράβαλος, τονίζοντας πως, οι ίδιοι “προσπαθούν να εκπαιδεύσουν προσωπικό και σίγουρα κάποιοι στηρίζονται και στο φιλότιμο των εργαζομένων για να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα”.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν παράπονα προς την Υπηρεσία, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Προς το παρόν δεν έχουμε παράπονα εμείς σαν Υπηρεσία σε περισσότερα από 20 νησιά που έχουμε στην αρμοδιότητά μας. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Σαφώς μπορεί να υπάρξουν και μερικά παράπονα αλλά γενικότερα οι Κυκλάδες εστιάζουν και παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Δεν έχουμε εμείς στα νησιά των Κυκλάδων τα προβλήματα που έχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ζούμε μέσα στον τουρισμό, “μεγαλώνουμε” στον τουρισμό και άρα, θεωρώ ότι υπάρχει μία ποιότητα και μία ευγένεια που δεν τη συναντάς σε πολλές περιοχές. Θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε και θα υπάρξει μία ισορροπία”.

Προχωράμε με αισιοδοξία”

Επιπρόσθετα, ο ίδιος αναφέρθηκε λακωνικά στο θέμα της πορείας του τουρισμού φέτος, αφού επί της ουσίας μόλις ξεκίνησε η θερινή περίοδος. Με εξαίρεση τα άκρως τουριστικά νησιά, οι υπόλοιποι προορισμοί ξεκινούν τώρα σταδιακά να υποδέχονται επισκέπτες.

“Ακόμη σαφή εικόνα δεν μπορούμε να έχουμε. Υπάρχει μία αισιοδοξία. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν θα πραγματοποιηθούν κανονικά όλες οι πτήσεις, γιατί έχουν πρόβλημα και οι αεροπορικές εταιρείες, που κι αυτές δεν βρίσκουν προσωπικό” εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως και από την Υπηρεσία του, γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στο μέτρο του εφικτού.

“Εμείς με το προσωπικό που διαθέτουμε στις Κυκλάδες έχουμε ξεκινήσει τους ελέγχους όπου μπορούμε. Ευελπιστούμε ότι θα είναι ένα πάρα πολύ καλό καλοκαίρι. Υπάρχει αισιοδοξία και νομίζω όλα θα πάνε καλά” ανέφερε ο Μιχάλης Παράβαλος, λέγοντας τέλος πως, “Εύχομαι να έχουν όλα τα νησιά μία καλή σεζόν. Με υπομονή και εργατικότητα θα πορευθούμε και την τρέχουσα τουριστική σεζόν”.