Σαφές το μήνυμα του προέδρου της ONEX, Πάνου Ξενοκώστα για την κοινή πορεία των δύο ναυπηγείων

Νεώριο Σύρου και Ελευσίνα μία ισχυρή ανταγωνιστική “γροθιά”

Προσωρινή διοίκηση στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου μέχρι την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Σε μία ισχυρή πορεία των ναυπηγείων της Σύρου και της Ελευσίνας που θα λειτουργούν υπό ενιαίο φορέα και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά απέναντι σε άλλα ναυπηγεία σε διεθνές επίπεδο, κατευθύνεται ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε σε συνάντηση – συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους του νησιού, το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων.

Επιδιώκοντας μακρόπνοο μέλλον για τα δύο ναυπηγεία, αλλά και επιθυμώντας να έχουν μία πολύ δυναμική συνέχεια και να αποτελούν δυνατούς “παίκτες” στη βιομηχανία της ναυπηγοεπισκευής, ο πρόεδρος του Ομίλου, που πλέον έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή στο Νεώριο Σύρου, μίλησε για το πλάνο και τα σχέδιά του.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ που θέλει να υπήρξαν όλους τους τελευταίους μήνες προσπάθειες να πληγεί το Νεώριο Σύρου και ο ίδιος, ο κ. Ξενοκώστας, απάντησε ξεκάθαρα, πως, η “θλιβερή παρένθεση” έκλεισε το ταχύτερο, αφού η ουσία εστιάζεται στο πώς το Νεώριο της Σύρου και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα χαράξουν από κοινού τη δυναμική τους πορεία.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, άμεσα απομακρύνθηκαν πρόσωπα που θέλησαν να βλάψουν το ναυπηγείο της Σύρου, έχοντας επηρεαστεί ή και επιλέξει να πράξουν κατ' αυτόν τον τρόπο, με το Νεώριο σήμερα, να συνεχίζει απρόσκοπτα και ομαλά το έργο του.

Επενδύσεις και μέλλον

Ο κ. Ξενοκώστας εστίασε ειδικότερα στην παρακάτω πορεία του Νεωρίου, για το οποίο τόνισε πως όχι μόνο δεν τίθεται καμία αποδυνάμωση, αλλά αντιθέτως, αναμένονται εξελίξεις και επενδυτικά(!), ώστε να το ενδυναμώσουν. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως επενδύσεις που θα λειτουργούν υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και με “σύμμαχο” τις νέες τεχνολογίες, η λειτουργία του θα γίνει ακόμη καλύτερη.

Κάτι που σημαίνει πως οι θέσεις εργασίας αυτονόητα διασφαλίζονται ή και αυξάνονται. Μάλιστα σε πολύ θετικό τόνο, ο πρόεδρος της ONEX γνωστοποίησε πως το Νεώριο Σύρου σήμερα ήδη, έχει πληρότητα σε δουλειές μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024, όπως παρομοίως και η Ελευσίνα έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως το Νεώριο θα συμπορευθεί με την Ελευσίνα λειτουργώντας ως ένα(!) ισχυρό ανταγωνιστικό ναυπηγείο, αφού αυτό επιτάσσει η αγορά. Και τα δύο ναυπηγεία θα είναι κάτω από έναν φορέα και διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος έχει μπει ο Γιάννης Συκουτρής.
Ο κ. Ξενοκώστας τόνισε πως οι καλύτεροι μπαίνουν στον ενιαίο φορέα και μάλιστα όσον αφορά τα δικά του αυξημένα καθήκοντα, αφού ανέλαβε και Γενικός Διευθυντής στο Νεώριο Σύρου, ξεκαθάρισε πως η παρουσία του στη Σύρο θα είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς πλέον κάνει ο ίδιος τις συνεννοήσεις με τους διευθυντές και τους προϊσταμένους.

Προσωρινή διοίκηση στο Εργοστασιακό

Ο Πάνος Ξενοκώστας, μάλιστα, απάντησε και στις ερωτήσεις για τις εξελίξεις που έχουν έρθει στο προσκήνιο όλες τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου και το γεγονός πως “έπεσε” η διοίκησή του και άρα σήμερα, έχει προσωρινό Δ.Σ. και οδεύει σε επόμενες εκλογές.

Όπως εξήγησε, αρχικά, πρόσωπα που θέλησαν να βλάψουν επιχειρηματικά τον ίδιο και να “χτυπήσουν” το Νεώριο δεν βρίσκονται πλέον στο ναυπηγείο της Σύρου και ως εκ τούτου, όσοι βάδιζαν προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα, έχουν ήδη τεθεί εκτός. Μάλιστα, ανέφερε πως πρώτοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που αντιλήφθηκαν τις βλαπτικές συμπεριφορές και λειτούργησαν προστατευτικά για το ναυπηγείο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου να παραιτήθηκε, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο σε υπόγειες διαδρομές που αντιλήφθηκαν απέναντι στην επιχείρηση και ως εκ τούτου και στους ίδιους και τις θέσεις εργασίας τους.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ONEX επανέλαβε σε απόλυτο τόνο πως το Νεώριο της Σύρου θα συνεχίσει να έχει το μέλλον που του αξίζει, πάνω σε ένα συμφωνημένο πλάνο επενδύσεων και σχεδιασμού, ανάμεσα στον ίδιο και τις Διευθύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάνος Ξενοκώστας έχει κάνει επαφές και συζητήσεις με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, για να ενημερώσει για τα πλάνα του, αφού εξ αρχής υπήρξε υποστηρικτής της αναγέννησης του Νεωρίου.