Για την τουριστική και αγοραστική κίνηση μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης

Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας

"Υπάρχει πτώση στις αφίξεις της κρουαζιέρας. Πρέπει να υπάρξει συστράτευση γιατί επιφέρει σημαντικά οφέλη στο νησί"

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στην αγορά της Σύρου για την τουριστική και αγοραστική κίνηση της φετινής σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βαγγέλη Αλεξανδρίδη.

Όπως δηλώνει, παρά τον μειωμένο τζίρο στα ταμεία των επιχειρήσεων που κατεγράφησαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, υπάρχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα που προδιαγράφουν ένα καλοκαίρι, ισάξιο της περσινής χρονιάς.

Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρεται και στους αρνητικούς παράγοντες, όπως είναι τα υπέρογκα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που αποτελούν ως αποτρεπτικό παράγοντα για τους παραθεριστές, αλλά και για το μειωμένο αριθμός αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων τη φετινή χρονιά στο λιμάνι της Σύρου.

"Υπάρχει αισιοδοξία για την καλοκαιρινή περίοδο"

Με την αισιοδοξία ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έχει θετικό πρόσημο για τα οικονομικά των επιχειρήσεων, παρά την πτώση που κατέγραψε η αγοραστική δύναμη τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, οι μήνες Μάιος και Ιούνιος κατέγραψαν μία πτώση του 10%, με την πτώση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να αγγίζει ακόμη και το 20%.

Στην ερώτηση εάν αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν ως "μπούσουλας" για τους επόμενους μήνες, ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι "αισιοδοξούμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να μη μεμψιμοιρούμε και δημιουργούμε και αρνητικό κλίμα, θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η οποία ήταν πράγματι μία πολύ καλή τουριστική χρονιά. Πιστεύω ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν είναι ενδεικτικό για το πως θα κινηθεί το καλοκαίρι. Είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά οι επισκέπτες ήταν αγοραστικά "μαγκωμένοι".

 

"Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια μειώνουν τις επιπλέον δαπάνες των επισκεπτών"

Για έναν ισχυρό λόγο ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί ως ο κυριότερος παράγοντας για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των επισκεπτών της Σύρου, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Όπως τόνισε, τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα οποία επιβαρύνουν με τεράστια κόστη τη μετακίνηση μίας οικογένειας από και προς το νησί, ουσιαστικά λειτουργεί ανατρεπτικά για την τοπική επιχειρηματική οικονομία, καθώς οι παραθεριστές αναζητούν τις δυνατότερες οικονομικές λύσεις για την περίοδο των διακοπών τους.

"Η μεγάλη αστοχία που παρατηρείται στην προσέλκυση των επισκεπτών, οφείλεται στις υπέρογκες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Είναι μεγάλο το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια να έρθει για διακοπές στη Σύρο. Λειτουργεί αρνητικά τόσο για εμάς, όσο και για τους παραθεριστές. Από την άλλη δεν μπορώ να φανταστώ ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που μπορεί να προκαλέσει και μειωμένη επισκεψιμότητα στα πλοία, εξυπηρετεί και τις ναυτιλιακές εταιρίες", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλεξανδρίδης, εκτός από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναφέρθηκε και τις παροχές από τις τοπικές επιχειρήσεις προς τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο, αποφεύγοντας όμως την αύξηση των τιμών, τόσο στην εστίαση, όσο και στη διαμονή.

"Καλύτερα να έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και χαμηλές τιμές, παρά να ζητάμε αυξημένα τιμολόγια με λιγότερο κόσμο. Γενικά το θέμα της ακρίβειας δεν είναι κάτι που μας τιμά", τόνισε.

"Η Δημοτική Αρχή πρέπει να τρέξει το θέμα της κρουαζιέρας"

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο θέμα της κρουαζιέρας στο νησί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι, αλλά κυρίως προς τη Δημοτική Αρχή.

"Δεν ξέρω ποιες είναι οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της κρουαζιέρας, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο τουριστικός παράγοντας μπορεί να επιφέρει στο νησί μας πολλά οφέλη. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ο αυξητικός αριθμός των αφίξεων με καλά κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να στραφούμε σε αυτόν τον κλάδο. Βλέπουμε άλλα νησιά, όπως η Τήνος και η Νάξος που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι "χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας, γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος".

Στην ερώτηση πως χαρακτηρίζει το φετινό πρόγραμμα της κρουαζιέρας, ο κ, Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι υπάρχει μία πτώση στις αφίξεις, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα ακριβή αίτια για αυτό.

"Παρακολουθώ χρόνια τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Τη μία χρονιά παρατηρούμε μία εκτίναξη σε αυτές και την επόμενη πέφτουμε κατακόρυφα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουμε μία συνέχεια και μία συνέπεια με την κρουαζιέρα. Η Σύρος είναι ένα νησί που παρέχει τα πάντα. Προσβασιμότητα στους επισκέπτες, πολιτισμό, αξιοθέατα, ασφαλές λιμάνι, μεγάλο νοσοκομείο. Όμως βλέπουμε ότι σε αυτόν τον τομέα υστερούμε. Χρειάζεται μία συστράτευση όλων", κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

"Η πρόωρη ανακοίνωση των εκπτώσεων "παγώνει" την αγοραστική κίνηση"

Με αφορμή και την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κατέθεσε μέσω της εφημερίδας και την κάθετη διαφωνία του με τη συνθήκη της πρόωρης ανακοίνωσης των εκπτώσεων, που γίνεται κυρίως από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε "ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια το παράδοξο να υπάρχει "διαφήμιση" από τα Μέσα Ενημέρωσης των θερινών εκπτώσεων, ουσιαστικά πολύ καιρό πριν την έναρξή τους, με αποτέλεσμα να "παγώνει" η αγοραστική κίνηση. Να φανταστείτε ότι ο κλάδος μας, ενημερώθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ για τις εκπτώσεις μόλις την περασμένη Δευτέρα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι εκπτώσεις να προαναγγέλλονται μία εβδομάδα πριν την έναρξή τους, προκειμένου οι καταναλωτές να μην "παγώνουν" τις αγορές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, αλλά για στην εν γένη λειτουργία των καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα, δηλώνοντας ότι αυτό, μπορεί να γίνει από τους επιχειρηματίες προαιρετικά και για όποιον το επιθυμεί.

"Εμείς ως Σύλλογος στο πρόγραμμα του ωραρίου των καταστημάτων που εκδώσαμε για την καλοκαιρινή περίοδο, δεν συμπεριλαμβάνουμε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να δουλέψει. Κατά τη δική μου άποψη και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω προς τους συναδέλφους, είναι να εργαστούν όσο μπορούν περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο χειμώνας", δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Στην επισήμανση για τη λειτουργία των καταστημάτων και πέρα του ωραρίου λειτουργίας τους και ειδικά τις νυχτερινές ώρες, όπως άλλωστε παρατηρείται σε άλλα τουριστικά νησιά, ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε ότι "το σχετικό θέμα, δηλαδή του ωραρίου, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε περάσει σε αλλαγές, θέτοντας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να λειτουργούν οι επιχειρήσεις από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο πρωί και απόγευμα και τις Κυριακές προαιρετικά, διότι πρέπει να εναρμονιστούμε με την τουριστική περίοδο".