Αποξήλωση αμιαντούχων υλικών από τη σκεπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου

Ασφαλές περιβάλλον για μαθητές

Στην αποξήλωση του συνόλου των αμιαντούχων υλικών από τη σκεπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου προχώρησε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προκειμένου οι μαθητές να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σημειώνεται πως με απόφαση του δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη, τα σχολεία της περιοχής σήμερα (το 2ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και τα όμορα σχολεία, δηλαδή το 4ο Δημοτικό, το Λύκειο Νάξου, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, το 1ο, 6ο και 7ο Νηπιαγωγείο, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου, καθώς και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που στεγάζεται στο χώρο του ΚΕΓΕ), θα παραμείνουν κλειστά.

 

Απαίτηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Ειδικότερα, η δημοτική Αρχή Νάξου προχώρησε στην ανωτέρω ενέργεια μετά από τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί αρκετούς μήνες πριν από την πλευρά της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας αλλά και από την πλευρά των γονέων. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση “τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, πιστοποιημένη εταιρεία καθαίρεσε ήδη τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ελενίτ), τα συσκεύασε και σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στην Αθήνα και εν συνεχεία στο εξωτερικό”. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Μαργαρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή καθαίρεση του αμιάντου, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Έγιναν μετρήσεις

Αναλυτικότερα η διαδικασία της αφαίρεσης και απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών πραγματοποιήθηκε από “το ειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας με ψεκασμό στα σημεία σύνδεσης των φύλλων με πολυβυλινική αλκοόλη (ΡVΑ), ώστε να δεσμευθεί οποιαδήποτε μορφή σκόνης δημιουργηθεί κατά την εκτέλεση των εργασιών και να αποφευχθεί η διαφυγή ινών αμιάντου προς το περιβάλλον”. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, σημειώνεται επιπλέον πως, “Τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου, τα οποία περιλαμβάνουν ίνες αμιάντου σε ποσοστό 15%, συσκευάστηκαν σε φύλλα ενισχυμένου πολυαιθυλενίου, προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για το ενδεχόμενο διαφυγής ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα”.