Ρεπορτάζ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και το ενδιαφέρον των γονέων από την υποβολή αιτήσεων φοίτησης

Τα “βάσανα” των παιδικών σταθμών

Ανείσπρακτα τροφεία μηνών... από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στο “μάτι” του οικονομικού κυκλώνα βρίσκονται οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί αφού ο αγώνας εξασφάλισης των χρηματοδοτήσεων προκαλεί έντονη ανησυχία στον Α΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, καθώς οι μειωμένοι πόροι ενδέχεται να προκαλέσουν την ανάγκη οι γονείς να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας υψηλότερα τροφεία για την καινούργια χρονιά.

Άλλωστε πλέον, καθίσταται σαφές πως η λειτουργία τους εξαρτάται από τις πενιχρές κρατικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και από τις εισφορές των χρημάτων των γονέων για το κάθε παιδί, ποσά όμως που πολλές φορές όπως στην περίπτωση της Σύρου, φαίνεται να μην έρχονται στο ταμείο τους, καθώς – αν εξαιρέσουμε τον οικονομικό Γολγοθά που ανεβαίνουν σήμερα οι περισσότερες οικογένειες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” μετά την ενοποίηση των Νομικών Προσώπων (ΟΠΚΑ και ΟΠΑΣ), ο Δήμος δεν έχει ζητήσει τα τροφεία από τους γονείς εδώ και πέντε μήνες λόγω οργανωτικών ζητημάτων που δεν έχουν ρυθμιστεί πλήρως μέχρι σήμερα και “απαιτούν” χρόνο σύμφωνα με τον προϊστάμενο των Οικονομικών υπηρεσιών και αντιδήμαρχο, Δημήτρη Ρούσσο.

Ανείσπρακτα λόγω συγχώνευσης

Αναμφισβήτητα στη σημερινή εποχή και με δεδομένη την οικονομική κρίση που μαστίζει κυριολεκτικά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, άρα και τους γονείς που απευθύνονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τη φοίτηση των παιδιών τους, κανένας δε θα μπορούσε να αναφέρει ότι όσοι εξ αυτών δεν είναι τυπικοί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, πρέπει να μη χαίρουν χρονικών διευκολύνσεων. Ωστόσο, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μέσα από το γεγονός της μη είσπραξης των τροφείων από τον Δήμο, αναδεικνύεται ως ζήτημα στο προσκήνιο η μη οργανωμένη λειτουργία του στο συγκεκριμένο πεδίο. Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Ρούσσο προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το αν η καταβολή των τροφείων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, ο ίδιος σημείωσε πως μετά τη συγχώνευση των δύο Νομικών Προσώπων, δεν έχει υπάρξει καμία είσπραξη των χρημάτων από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφού απαιτήθηκε χρόνος ώστε τα ταμεία των Οργανισμών να περάσουν στα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να ενσωματωθούν ουσιαστικά με το “κεντρικό” ταμείο του.

Με “φόντο” ωστόσο τις νέες περικοπές που “φυλάει” ως έκπληξη το κεντρικό κράτος για την κοινωνική πολιτική - στην οποία εντάσσεται και η λειτουργία των παιδικών σταθμών - και που ενδέχεται εξαιτίας πενιχρών πόρων πολλές δομές να απειληθούν με λουκέτα, εγείρεται το ερώτημα αν μπορούσε έστω και τμήμα αυτών των χρημάτων να έχει εισπραχθεί και άρα να έχει εξασφαλιστεί για τις μελλοντικές ανάγκες των παιδικών σταθμών, για ποιο λόγο να μην έχει γίνει ως σήμερα;

Σημειώνεται δε, πως σύμφωνα με όσα αναφέρει ακολούθως ο κ. Ρούσσος, μέρος των τροφείων κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί αφού ολοκληρωθεί η χρονιά, δηλαδή μετά το τέλος Ιουλίου.

Ζητείται συνολικά η... οφειλή

Λόγω τηλεφωνικής όχλησης που δέχθηκε η εφημερίδα από γονέα, έγινε παράλληλα γνωστό, πως μέσω ανακοίνωσης εδώ και λίγες ημέρες έρχεται ο Δήμος και ζητά συνολικά την καταβολή των τροφείων. Με αφορμή το εν λόγω γεγονός, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με την εφημερίδα, ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι στις περιπτώσεις που θα κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει ο ανάλογος διακανονισμός για τη διευκόλυνση των γονέων ενώ σε καμία περίπτωση δε θα απαιτηθεί προσαύξηση.

Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η “Κοινή Γνώμη” το ύψος των τροφείων για κάθε παιδί καθορίζεται από το ετήσιο εισόδημα των γονέων, το οποίο φαίνεται από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσής τους και αυτό ποικίλει για τη φοίτηση κάθε παιδιού. Σε ελάχιστες περιπτώσεις το ποσό μηνιαίως ανέρχεται σε περισσότερα από ενενήντα ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των γονέων καταβάλλει μικρότερα ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινούν από τριάντα ευρώ. Ωστόσο, η συνολική καταβολή τους είναι “απαίτηση” που “τρομάζει” τις οικογένειες, αφού μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε μηνών, για το κάθε νήπιο έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που φαίνεται ως οφειλή. Να σημειωθεί δε, πως σήμερα, ο Δήμος ζητά τα τροφεία έως και τον μήνα Μάιο αν και το έτος ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου.

Δ. Ρούσσος: “Επίπονη η προσπάθεια ενσωμάτωσης των Οργανισμών”

“Γι΄ αυτή τη χρονιά που ολοκληρώνεται τώρα, δεν είχαν ζητηθεί τα τροφεία. Όμως, θα υπάρξει διευκόλυνση σε εκείνους που θέλουν να τα καταβάλουν άμεσα ανάλογα με το ποσό που έχει συγκεντρωθεί και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου θα δώσουμε την ευκαιρία σε όσους πρέπει να τα αποπληρώσουν με δόσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας μάλιστα αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα των γονέων, ότι, “οι οικογένειες είναι ενημερωμένες από την αρχή ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των τροφείων”.

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης των σχετικών ενεργειών από την πλευρά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος εξήγησε χαρακτηριστικά, πως, “Μην ξεχνάμε ότι ήταν αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στον Δήμο μετά τη συγχώνευση των Οργανισμών και ακολούθησε μία επίπονη προσπάθεια ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων”.

Α. Βαφία: “Δεν χρεώνω τη συγχώνευση στις επιτυχείς αποφάσεις του Δήμου”

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναφορά για το έτος που παρήλθε η Άννα Βαφία, η πρόεδρος του συγχωνευμένου Οργανισμού στον Δήμο (ΟΠΚΑ), απολογιστικά για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τόνισε πως, “Όσο μπορέσαμε εξυπηρετήσαμε τους γονείς με την ικανοποίηση σχεδόν του συνόλου των αιτήσεων”, προσθέτοντας ότι “η χρονιά μας κύλησε πολύ καλά και χωρίς να χρειαστεί να χρεώσουμε παραπάνω τον Δήμο” καθώς “με σύνεση, οικονομία και την αξιέπαινη δουλειά των παιδαγωγών μας, ανταποκριθήκαμε σε όλα”.

Ερωτηθείσα να μιλήσει για τις δυσκολίες που συναντά ο Δήμος, μετά την κατάργηση του Νομικού Προσώπου, η οποία πραγματοποιήθηκε ώστε να κατοχυρωθούν εργασιακά οι υπάλληλοι, η ίδια επιβεβαίωσε, πως, “Πράγματι υπάρχουν δυσκολίες και πράγματι από ένα σημείο και μετά δεν εισπράχθηκαν τα τροφεία αφού οι οικονομικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν εύκολα να βρουν την κατάλληλη “φόρμουλα” να τα εισπράξουν”. Πρόσθεσε δε, πως, “από τότε που έγινε η συγχώνευση”, - απόφαση που ως Άννα Βαφία και όχι με την ιδιότητα της προέδρου, τόνισε κατηγορηματικά ότι, “δε θα τη χρεώσω στις επιτυχείς αποφάσεις του Δήμου μας, διότι δυσκόλεψαν τα πράγματα όσον αφορά στη διεκπεραίωση υποθέσεων για τη λειτουργία των δομών” -, “δεν έφερε καλό αποτέλεσμα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, σημείωσε ότι, “Μακάρι η νέα Δημοτική Αρχή να στήσει ξανά τους Οργανισμούς και να μην λειτουργεί σαν υδροκέφαλος ο Δήμος από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων”, διασαφηνίζοντας επίσης, ότι, “τα Νομικά Πρόσωπα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους”. Καταλήγοντας, η κ. Βαφία, αναφερόμενη στο ύψος των τροφείων και με τις σκιές των νέων περικοπών που ελλοχεύουν από την πλευρά της κυβέρνησης και τον φόβο της διόλου απίθανης αύξησής τους, επεσήμανε, “Αυτό πρέπει να είναι το μέλημα κάθε Δημοτικής Αρχής να κρατά χαμηλά τα τροφεία. Νομίζω πως η νέα Δημοτική Αρχή με κάποιο τρόπο θα βρει τη λύση ώστε να ανταποκρίνεται ο κάθε γονέας οικονομικά, στην περίπτωση που παραμείνουν στον Δήμο οι δομές και δεν ιδιωτικοποιηθούν οι σταθμοί”.

Σταθερό το ενδιαφέρον των γονέων

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αναφέρεται πως, ο αριθμός των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς και τον βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όπως αποδεικνύεται μετά και το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των γονέων στις 13 Ιουνίου, ανέρχεται στα περυσινά επίπεδα.

Συνολικά στους παιδικούς σταθμούς της Σύρου θα φιλοξενηθούν περίπου 130 παιδιά, όπως και το σχολικό έτος 2013-2014, κατά τη διάρκεια του οποίου φοίτησαν 129 παιδιά.

Υπενθυμίζεται πως στο νησί λειτουργούν παιδικοί σταθμοί στην οδό Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη, στον Ξηρόκαμπο όπου λειτουργούν και τμήματα βρεφικού σταθμού (18 μηνών έως και 2,5 ετών) και στην περιοχή “Βήσσας”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη” οι αιτήσεις των γονέων ξεπέρασαν τις 150, κάτι που σημαίνει ότι περίπου είκοσι παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών, αφού ο αριθμός των νηπίων που γίνονται δεκτά, καθορίζεται από τον πρότυπο κανονισμό λειτουργία που διέπει τις δομές, που σημαίνει ότι δύο παιδαγωγοί αντιστοιχούν σχεδόν σε 25 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τρεις παιδαγωγοί σε 12 παιδιά στα τμήματα του βρεφικού σταθμού.

Διευκρινίζεται όμως, πως επιπρόσθετα, μικρός αριθμός παιδιών μπορεί να φιλοξενηθεί στις εν λόγω δομές κατά την έναρξη λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν γονείς που έχουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και οι οποίοι μετακινούνται με αποσπάσεις λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε η Άννα Βαφία, “οι αιτήσεις εξετάζονταν μία προς μία και υπήρχε προσπάθεια να γίνουν δεκτά όλα τα νήπια, των οποίων οι γονείς εργάζονται”.

Σε αναμονή εργασίες συντήρησης

Ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι και η συντήρηση των κτιρίων που στεγάζονται οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφονηπιακός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρατηρείται η ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες που θα βελτιώσουν τόσο τη λειτουργικότητα των χώρων εσωτερικά και εξωτερικά και που φυσικά θα τους κάνουν πιο όμορφους για τα μικρά παιδιά. Οι εν λόγω εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου, αφού τότε μόνον παραμένουν κλειστοί οι σταθμοί, ώστε με την έναρξη του σχολικού έτους τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε ένα άριστο και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο περνούν πολλές ώρες της καθημερινότητάς τους. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν οι άμεσες ανάγκες να έχουν καταγραφεί ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και άρα να είναι γνωστές οι εργασίες που πρέπει να προχωρήσουν.