Η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων για τη στάση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

“Διαλύοντας τη δημόσια Παιδεία”

Π. Παπαμιχαήλ: “Πολιτική προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ και του ΔΝΤ”

“Να προχωρήσουν άμεσα οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες”, ζητά μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται “διαλύει τη δημόσια Παιδεία”.

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για 22.000 κενά στην εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά, τα μέλη της ΕΛΜΕ, απαιτούν την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων κόντρα στην προωθούμενη πολιτική που υποβαθμίζει μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο την Παιδεία, “χτυπά” πολλαπλώς τους εκπαιδευτικούς και αφαιρεί από τους μαθητές την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση και τη γνώση.

“Εκπαιδευτικοί έρμαια κυβερνητικών επιλογών”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, Παναγιώτη Παπαμιχαήλ, ο οποίος σημείωσε ότι στο παρελθόν όσον αφορά στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις, οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν έως τις αρχές Ιουνίου σε ποια σχολική μονάδα θα εργασθούν την επόμενη χρονιά. “Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν εάν θα εγκριθεί η μετάθεσή τους ή όχι, αφού και ο υπουργός δήλωσε πως δεν έχει προχωρήσει τίποτα από τις υπηρεσιακές μεταβολές” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πολλοί συνάδελφοί του έως και τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου που ενδέχεται να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των μεταθέσεων, “δε θα γνωρίζουν που θα εργασθούν”. Εξήγησε δε, πως το πρόβλημα στο νομό των Κυκλάδων παρουσιάζεται έντονο καθώς αρκετοί εκ των εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει στην ενοικίαση κατοικιών για το χρονικό διάστημα που διαρκεί το σχολικό έτος και ως εκ τούτου, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν χωρίς να γνωρίζουν τον επόμενο προορισμό τους.

Ο κ. Παπαμιχαήλ στο πλαίσιο των δηλώσεών του, έθιξε ακόμη και το ζήτημα της αμοιβής των εκπαιδευτικών, οι οποίοι λαμβάνουν αναντίστοιχες αποδοχές με την επαγγελματική δραστηριότητά τους, μισθούς μάλιστα που αν συνυπολογίσει κάποιος το κόστος διαβίωσης σε έναν τόπο που απαιτείται η καταβολή ενοικίου, δεν φθάνουν – όπως σχολίασε - ούτε για την κάλυψη των άκρως απαραίτητων αναγκών τους.

“Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες, που κυρίως είναι νέοι εκπαιδευτικοί, με μισθούς πείνας όπως προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες” ανέφερε, βλέποντας ταυτόχρονα πως, “η δυνατότητα της μετάθεσης απομακρύνεται” με αποτέλεσμα “να μετατρέπονται ακόμη μία φορά σε ομήρους και έρμαια των κυβερνητικών επιλογών”.

“Πολιτική επιλογή του υπουργείου η διάλυση”

Ο ίδιος αναφορικά με το “καυτό” ζήτημα των μεταθέσεων, συμπληρώνει μάλιστα πως, αν και “το σχολικό έτος πλησιάζει στο τέλος του, ακόμα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός σχετικά με την πραγματοποίηση των μεταθέσεων και των αποσπάσεων” γεγονός που σημειώνει πως εντάσσεται “όχι στη γραφειοκρατία αλλά στην πολιτική επιλογή του υπουργείου”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, υπογραμμίζει ότι, “Η αναμενόμενη μείωση του αριθμού μαθητών στο “νέο λύκειο”, ο αυξημένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών είναι τα στοιχεία που περιμένει το υπουργείο για να καθορίσει τα κενά βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις”, προσθέτοντας μάλιστα, ότι υπήρξε “αποκαλυπτικός” ο νέος υπουργός παιδείας, ο οποίος “σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι τα κενά στην εκπαίδευση οι υπηρεσίες του υπουργείου τα προσδιορίζουν σε 22 χιλιάδες για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η πολιτική που αντιμετωπίζει(;) αυτό το φαινόμενο είναι η πολιτική των συγχωνεύσεων που εφάρμοσε η κ. Διαμαντοπούλου”.

Τη στάση της κυβέρνησης και όσα υποστήριξε ο υπουργός, μεταφράζονται - όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν ακολούθως τα μέλη της ΕΛΜΕ -, “σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, σε μετακινήσεις μαθητών, σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται μέχρι και σε πέντε σχολεία καθώς και σε υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας”.

“Άμεσα οι μεταθέσεις”

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, υποστηρίζει ότι, “Η πολιτική του υπουργείου δεν αλλάζει αφού παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιτήρησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ διαλύοντας τη δημόσια παιδεία”. Γι αυτό το λόγο, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί: “Να προχωρήσουν άμεσα οι μεταθέσεις και να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού, με κενά προσδιορισμένα βάσει των πραγματικών αναγκών, να καλυφθούν πλήρως τα κενά για την ειδική αγωγή. Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς η Ενισχυτική και η Πρόσθετη Διδασκαλία, να υπάρχουν 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας και 15 μαθητές στα τμήματα κατεύθυνσης” ενώ “να υπάρξουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους στην εκπαίδευση και να πραγματοποιηθεί η άμεση επαναφορά των ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν καθώς και των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα – απόλυση”.